Kosten en budget

Cuba is voor toeristen geen goedkoop land. Met een zeer beperkt budget rondreizen in Cuba is daarom een stuk lastiger dan in bijvoorbeeld grote delen van Azië. Dat komt mede omdat je veel in de toeristenvaluta moet afrekenen, zoals je accommodatie. Vrijwel nergens kun je verblijven en betalen in de lokale valuta. Om je een indruk te geven van de kosten in Cuba, hebben we een overzicht gemaakt op basis van onze ervaringen.

Kosten accommodatie in Cuba

Wil je met een beperkt budget rondreizen door Cuba? Besparen op je accommodatie kan je dan veel opleveren. Een hotelkamer zal minimaal 30 CUC per nacht kosten en oplopen tot wel 300 CUC, maar dan zit je ook wel in een all-inclusive vijf-sterren hotel. Houd in je budget rekening met ongeveer 50 tot 65 CUC per kamer per nacht, inclusief ontbijt, als je in een hotel overnacht. Voor een casa particular liggen de kosten wat lager. Onder de 30 CUC per kamer zul je weinig casas particulares vinden en als je ze vind, dan zul je jezelf afvragen of je daar wilt slapen. Het aanbod van casa’s tussen de 30 en 40 CUC is er groot, dus houd bij het vaststellen van je budget rekening met een gemiddelde van 35 CUC per kamer per nacht. Ook dit is doorgaans inclusief ontbijt. En tegen een kleine extra vergoeding kun je er vaak ook heerlijk eten.

 

Kosten eten en drinken in Cuba

Ook op eten en drinken kun je in Cuba flink besparen. De grootste besparing realiseer je door eten en drinken te kopen in de lokale valuta. Dat kan zeker niet overal en al helemaal niet in de restaurants of paladers (soort huiskamer restaurant). Ga bijvoorbeeld naar de markt om eten en drinken te kopen. Doe je dit, dan bespaar je al snel 25-35 CUC per persoon. De kosten liggen dan omgerekend op ongeveer 5 CUC per persoon per dag. Dit betekent dan niet uit eten, geen drankjes op een terrasje of andere toeristische uitspattingen. Wil je toch af en toe eten in je casa of een restaurant en her en der een drankje doen, houd dan in je budget rekening met ongeveer 30 tot 40 CUC per persoon. Dan moet je het niet te gek maken, maar hoef je ook niet heel zuinig aan te doen. Ga je een daiquiri drinken in El Floridita, dan ben je snel door je dagbudget heen!

Kosten van vervoer in Cuba

Reis je met een huurauto door Cuba? Dan heb je die doorgaans al betaalt voordat je in Cuba aankomt. Je hoeft dan alleen nog rekening te houden met de brandstofkosten. De benzine, daar Especial genoemd, kost ongeveer 1,50 CUC per liter. Afhankelijk wat voor een huurauto je hebt gehuurd en het aantal kilometers dat je denkt te gaan maken, kun je uitrekenen met welk bedrag je rekening moet houden bij het vaststellen van je budget.
Reis je met het openbaar vervoer door Cuba? Dan moet je rekening houden met vastgestelde prijzen. We hebben alvast een heel aantal prijzen van openbaar vervoer voor je opgezocht.
 

Deel-ons

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.