Havana zoals we dat nu kennen, op de plek zoals we die nu kennen, is in 1519 gesticht door Diego Velázquez de Cuéllar en droeg de officiële naam Villa de San Cristóbal de la Habana. nkele jaren hiervoor heeft Havana voor zeer korte duur nog in het zuidoosten van Cuba gelegen, vlakbij Baracoa. De huidige ligging, aan de natuurlijke baai, zorgde er voor dat Havana uitgroeide tot belangrijke havenstad. In 1607 werd Havana uitgeroepen tot de hoofdstad van Cuba, destijds nog een Spaanse kolonie.
De snelle ontwikkeling van Havana
Voor de Spanjaarden was Havana een belangrijke doorvoerhaven van naar Noord- en Zuid-Amerika en terug naar Spanje. Door de toenemende drukte begon de rijkdom ook te tieren. Er kwamen steeds meer schepen en goederen van buitenaf en ook steeds meer werd van Cuba naar het buitenland geëxporteerd.
Rijkdom als doelwit
Door de rijkdom die in Havana in relatief korte periode werd opgebouwd, maakte Havana ook een gewild doelwit voor piraten, zeerovers of iets bescheidener, nationale marine vloten. En zeker niet op de laatste plaats die van de Nederlanders. Maar de Fransen kwamen eerst. Havana werd kaal geplukt en platgebrand. Een nederlaag voor de Spanjaarden die er voor zorgden dat de Spanjaarden serieus werk gingen maken van de verdediging van Havana. Helaas ging de bouw van de verschillende forten en later nog weer de muur rondom Havana niet snel genoeg en binnen zo’n zeventig jaar werd Havana nog talloze keren geplunderd door de Engelsen, Fransen en Nederlanders.
Verdere groei
Ondanks de plunderingen bleef Havana flink doorgroeien. Er kwamen steeds meer schepen en dus ook steeds meer havenarbeiders, reparateurs, adviseurs, kroegen en cafés. En in kroegen en cafés moesten de mensen vermaakt worden. Dus werd er gegokt, bloeide de prostitutie op en nam het aantal artiesten en handelaren ook toe. Een stad die volop aan het groeien is dus. Pas in 1592 kreeg Havana officieel de stadsrechten toegewezen. Een echte stad was geboren.
Van Spaans naar Engels
In 1762 kreeg Spanje het aan de stok met Engeland en verklaarde Engeland de oorlog aan Spanje. En Havana zou een belangrijk onderdeel spelen in deze oorlog. Havana werd, ondanks de defensieve voorbereidingen van de Spanjaarden, ingenomen door de Engelsen. En onder leiding van de Engelsen groeide Havana harder dan ooit tevoren. Helaas was dit voor korte duur. In 1763, net 6 maanden na de verovering van Havana, sloten Spanje en Engeland een overeenkomst. Havana ging terug naar de Spanjaarden en Engeland kreeg Florida. Zo ging dat in die tijd.
Eerste onafhankelijkheidsoorlog
Omdat de Cubanen eigenlijk liever hun eigen landje hadden en niet overheerst wilden worden door de Spanjaarden, ontstond de eerste onafhankelijkheidsoorlog. Het enige resultaat van deze ruim tien jaar lang durende oorlog was de afschaffing van de slavernij en de dood van vele duizenden Cubanen.
Tweede onafhankelijkheidsoorlog
De tweede onafhankelijkheidsoorlog ontstond 10 jaar na het einde van de eerste, in 1895. En slechts 3 jaar later gaven de Spanjaarden het op en vertrokken uit Cuba. De Amerikanen begonnen zich er, onder het mom van wilde beschuldigingen, mee te bemoeien en namen snel het bestuur van Cuba over. Niet echt wat de Cubanen voor ogen hadden. Gelukkig duurde dit slechts vier jaar. In 1902 trokken de Amerikanen zich officieel terug. Echter, de Amerikanen behielden een flinke vinger in de pap. De Cubaanse leiders destijds deden wat het door de Amerikanen werd opgedragen. In ieder geval tot aan 1959.
Havana als politieke hoofdstad
Nadat Fidel Castro aan de macht kwam in 1959, vestigde de Cubaanse overheid zich in Havana. Hierdoor werd Havana, naast reguliere hoofdstad van Cuba, nu ook de politieke hoofdstad van Cuba.
Meer over Havana
- Wat te doen in Havana?
- Dagjes weg en uitstapjes vanuit Havana
- De hoofdstad Havana
- Casas particulares in Havana
- Auto huren in Havana
- Tips voor je verblijf in Havana
- Reisverslag van Havana