Santa Clara

Santa Clara ligt in de provincie Villa Clara en is met ongeveer 240 duizend inwoners de zesde stad van Cuba. De stad is in 1689 gesticht en is voornamelijk bekend om de overwinning van Che Guevara en zijn aanhangers bij de laatste gevechten eind 1958. In Santa Clara ontkom je dan ook niet aan de monumenten, boodschappen en beeltenissen van de Revolutie en aan Che Guevara in het bijzonder.

 

Bezienswaardigheden in Santa Clara

Monumento a la Toma Tren Blindado: Dit monument geeft de belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van de stad weer, de Slag om Santa Clara. De gepantserde trein die oud dictator Batista naar Santa Clara stuurde, vol met wapens, werd vlak voor het station van Santa Clara gestopt door Che Guevara en zijn strijders. Hierdoor kregen de guerilla’s de wapens in handen en was de overwinning bijna een feit. Het monument zelf is niet heel erg bijzonder om te zien en ziet er eigenlijk een beetje ‘gemaakt’ uit. Maar, net als bij zoveel monumenten, is het voornamelijk het verhaal er achter wat het interessant maakt. Ook kun je in een aantal wagons onder andere foto’s en memorabilia van Che Guevara bekijken. Dit is overigens, anders dan in veel reisgidsen vermeld, niet gratis (1 CUC per persoon) en niet 24 uur per dag geopend.

la Toma Tren Blindado

 

Plaza de la Revolución: Net zoals in vele steden heeft ook Santa Clara zijn Plaza de la Revolución. Een groot en vrij kaal plein, met een aantal enorme betonnen blokken. Op een van deze blokken staat een enorm beeld van Che Guevara, zoon van Santa Clara.

 

Loma del Capiro: Dit vonden wij zeker het bezoeken waard. En dan niet alleen vanwege het verhaal achter het monument, maar voornamelijk vanwege het fantastische uitzicht over Santa Clara. Loma del Capiro is een heuvel ten noordoosten van Santa Clara, met daarop een monument ter herinnering aan de overwinning van Che op de heuvel in 1958. Het is er vrij rustig en je kunt op je gemak de lange trap de berg oplopen. Reis je zelf met de auto door Cuba? Er is een parkeerplaats aan het begin van de berg, aan de kant van Santa Clara. Vanaf daar kun je de trap pakken naar de top van de heuvel.

Het metalen monument Loma del Capiro.
Het metalen monument Loma del Capiro.

 

Santa Clara bezoeken tijdens jouw rondreis?

Als je geïnteresseerd bent in de Cubaanse Revolutie en in het bijzonder Che Guevara, dan mag Santa Clara niet ontbreken aan je rondreis door Cuba. Reis je met een huurauto? Dan is Santa Clara slechts 3,5 uur rijden vanaf Havana en een kleine 3 uur vanaf Varadero. Ook met het openbaar vervoer of met een georganiseerde tocht is Santa Clara prima te doen. Vlieg je vanuit Nederland op Holguín, dan is het wel een langere reis naar Santa Clara. Zo’n 7,5 uur met de auto. Maar als je vanuit Holguin toch richting Havana gaat kun je Santa Clara net zo goed even meepakken. De stad zelf is niet heel bijzonder, maar het heeft zeker een aantal leuke plekken en monumenten. Met een goede reisgids vind je al snel je weg naar de mooiste plekken van Santa Clara.

 

Tenzing Travel - Cuba

Deel-ons

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.