Routes door Cuba

Cuba is een geweldig land om zelf met de auto doorheen te reizen. Aangezien het hebben van een GPS systeem in Cuba verboden is en kaarten op het eiland zelf moeilijk te krijgen zijn is het aan te raden om in Nederland een goede wegenkaart te kopen. Vervolgens kun je rustig je routes door Cuba gaan uitstippelen. De snelste routes zijn natuurlijk altijd via de snelweg. Wij vermijden deze liever altijd. Snelwegen heb je in Nederland ook en je ziet een stuk minder. We delen onze ervaring graag en daarom hieronder een heel aantal routes die je kunt volgen door Cuba, inclusief de afstanden en reistijden. Zoals je zult zien is er nauwelijks een verband tussen de afstanden en de reistijden. Tja, dat heb je als je de toeristische (of juist niet?) routes volgt. Onder de verschillende routes die je in een paar uur aflegt, hebben we op verzoek ook een aantal complete routes en reisplannen voor een rondreis van meerdere weken.

 

 

Route 1: Vliegveld Havana – Viñales

Route 2:  Viñales – Playa Larga

Route 3:  Playa Larga – Cienfuegos

Route 4:  Cienfuegos – Trinidad

Route 5:  Trinidad – Camagüey

Route 6:  Camagüey – Santiago de Cuba

Route 7:  Santiago de Cuba – Playa Santa Lucía

Route 8:  Playa Santa Lucía – Cayo Coco

Route 9:  Cayo Coco – Santa Clara

Route 10:  Santa Clara – Havana

 

Rondreis plannen en routes

Veel mensen vragen zich af hoe lang je in een stad moet blijven, of de lijst met bestemmingen ambitieus is voor de tijd dat de rondreis mag duren en wat leuke routes zijn om af te leggen. Daarom hebben we een aantal reisplannen samengesteld. Gewoon, ter hulp en inspiratie! De reisplannen zijn gebaseerd op een zelfstandige rondreis met een huurauto. Natuurlijk kan het je ook helpen met de voorbereiding als je van plan bent om bijvoorbeeld met het openbaar vervoer te reizen of bijvoorbeeld met taxi’s.

 

Het westen van Cuba

Wil je graag het westen van Cuba ontdekken en vraag je jezelf af waar je heen wilt, hoe lang je op de verschillende bestemmingen wilt blijven en hoe je er moet komen? Gelukkig helpen wij je hieronder met een paar reisplannen voor een rondreis door het westen van het mooie Cuba.

Het oosten van Cuba

Het oosten van Cuba is moeilijk te vergelijken met het westen. En ondanks dat het oosten dan vaak (terecht of niet) tweede keus is voor veel mensen, is het absoluut de moeite waard! Dus ben je van plan het oosten te gaan verkennen en heb je wat hulp of inspiratie nodig? Bekijk dan eens onderstaande reisvoorstellen!

Vraag: Heb je zelf nog een mooie route gereden tijdens je rondreis door Cuba of heb je alternatieve routes dan hier beschreven zijn? Hopelijk wil je ze delen!

 

Deel-ons

17 comments on “Routes door Cuba

 1. Beste,

  Ik ga voor 3 weken naar Cuba, startend vanuit Havana. Ik wil de reis deels per openbaar vervoer, deels met een huurauto afleggen. Heeft u dan tips welk gedeelte het mooist/handigst is om met een huurauto af te leggen?
  Alvast hartelijk bedankt!

  1. Hoi Lieke,

   Wat een mooi vooruitzicht! Weet je al waar je allemaal naartoe wilt?
   Het liefst zou ik alles met een huurauto doen, al heeft reizen met het openbaar vervoer ook wel wat. Als ik dan moest kiezen, dan zou ik in ieder geval in de omgeving van Viñales een huurauto willen hebben. De rest is een beetje afhankelijk van waar je naartoe wilt. Als je naar Santiago de Cuba wilt, dan zou je daarheen met het openbaar vervoer kunnen doen. Dan hoef je wellicht niet te stoppen in Camaguëy en bespaar je dus tijd. Je kunt dan bijvoorbeeld een auto huren voor Havana – Viñales – Cienfuegos – Trinidad, daar je auto inleveren en dan met de bus naar Santiago en uiteindelijk weer terug naar Havana.

