Parkeren in Cuba

Even verderop zie je onze huurauto staan voor onze casa in Santiago de Cuba. Netjes tegen de rand van de stoep en spiegels ingeklapt. Zoals het hoort.
Even verderop zie je onze huurauto staan voor onze casa in Santiago de Cuba. Netjes tegen de rand van de stoep en spiegels ingeklapt. Zoals het hoort.

Auto rijden in Cuba is een leuke uitdaging. De wegen zijn niet top, maar best te doen. De weggebruikers zijn een tikkeltje anders dan je in Nederland gewend bent en de bewegwijzering is ook niet altijd aanwezig op de plekken die je zou verwachten. Of hopen. Maar naast het autorijden zelf is over het parkeren ook nog wel wat te vertellen. Daarom geven we je hieronder een paar tips over het parkeren van je huurauto.

 

 

  • Verblijf je in een casa particulare? Vraag dan aan de eigenaars waar je de auto het best kan parkeren. Zij zullen je altijd helpen. Met een veilige(re) openbare parkeerplaats, of met een bewaakte of gesloten parkeerruimte. Bijvoorbeeld in de garage van een goede buur of een bewaakt parkeerterrein in de buurt. Vraag vooraf even of je er voor moet betalen of niet. In de meeste gevallen wordt wel een vergoeding gevraagd, maar niet altijd.
  • Verblijf je in een hotel? Informeer dan vooraf of bij aankomst waar je het beste kunt parkeren. Parkeren bij een resort is doorgaans geen probleem, ruimte genoeg. Bij een hotel in de stad is het vaak wat anders. Bovendien liggen die hotels dan vaak in drukkere stukken, dus is het niet altijd handig om je auto daar voor de deur te zetten.
  • Een dagje naar het strand? Parkeer je auto dan in het zicht en zorg dat de eventuele spullen in de auto uit het zicht liggen. Is het niet mogelijk om je huurauto in het zicht te parkeren? Kijk dan uit naar een bewaakte parkeerplaats.
  • In veel steden en toeristische gebieden heb je ‘officiële’ parkeerplaatsen met bewaking. Deze zijn vrij gemakkelijk te herkennen. Namelijk een parkeerplaats met bewakers in een gekleurd vestje. Doorgaans betaal je per dag of per nacht en dus niet per uur zoals in Nederland vaak het geval is. Vraag voordat je parkeert naar de kosten en betaal pas daadwerkelijk als je auto geparkeerd is. Je hebt er weinig aan als je al betaald hebt, maar er uiteindelijk helemaal geen plek hebt. Best grappig voor een keer, voor die ene CUC, maar je hebt er weinig aan.
  • Moet je toch in het openbaar parkeren, dus zonder bewaking of niet in een afgesloten ruimte? Dan is het handig om even goed te kijken waar je huurauto het handigste staat. Waar is veel verkeer? Nauwe straatjes met veel verkeer kunnen wel eens tot schade leiden. Moet je toch op zo’n plek parkeren? Klap dan in ieder geval je spiegels in en zet je auto strak tegen de stoep. Parkeer liever op een iets drukkere en meer toeristische plek dan op een wat rustiger deel van een stad. Liever een krasje op de huurauto dan een auto zonder wielen! Hiermee zeggen we niet dat dit heel vaak voor komt, maar het gaat om het principe.

 

Bij het ophalen van je huurauto zul je in eerst instantie misschien balen als je ziet dat het een ietwat afgetrapte auto is. Maar niets is minder waar. Je mag juist blij zijn met een auto die al wat geleden heeft. Een deukje of krasje valt dan niet zo op en de wieldoppen zijn er in ieder geval alvast vanaf! Wij hebben het nog nooit meegemaakt, maar om ellende achteraf te voorkomen is het goed om te weten waarvoor je verzekerd bent, welk eigen risico er geldt en te weten waar je op moet letten als je de huurauto gaat ophalen.

Meer over rondreizen met een huurauto

 

Deel-ons