Havana

Havana
De prachtige oude Amerikaanse auto’s die je zeker in Havana veelvuldig ziet rondrijden.

Havana is met ruim 2 miljoen inwoners de bruisende hoofdstad van Cuba. Een stad waar altijd wat te beleven is en die altijd in ontwikkeling is. Voor liefhebbers van gebouwen in koloniale stijl en oude Amerikaanse auto’s ben je in Havana op de juiste plek.

 

De vier wijken van Havana

Havana is verdeeld in verschillende wijken, municipios genoemd. Elke wijk heeft zo zijn eigen kenmerken, voornamelijk ingegeven door de tijd waarin ze ontstaan zijn. Grappig is dat welk boek je er ook op naslaat of welke website je bekijkt, iedereen heeft eigen ideeën over waar een wijk nou begint en waar deze ophoudt. De wijken lopen dan ook vloeiend in elkaar over.

Habana Vieja (Oud Havana)

Dit is de oudste wijk in Havana en het deel van de stad dat vroeger tussen de 17de-eeuwse stadsmuren lag. Net als veel andere stadcentra en plaatsen in Cuba staat ook dit oude gedeelte van Havana op de Unesco Werelderfgoedlijst. Habana Vieja ligt aan een natuurlijke baai, wat nu de haven van Havana is. Het is de op een na drukste wijk van Havana en een absolute must om (te voet) te bezoeken. De vele koloniale gebouwen, de onbedwongen sfeer en het slenteren door de schaduwrijke en met keien bestraatte straatjes en pleintjes. In de hele wijk wordt continue gewerkt aan de restauratie van vervallen gebouwen. Niet altijd leuk om te zien, maar goed voor de ontwikkeling van dit mooie en oude stadsdeel. De Calle Obispo is de drukste straat van Habana Vieja en loopt van het Parque Central naar de Plaza de Armas, het hart van de wijk Habana Vieja.

> Wat is er te doen in Oud Havana?

 

Centro Habana (Havana centrum)

Centro Habana is eigenlijk een wat minder aantrekkelijk deel van Havana, zeker als je niet weet waar je moet zijn. De infrastructuur en het onderhoud van de gebouwen is minder goed verzorgd dan in de andere wijken van Havana. Ook zie je veel meer vuil op straat. De Malecón, de 4 kilometer lange weg en boulevard langs de kust, is hier wel een uitzondering op. Helaas wordt de Malecón (ervaring uit 2012) getekend door de vele restauratiewerkzaamheden. Toch kan een bezoek aan Centro Habana zeker de moeite waard zijn. Al is het alleen maar omdat veel toeristen deze wijk overslaan en er dus voornamelijk locals te vinden zijn.

> Wat is er te doen in Centro Habana?

Vedado

Door vele boeken en sites beschreven als de wijk waar alles gebeurt. Eigen ervaring is dat dit voornamelijk de belangrijkste toeristenwijk is die meer modern aandoet. Met de grote en luxe hotels, drukke winkelstraten, een bruisend nachtleven met trendy clubs, vele restaurants en barretjes, theaters en concerten. In deze wijk ligt ook de universiteit van Havana, op een mooi aangelegd terrein.

> Wat is er te doen in Vedado?

Miramar

De wijk Miramar is de nieuwste wijk van Havana. De vele grote en luxe villa’s zien er vaak echter niet erg nieuw uit en kunnen dan ook wel een likje verf gebruiken. Zonde. Want de wijk heeft veel potentie en je kunt zien dat hier in de hoogtijdagen veel in is geïnvesteerd. De panden die er op dit moment nog goed uitzien, zijn vaak van bedrijven, hotels, overheden of van buitenlandse eigenaren die hun woning toch nog enigszins onderhouden. Ben je van plan om naar Havana te gaan en wil je graag in een accommodatie verblijven met de nodige luxe? Dan kun je het best terecht in de wijk Miramar. Hier vind je tal van chique en luxe hotels, de ‘beste’ van Havana.

> Wat is er te doen in Miramar?

Havana bezoeken tijdens jouw rondreis?

Havana is een stad die echt niet mag ontbreken tijdens je reis door Cuba. Ben je van plan Havana te bezoeken tijdens je reis naar of rondreis door Cuba? Havana is de best bereikbare stad van Cuba. Waar je ook bent op Cuba, er zijn altijd mogelijkheden om naar Havana te reizen. Pak het vliegtuig, de trein, de bus, een taxi of je eigen huurauto en kom naar Havana. Reis je met een huurauto door Cuba en ben je opzoek naar een leuke route naar Havana? Bekijk dan eens onze routes door Cuba. En met een goede Cuba reisgids mis je niks van het mooie Havana! Natuurlijk is niet iedereen van plan om continue rond te reizen. Blijf jij bijvoorbeeld je hele vakantie in Havana en ben je benieuwd welke uitstapjes je kunt maken? Bekijk dan onze suggesties voor een dagje weg vanuit Havana.

 

 

Autorijden in Havana

Maak je een rondreis met een huurauto en wil je met de auto Havana bezoeken? Dat is prima te doen! In Havana kun je, in vergelijking tot een aantal andere steden, redelijk makkelijk je weg vinden. Het navigeren is in Havana namelijk bovengemiddeld eenvoudig. Tenminste, naar Cubaanse maatstaven. Wel is Havana een vrij drukke stad en kan je ook hier van alles op de weg tegenkomen. Blijf je overnachten in Havana? Zorg dan dat je auto veilig staat bij je casa particular, je hotel of in een van de bewaakte parkeerplaatsen. Je betaalt voor de betaalde parkeerplekken 1-2 CUC per dag.  Laatste tip: zorg dat je goed op de hoogte bent van de nationale én lokale verkeersregels.

 

Vraag: Heb je zelf nog leuke, mooie of interessante bezienswaardigheden ontdekt, tips voor een bezoek aan Havana of leuke routes van en naar Havana en wil je deze delen? Je tips zijn van harte welkom!

 

Meer over Havana

Tenzing Travel - Cuba
 
Deel-ons

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.