   Als je even laat weten waar je allemaal naartoe wilt, help ik je graag om keuzes te maken!

 2. Hoi,
  Ik ga starten met het plannen van onze reis naar Cuba begin december. Tickets zijn geboekt voor 20 dagen vanaf Havana. Deze site gaat mij zeker helpen er een onvergetelijke reis van te maken. Wat een geweldige tips en routes worden er aanbevolen. Complimenten!!

  1. Hoi Jolanda,
   Bedankt voor je reactie en je complimenten! Leuk om te horen, daar doen we het voor.
   Als je nog vragen hebt, laat het hier dan gerust weten. En anders alvast heel veel plezier op je reis naar Cuba!

 3. Hallo Koen,

  Wat een fijne site voor onze Cuba reis! Bedankt daarvoor! Wij gaan in september naar Cuba en hebben tot nu toe alleen nog maar een vliegticket. Wij zouden graag zowel het oosten als het westen willen zien, we hebben in totaal 22 dagen. Is dat te doen met een huurauto/ openbaar vervoer of kunnen we beter kiezen voor één gebied, dus het oosten of het westen? Een paar dagen genieten van de mooie stranden is wel wat we graag willen. Wat kan je ons adviseren? Alvast bedankt voor je reactie!

  1. Hoi Yorike,

   Ruim 3 weken naar Cuba…lekker hoor! Zoals je kunt zien hebben we behoorlijk wat routes door Cuba die je zou kunnen gebruiken tijdens je reis. Of je zowel door het westen als door het oosten zou moeten gaan is een beetje afhankelijk van wat je leuk en belangrijk vindt. Vind je het prima om bijvoorbeeld om de dag en soms om de twee dagen in je huurauto te springen en op weg te gaan naar een nieuwe bestemming? En eventueel je strand daagjes op verschillende plekken te houden? Dan is het net te doen qua afstanden om even ruwweg de driehoek Havana, Viñales en Santiago de Cuba te maken. Verder naar het oosten, bijvoorbeeld Baracoa, zou ik in dat geval niet doen (hoewel Baracoa wel leuk is, maar alles is leuk en vooral als je de tijd hebt om er wat van te zien:-)). Als je wat meer het echte Cuba wilt zien (en wat minder toeristenoorden), dan kun je denken aan:

   Havana 3 dagen
   Viñales 3 dagen (inclusief een dag(deel) strand bij Cayo Jutias)
   Las Terrazas 1 dag (optioneel)
   Playa Larga 1 dag (ook strand/baai)
   Cienfuegos 2 dagen
   Trinidad 3 dagen (inclusief een dag(deel) strand bij Playa Ancon)
   Camagüey 1 dag (overnachten richting Santiago)
   Santiago de Cuba 3 dagen
   Playa Santa Lucia 1-2 dagen (strand!)
   Playa Cayo Coco (strand!) of Morón (ook een leuk stadje) 2 dagen
   Santa Clara 1 dag

   Als je echt wel wat rustiger wilt reizen, dan zou ik persoonlijk voor de route van 3 weken door het westen van Cuba gaan. Dit ondanks dat wij Santiago de Cuba toch echt wel een van de leukste steden van Cuba vinden, maar je moet er wel ver voor reizen. En onderlangs is dat niet zo erg, maar bovenlangs vinden wij toch minder. Niet omdat het niet mooi of goed is, maar vooral omdat je heel veel toeristen in volgeladen resorts tegenkomt. Zeker als je zelf ook van het mooiste stranden aan de noordkant wilt genieten.

   Hopelijk heb je er wat aan!

   1. Bedankt voor je reactie en advies. Hier kunnen wij echt wat mee. Belangrijke punten vinden wij Havana, Vinales, Trinidad en Santiago de Cuba en dan tussendoor en aan het einde wat mooie stranden. Het is nu lastig inschatten maar wij kunnen waarschijnlijk wel op een redelijk tempo reizen. Wij zijn beslist niet op zoek naar de volle toeristische stranden en de resorts, dus die willen we graag vermijden. We willen het echte Cuba zien ;).

