Betalen

In Cuba gaat betalen waarschijnlijk wat anders dan je gewend bent. Zo kun je alleen contant betalen, in twee verschillende valuta. Waar je moet betalen bepaalt in grote mate welke valuta je kunt gebruiken. Doorgaans zal dit echter de ’toeristenvaluta’, de CUC, zijn. En cash is en blijft voorlopig het meest gebruikte betaalmiddel in Cuba. Met de opkomst van pinnen en betalen met een creditcard wordt het wel makkelijker in Cuba en ben je iets minder afhankelijk van de hoeveelheid cash geld dat je van tevoren mee hebt genomen.

Pinnen in Cuba

Je pinpas, die kun je gerust thuis laten. Geld pinnen met je Nederlandse bankpas is in Cuba helaas niet mogelijk. Met je creditcard kun je in een aantal grotere steden wel geld opnemen bij de bank en pinnen bij bijvoorbeeld hotels, tankstations en in sommige gevallen voor je huurauto. Tenminste, als je niet vooraf een huurauto regelt en betaalt. Verder neemt ook het aantal pinautomaten in de Cubaanse steden toe. Nogmaals, hier kun je wel alleen pinnen met je creditcard.

Met welke creditcards kun je pinnen?

Lange tijd werden Amerikaanse creditcards geweerd uit Cuba. Je kon er niet mee betalen ook geen geld mee opnemen. Daar is sinds begin 2015 een einde aan gekomen. Sinds januari dat jaar is het mogelijk om te pinnen en te betalen met een MasterCard creditcard. En ook andere grote creditcard maatschappijen volgden dat voorbeeld snel. Zo kun je ook al met een Visa Card pinnen in Cuba. Ook voor bijvoorbeeld het ophalen van je huurauto, betalen in hotels en bij bijvoorbeeld tankstations worden deze kaarten nu geaccepteerd in Cuba. Zo ver bekend worden creditcards als American Express en Diner’s Club (nog) niet geaccepteerd. Niet om mee te betalen, maar ook pinnen met deze kaarten is niet mogelijk.

 

 

Geld wisselen in Cuba

Cubaans geld is in Nederland niet te krijgen en andersom wordt het ook niet ingenomen. Ook in Cuba zelf is het niet mogelijk om je Cubaanse geld weer om te wisselen naar euro’s. Geld wisselen kun je in Cuba op de grotere luchthavens, waaronder Havana en Varadero. Ook is het vaak mogelijk om bij de grotere hotels euro’s om te wisselen. Tenslotte vind je in de grotere steden, zoals Havana, Santiago de Cuba, Santa Clara, Trinidad, Cienfuegos, HolguínCamagüey en Pinar del Rio geldwisselkantoren.

Dus…

Ondanks dat je steeds meer met je creditcard kan betalen en ook geld kan pinnen, is het aan te raden om vanuit thuis voldoende euro’s mee te nemen. Wissel (minimaal) een deel bij aankomst al, laat je gewone bankpas thuis en zorg altijd dat je wat reserve bij je te hebt voor het geval er geen wisselkantoor of bank te vinden of open is.

Meer geldzaken in Cuba

 

Deel-ons

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.