Met de taxi reizen

Taxi’s vind je in Cuba in vele vormen en maten. De reguliere taxi’s zoals Turisttaxi, Transtur of Panataxi, maar ook de Coco’s, paard of ezel en wagen of zelfs bromfiets taxi’s. Als je niet van plan bent om lange afstanden af te leggen tijdens je rondreis door Cuba, of gewoonweg genoeg geld hebt om het hele eiland met een taxi te verkennen, dan is het reizen per taxi een prima alternatief.

 

Reguliere taxi’s

Taxi Cuba

De reguliere taxi’s zijn duidelijk herkenbaar aan het geel-zwarte ‘Taxi’ bordje bovenop de auto. In elke stad zul je genoeg taxi’s vinden. Bepaal van tevoren wat de reis je waard is en spreek vervolgens een prijs af met de taxichauffeur. Zeker voor langere ritten kun je prima onderhandelen. Doorgaans wordt ongeveer 0,5 tot 1 CUC per kilometer gerekend, maar voor langere afstanden kan deze prijs echt omlaag. De duurste ritjes zijn die van het vliegveld naar je bestemming, ongeacht welk vliegveld en de bestemming. De taxichauffeurs daar weten dat je een lange reis achter de rug hebt en lekker naar je hotel of casa wilt. Hier maken ze handig gebruik van. Onderhandelen op het vliegveld is wat moeilijker, omdat veel taxichauffeurs daar onderling afspraken maken. Maar goed, je wilt uiteindelijk toch snel naar je hotel en dat is op dat moment wel 20 euro waard.

Wil je een taxi voor langere tijd, bijvoorbeeld om een kleine rondreis te maken? Dan heb je zeker een goede onderhandelingspositie. Tijdens onze tochten door Cuba zijn we meerdere malen mensen tegengekomen die een groot deel van hun rondreis met één taxichauffeur aflegden. Het voordeel is dat de taxichauffeur je extra informatie kan geven over de plaatsen die je wilt bezoeken en je op plekken kan brengen die in geen enkele reisgids staan (maar wel de moeite waard zijn!). Maar dat kan je met een huurauto natuurlijk ook.

 

 

Klassiekers

Zeker in de grote steden zoals Havana en Santiago de Cuba rijden veel mooie Amerikaanse oldtimers rond. Zij laten je graag de stad zien of brengen je van A naar B. Ze rijden, anders dan de reguliere taxi’s, niet op een meter.  Maak daarom  van tevoren een prijsafspraak. Houd er rekening mee dat deze oldtimers een stuk duurder zijn dan de reguliere taxi’s. Het zal behoorlijk prijzig worden om je gehele rondreis door Cuba per oldtimer te doen, maar het is wel leuk om in ieder geval een paar ritjes meegemaakt te hebben.

Stelregel: Hoe mooier de oldtimer, hoe duurder de rit!

Oldtimer Cuba

Coco’s

Coco’s zijn grappige, knalgele, driewielers. Je kunt ze gebruiken als taxi om van A naar B te komen, maar zijn ook te gebruiken om je rond te laten rijden om zo de stad te verkennen. Ook hier is het belangrijk dat je van tevoren een prijs afspreekt. Een prijs om je van A naar B te brengen of bijvoorbeeld een prijs per uur om je rond te laten rijden. De Coco’s rijden alleen in de steden en zullen je in principe niet naar een andere stad brengen. Reken dus niet op de coco’s als je opzoek bent naar vervoersmiddelen voor je rondreis over Cuba.

De coco’s die geparkeerd staan voor het Inglaterra hotel in Havana

Paard en wagen

Buiten de steden zul je veel taxi’s tegen komen in de vorm van paard en wagen. Dit is een leuke manier van vervoer, maar je moet er niet al te lange afstanden mee af willen leggen. Echt comfortabel is het namelijk niet en je voelt je bovendien niet altijd even veilig als je op die kar zit en links en rechts komen auto’s en vrachtwagens voorbij denderen.

 

Rondreizen met een huurauto of taxi

Tijdens je rondreis door Cuba kun je naast het openbaar vervoer ook gebruik maken van het openbaar vervoer of een huurauto.
 

Deel-ons

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.