    Wij hebben nog wel een paar vragen:

    1. Voor deze reis is autohuur noodzakelijk. Kunnen wij dan het beste dit doen van begin (na een paar dagen Havana) tot eind van de reis of is het misschien ook een idee om ergens tussendoor de auto af te geven en verder te gaan met openbaar vervoer. Om zo wat kosten te besparen?
    2. Wat bedoel je precies met onderlangs of bovenlangs?
    3. Wat adviseer je betreft het meenemen van euro’s en het pinnen (met creditcard) daar?
    4. We hebben gesproken met een backpacker en die betaalde toen veel met de lokale munteenheid (CUP). Hij gaf bijvoorbeeld aan dat hij heel vaak deed alsof hij geen CUC op zak heeft maar alleen CUP en dat ze dit uiteindelijk dan gewoon accepteren. Hiermee was zijn reis door Cuba uiteindelijk aardig goedkoop. Wat is jouw ervaring hiermee? Kan je dit bevestigen?
    5. Wij gaan 24 september tot 15 oktober (andere tijd was helaas niet mogelijk), moeten we ons voorbereiden op veel regen, orkanen en dus slecht weer?

    Alvast bedankt voor je volgende reactie!

    1. Klinkt goed Yorike!

     Hierbij de antwoorden en tips n.a.v. je vragen:

     1. Huurauto: Je kunt er altijd voor kiezen om je huurauto halverwege de reis af te geven en met het openbaar vervoer verder te reizen. Dit gaat je zeker wel geld schelen. Zelf vind ik het minder comfortabel, maar als het voor je budget een stuk comfortabeler is, dan kun je dit zeker overwegen. Ondanks dat eind september en begin oktober niet de meest toeristische reisperiode is, kan het voor de Viazul bussen nog wel eens druk zijn. Misschien is het goed om te kijken of je alvast bustickets online kan reserveren via Viazul. Let hierbij op dat je voor jezelf even een afschrift o.i.d. meeneemt, aangezien je eigen nooit een bevestiging van je reservering krijgt. 99 van de 100 keer gaat dit goed, maar voor de zekerheid fijn om bij je te hebben. Online reserveren enzo werkt in Cuba allemaal nog niet zo als je gewend bent. Zo kan het zijn dat het reserveren niet mogelijk is en ze aangeven dat alle bussen al vol zitten. Dit is niet persee zo. Probeer het dan gewoon op het busstation, het liefst een dag van tevoren, maar op dezelfde dag kan ook. In het begin of het einde een huurauto? Tja, dat vind ik een lastige. Beiden kan zo zijn voordeel hebben. Als je eerst met de bus reist en daarna met de auto, heb je op het einde je extra comfort in plaats van dat je (mijn mening hoor!) op het einde wat comfort inlevert door met de bus te gaan reizen. Kijk op de site van Viazul ook gewoon even goed welke routes ze rijden en hoe dat past in jullie schema.
     2. Haha, sorry, dat is inderdaad niet zo duidelijk. Met ‘bovenlangs’ bedoel ik langs de noordkant van het eiland (noord-oost tot noord-west) en met onderlangs de zuidkant (Cienfuegos, Trinidad, Santiago) van Cuba.
     3. Cash en pinnen: Er zijn tegenwoordig best mogelijkheden om geld te pinnen met je creditcard, mits je creditcard geen Amerikaanse creditcard is. Met Visa of Mastercard kun je bij de paar pinautomaten die ze hebben in Cuba wel pinnen. Tip: doe dit alleen als de bank zelf ook open is. De techniek of de elektriciteit laat nog wel eens wat te wensen over. En als er dan bij het pinnen iets mis gaat, dan kun je gewoon even naar binnen lopen. Toch zou ik zelf het pinnen een beetje als extra back-up zien en proberen zelf genoeg geld mee te nemen.
     4. CUC/CUP: Betalen met de lokale munt CUP kan je een hoop geld besparen. Echter, officieel is dat niet overal mogelijk. Maar ga je wat eten halen op een marktje, wat kleinere restaurantjes of eettentjes aan de weg, dan kun je vaak wel met CUP betalen. Zorg dan ook dat je altijd wel wat CUP bij de hand hebt. Dan kun je ook wel eens 1 CUP betalen voor een bakkie koffie i.p.v. 1 CUC. Dat is toch zo’n 26 keer goedkoper :-). Let wel, en iedereen moet voor zichzelf bepalen hoe ze hiermee om gaan, maar ik betaal soms liever met CUC’s, juist bij de wat afgelegen gelegenheden. Reden is dat ik deze mensen behoorlijk blij kan maken met wat toeristen valuta, waar ze zelf niet zo makkelijk aan zouden kunnen komen. Kijk wat voor jezelf werkt, als je ergens gaat eten, zorg dat je weet wat alles kost (voordat je bestelt) en in welke valuta en zorg in ieder geval dat je genoeg CUC’s en zeker ook wat CUP’s bij je hebt. Als je echt met een strak budget wilt reizen, zorg dan dat je inderdaad zoveel mogelijk met de CUP kan betalen. Dit kan je wel echt veel geld schelen.
     5. De weersverwachtingen, een veel gestelde vraag 😀 Het is natuurlijk moeilijk te zeggen. In Nederland kunnen ze op woensdag ook nog niet fatsoenlijk het weer van het weekend voorspellen, dus voor september in Cuba ook een lastige. Normaliter valt er in september best wat regen. Doorgaans zijn dat overigens niet de lange, druilerige, regenachtige dagen zoals je die in Nederland kent, maar flinke buien en dan weer droog. Ook de kans op orkanen zijn in september groter, maar dat hoeft niet te betekenen dat je daar daadwerkelijk mee te maken krijgt. Orkaan Sandy kwam in 2012 bijvoorbeeld pas eind oktober. Hier valt dus moeilijk wat van te zeggen en op voor te bereiden. Neem in ieder geval een poncho mee voor de eventuele regen en iets om je spullen droog te houden mochten jullie bijvoorbeeld met de tassen op de bus staan te wachten.

