Cubaanse sigaren

Iedereen die Cuba bezoekt komt in aanraking met de wereldberoemde Cubaanse sigaren. Je ziet Cubanen er mee op straat, vindt ze in de vele toeristenwinkels en worden je natuurlijk ook op straat aangeboden. Naast de muziek, de oude auto’s en de rum staat Cuba dan ook bekend om zijn sigaren.

Cubaanse sigaren
Sigaren zijn niet weg te denken uit het Cubaanse straatbeeld.

 

Waar komen de Cubaanse sigaren vandaan?

De provincie Pinar del Rio is dé tabaksstreek van Cuba. Hier komt de beste tabak ter wereld vandaan. Daarnaast wordt ook in de provincies Havana, Santa Clara, Granma, Santiago de Cuba en Guantánamo uitstekende tabak verbouwd.

Sigaren kopen in Cuba

Sigaren kopen in Cuba kan op verschillende manieren. Je kunt ze soms kopen in je hotel of het winkeltje bij je resort. Daarnaast zijn ze te krijgen bij de toeristenwinkeltjes in de grote steden. Je betaalt op deze plekken tot minder dan de helft dan wat je voor dezelfde sigaar in Nederland kwijt zou zijn. Meestal worden de sigaren per doos (25 stuks) verkocht, maar losse sigaren zijn ook te krijgen. Als je voor een doos minder dan 70 CUC betaalt bij deze verkooppunten, dan zou ik zeker twijfelen aan de authenticiteit en kwaliteit van de sigaren. Afhankelijk van de grootte, het merk en het type betaal je ergens tussen de 70 CUC en 400 CUC voor een doos goede sigaren.

 

Naast de ‘officiële’ verkooppunten is het ook mogelijk om Cubaanse sigaren op straat, in kleine winkeltjes aan de straat of tijdens een tour met een gids te kopen. Verblijf je in een casa particular? Dan kent de eigenaar meestal ook wel iemand die jou een doos mooie Cubaanse sigaren kan verkopen. Nu zal ik niet zeggen dat het kopen van sigaren op deze plekken sterk af te raden is, maar je moet wel weten waar je op moet letten. En vertrouw je het niet, of heb je bedenkingen bij de kwaliteit van de sigaren? Koop ze dan niet.

 

Hoe herken ik een nepsigaar?

Een namaaksigaar is zeker niet altijd gemakkelijk te herkennen. En eerlijk gezegd, dat hoeft ook niet altijd. Want een namaaksigaar kan net zo goed zijn als een ‘echte’ sigaar. Hij kan van dezelfde materialen zijn, hetzelfde proces hebben doorlopen, maar wellicht alleen niet verkocht worden via de fabriek met de juiste labels. Maar er zijn ook slechte namaaksigaren.

Dus als je Cubaanse sigaren buiten de officiële verkooppunten wilt kopen, dan kan deze checklist je helpen voorkomen dat je te maken hebt met slechte namaaksigaren.

  • Hebben alle sigaren in de doos dezelfde kleur en tint?
  • Hebben alle sigaren in de doos dezelfde geur?
  • Hebben alle sigaren in de doos dezelfde afmeting? Een minimaal lengteverschil mag, maar zeker niet meer dan een halve centimeter.
  • Koop je een doos? Dan zou deze verzegeld moeten zijn met een sticker. Dit ken je ook van pakjes sigaretten, maar dan wat groter en van ander papier en met een hologram er op.. Daarnaast een klein wit met rood en geel bandje in de hoek van de doos, met op het bandje ‘Habanos’ erop. Er zit in de doos tevens een dun papiertje dat lijkt op een mini certificaat. De doos is tenslotte voorzien van een stempel met daarop Habanos SA, Hecho en Cuba (gemaakt in Cuba) en Totalmente a mano (volledig handgemaakt).
  • Als je de sigaar door je vingers laat rollen zou er geen losse tabak uit mogen vallen.
  • Een goede sigaar voelt niet hard aan. Hij voelt soepel en is ook zeker niet droog.

Wij hebben zelf in Cuba heel wat sigaren geproefd. En ze zullen zeker niet allemaal echt zijn geweest. Hier leer je vanzelf in tijdens je reis. Het slechtste wat je kan overkomen is dat je een paar euro heb uitgegeven voor een sigaar die is gerold van gedroogd bananenblad. Gelukkig heb je dat na het aansteken snel in de gaten!

 

Veel Cubanen zullen met de verkoop van sigaren proberen wat toeristen valuta bij te verdienen. En die sigaren, echt of niet, zijn zeker allemaal zo slecht nog niet. Natuurlijk hoor je van iedereen dat ze een oom, neef of broer hebben die in een sigaren fabriek van Montecristo of Cohiba werken en dat ze daarom de echte sigaren hebben. En soms zal dat ook zo zijn. Wees gewoon altijd op je hoede als je sigaren koopt, maar bedenk ook dat het geen ramp is als je een keer een slechte nepsigaar hebt gekocht. Als het maar geen doos van 300 CUC is!

Cubaanse Sigaren

Merken van Cubaanse sigaren

In Cuba heb je tal van bekende en minder bekende merken. Hieronder vind je de (internationaal) meest bekende sigarenmerken uit Cuba.

  • Cohiba
  • Montecristo
  • Romeo y Julieta
  • Guantanamera
  • Partagá
  • H. Upmann
  • Bolivar
  • Quintero

 

Deel-ons

2 comments on “Cubaanse sigaren

  1. Ik weet niet hoe oud dit artikel is maar ik zou ten sterkste afraden om een nep sigaar te roken.
    Nep sigaren zijn bijna altijd shortfillers en vaak in deze gevallen (als ze verkocht worden als ‘Cohiba’) bij elkaar geveegde (dit kun je letterlijk nemen) stukjes tabak van de vloer.
    Hier kan van alles doorheen zitten, grond, vuil en zelfs stukjes glas of ontlasting van dieren.

    Koop daarom NOOIT een zogenaamde Cubaan van iemand op straat, strand, klein tentje langs de weg etc. in 99,99% van de gevallen zijn deze nep. Koop ze alleen in de Casa del Habanos speciaalzaken in Cuba of in de fabriek zelf natuurlijk. De sigaar op de foto is ook geen echte Cohiba, dit is te zien aan de ‘afgesneden’ witte blokjes. Bij een echte Cohiba is dit NOOIT het geval.

  2. Goede middag ,Ik ben net terug uit Cuba(2 weken vakantie) Ik heb 2 dozen Cohiba Explendidos (Prijs in de winkel 995 euro per doos) en een doos Cohiba Robusto (Prijs per doos 625 euro)…Ik bied ze aan voor de helft van de prijs. Wie belangstelling heeft…

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.