     Ik hoop dat ik je vragen goed heb kunnen beantwoorden. Mocht dat niet het geval zijn, of je hebt nog andere vragen, laat het maar weten! Ik help je graag verder.

 4. Nogmaals bedankt Koen voor je uitgebreide reactie. Hierdoor kunnen wij echt van onze Cuba-reis een onvergetelijke reis maken!

  Wij hebben toch besloten om onze gehele reis een auto te huren en de auto in Santiago de Cuba af te leveren en terug te vliegen naar Havana. Hierdoor houden we toch nog wat extra tijd over voor bijvoorbeeld Baracoa.

  Wij hebben nu deze route bedacht voor 22 dagen:
  Havana (3d) > Las Terrazas (1d) > Vinales (3d) > Playa Larga (1d) > Cienfuegos (2d) > Trinidad (3d) > Camagüey (1d) > Santiago de Cuba (3d) > Baracoa (2d) > Santiago de Cuba (2d) > Havana (1d)
  We hebben wat speling qua dagen, bijvoorbeeld Santiago minder en dan eerder op de reis ergens een dag extra. Maar dat kunnen we ter plekke dan besluiten.

  Wat denk jij van dit plan? Te druk of wel te doen? Het is de prijzigste optie maar wel de optie waarbij we denken dat we Cuba het beste gaan zien. Maar we zijn toch ook wel benieuwd wat jij hiervan vindt.

  We willen vooral gaan slapen in de Casa particulares maar heb je misschien ook een tip voor een leuk (betaalbaar) hotel met zwembad op de route?

  Alvast bedankt!

  1. Hoi Yorike,

   Alles is natuurlijk persoonlijk, maar ik denk dat je zo een prima route hebt!
   Hotels met zwembad…tja daar zeg je wat 🙂 Ik moet bekennen dat de enige hotels waar wij zijn geweest met zwembaden, de resorts waren aan de noordkant.
   Die heb je natuurlijk ook op de route, bijvoorbeeld op Playa Ancon in Trinidad, al zit je ook vaak dichtbij de zee. Zo loop je bijvoorbeeld in Playa Larga (Varkensbaai), als je verblijft bij Casa de Eliseo y Marieta, zo vanaf de achtertuin/terras het water in.
   Bij Viñales heb je wel Hotel Los Jazmines, zij hebben ook een zwembad. Wij hebben daar niet overnacht, maar zijn er wel geweest. Het schijnt een leuk hotel te zijn en in ieder geval wat minder ’toeristisch’ c.q. ‘all-inclusive’ gevoel als bij de resorts. Verder heb ik voor je ook even op o.a. Tripadvisor gekeken en er zijn ondertussen zo te zien ook steeds meer casa’s met een zwembad te vinden. Tenslotte is er in Baracoa bijvoorbeeld ook Hotel Gaviota El Castillo met zwembad. Geen ervaring mee, maar ziet er op zich leuk uit. Het kost je wel, in jullie reistijd, zo’n € 65,- per nacht met z’n tweeën. Dus, helaas beperkte bruikbare ervaring, maar hopelijk heb ik je wel wat op weg kunnen helpen.

   Ben benieuwd waar jullie voor gaan kiezen!

 5. Bedankt Koen, voor je reactie. Over een maandje vertrekken we richting Cuba en de autohuur is zo goed als geregeld. Wij hebben super veel aan je informatie gehad en willen je hiervoor bedanken. Wij laten nog wel even weten hoe we het hebben beleefd allemaal!

  Groetjes, Kevin & Yorike

 6. Beste Koen, wat een ontzettend handige site om onze reis naar Cuba voor te bereiden! Wij gaan eind november voor 4 weken naar Cuba en zouden het liefst zowel het westen als het oosten zien (Baracoa lijkt ons bijvoorbeeld geweldig), inclusief een paar dagen strand. Op je site kan ik helaas geen tips voor een route die het hele eiland beslaat vinden. Heb jij misschien wat tips? Is het haalbaar om zowel het oosten als het westen te doen in 4 weken? We reizen alleen met het openbaar vervoer.

  Alvast bedankt voor je reactie!

  1. Hoi Hannah,

   Het is best te doen om in 4 weken het eiland rond te gaan. Zelf heb ik dit nooit helemaal met het openbaar vervoer gedaan, maar dat zou geen probleem mogen zijn verwacht ik. Kijk op de website van Viazul om te zien hoe lang de bus er over doet van stad naar stad om zo een beetje een planning te kunnen maken. Je geeft aan dat je graag naar Baracoa wilt en in ieder geval ook lekker wat strand mee wilt pakken tijdens jullie rondreis. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen denken aan de volgende reisplanning:

   Havana 4 dagen
   Viñales 3 dagen
   Las Terrazas 1 dag
   Playa Larga 1 dag
   Cienfuegos 2 dagen
   Trinidad 3 dagen
   Camagüey 1 dag
   Santiago de Cuba 4 dagen
   Baracoa 3 dagen
   Playa Santa Lucia 2 dagen
   Playa Cayo Coco 2 dagen
   Santa Clara 2 dagen

   Nogmaals, wel even checken wat de routes zijn van Viazul en of ze een beetje gunstig rijden, maar volgens mij moet dit best goed te doen zijn. Ben benieuwd wat je er van vindt!

 7. Prettige vakantie. Geniet!!!
  Wij vertrekken naar Cuba van half februari tot half maart. Heb veel baat gehad van uw uitleg, waarvoor dank.

 8. Geoden dag,

  Ik wil een kleine rondreis van ongeveer 9 dagen gaan maken, dus helaas moet ik kiezen welke kant van Cuba ik ga bezoeken.

  Kan iemand mij aanbevelen welke kant van Cuba het leukst, meest authentiek is om te bezoeken??

  Alvast bedankt

 9. Beste Koen

  Als docent zit ik vast aan de vakanties. Fox en andere reisbureaus rekenen €3300 voor 9 dagen rondreis.

  Ik heb nu een reis gezien naar Varadero. €1200 per persoon.
  Vanuit daar wilde ik dan dingen ondernemen.
  -dagje Havana
  -Dag + overnachting Trinidad
  – dagje vinales

  We zijn gewend veel KMs te rijden.

  We dachten zo hebben we nog €1500 over voor huurauto en bezichtigingen.

  Wat denk je?
  Een soort van kennismaking met Cuba.

  Mvg

  Loes

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.