Wat te doen in Havana

In Havana hoef je jezelf nooit te vervelen. Ondanks dat het geen echte 24-uurs economie is, zoals bijvoorbeeld New York, is er eigenlijk altijd wat te doen. En zeker wat te zien. Want door de rijke (en soms rumoerige) historie vind je in Havana meer dan genoeg interessante en leuke bezienswaardigheden. Van imposante bouwwerken en begraafplaatsen tot bijzondere bars , gezellige straatjes en pleinen en interessante musea. Hieronder vind je tal van bezienswaardigheden in Havana, onderverdeeld naar de wijken. Zo weet je in ieder geval een beetje in welke richting je het moet zoeken. En naast de ‘vaste’ bezienswaardigheden is er in Havana ook genoeg te ‘doen’. Pak bijvoorbeeld de ’toeristenbus’ die je rondrijdt door Havana. De bussen zijn niet te missen en lijken op de bekende Engelse bussen, maar dan met een open dak. Je ziet ze door de hele stad rijden en je kunt op verschillende plekken opstappen. Ook een tourtje met een Amerikaanse oldtimer is een aanrader, alhoewel dit net als de bus wel erg toeristisch aanvoelt. Maar wel handig als je net in Havana bent aangekomen en je wilt je vast een beetje oriënteren.

 

 

Bezienswaardigheden in Centro Habana

Hieronder vind je de paar interessante bezienswaardigheden in de wijk Centro Habana.

Fábrica de Tabacos Partagás: een van de oudste en grootste sigarenfabrieken van Cuba. De fabriek ligt vlakbij het Capitolio Nacional. De meeste grote bekende sigarenmerken van Cuba worden hier (ook) geproduceerd. De rondleiding van een klein uurtje, begeleid door redelijk Engels sprekende gidsen is leuk en interessant. Je kunt zelfs een kijkje nemen op de werkvloer en de school waar het vak van sigarenrollers wordt geleerd.

Iglesia del Sagrado Corazón: Ondanks de ligging in een drukke, minder schone straat, een van de mooiste kerken van Cuba. Een bezoek aan de kerk, met een toren van ruim 77 meter, is echt een aanrader voor de liefhebber. Toch wordt deze kerk nauwelijks bezocht door toeristen.

El Barrio Chino: De Chinese wijk van Havana. Je vind deze wijk vlak achter El Capitolio. En als je vanaf die kant de Chinese wijk in loopt, loop je door onderstaande poort. Geen hele bijzonder bezienswaardigheid, maar wel leuk om een keer doorheen te lopen.

El Barrio Chino: De Chinese wijk van Havana.
El Barrio Chino: De Chinese wijk van Havana.

 

Bezienswaardigheden in Habana Vieja

Hieronder vind je een aantal leuke bezienswaardigheden in de wijk Habana Vieja, het oudste deel van Havana.

Plaza de Armas: Het oudste plein van de wijk Habana Vieja. Het plein ligt aan de baai van Havana en wordt door velen omschreven als het hart van de wijk Havana Vieja. Het is een ieder geval een goed startpunt voor het verkennen van de wijk, zeker aan de kant van de baai.

Parque Central: Dit was voor ons gevoel meer het hart van de wijk Havana Vieja dan dat het Plaza de Armas zou zijn. Het ligt heel centraal en veel bezienswaardigheden zijn vanaf hier goed bereikbaar. Wij hadden hier ook ons hotel (aanrader! Zie hieronder) en hadden een prachtig uitzicht over dit park en de mooie gebouwen er omheen.

Museo de la Ciudad: Dit museum ligt aan de Plaza de Armas. Het behoort tot een van de beste musea van Havana en richt zich, zoals de naam al doet vemoeden, op de geschiedenis van Havana.

Castillo de la Real Fuerza: Op het einde van het kanaal, dat tussen de zee en de baai in Havana loopt, aan de kant van de baai vind je dit fort. In het fort zelf vind je een museum over de zeevaartgeschiedenis van Cuba. Hoewel dit niet het meest bekende museum is, is dit wel echt een leuk en interessant museum. Ook als je niet zo bekend bent met de geschiedenis van Havana of Cuba in het algemeen. Zo kun je er oude schatten zien, zoals zilverwerk en echte goudstaven, maar ook oude wapens en schepen en het fort zelf op schaal. Al met al een leuke bezienswaardigheid en leuk om een middagje aan de baai mee aan te vullen.

Calle (straat) Obispo: De drukste (winkel)straat van Habana Vieja. Deze straat verbindt het Parque Central met de Plaza de Armas. De straat is zeker in vergelijking met de vele andere grote straten zeer netjes en mooi aangelegd en heeft een aantal leuke eigen bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld een van de oude apotheken of doe een drankje op het dakterras van Ambos Mundos, het hotel waar Ernesto Hemingway lang verbleef.

Museo de la Revolución: Het beroemdste museum van Havana in een prachtig paleis van de oud dictator Batista. Echt een aanrader als je interesse (en enige kennis) hebt in de gebeurtenissen rondom de Revolutie in 1959.

El Floridita: Een leuke bar, op een 1-2 minuten lopen van het Parque Central. Een bijzonder leuke, maar erg toeristische bar. Meer over El Floridita in Havana.

Capitolio Nacional: Een groots en zeer indrukwekkend gebouw dat ooit bedoeld was voor de Cubaanse Kamer en Senaat. Zowel van buiten als van binnen een echte aanrader.

Museo del Ron Havana Club: Dit museum hebben wij niet zelf bezocht, omdat wij het niet konden vinden. Achteraf bleek het niet zo lastig te zijn, maar goed, dat is achteraf. Volgende keer beter. Wel hebben we van velen gehoord dat dit museum een leuke bezienswaardigheid is in Havana. Er worden rondleidingen gegeven door mensen die er echt wat vanaf weten en ook nog eens niet alleen Spaans spreken. Zoals je kan verwachten, staat het museum in het teken van de nationale drank van Cuba, de rum.

 

 

Tip: Boek eens een of twee nachten in het Inglaterra hotel, het oudste hotel van het land. Vanaf het dakterras heb je een mooi uitzicht op het Parque Central en het Gran Teatro. Ook zie je een deel van het Capitolio Nacional, dat vanaf het dakterras achter het Gran Teatro ligt. Ook het terras aan de weg ligt mooi aan het Parque Central.

Het uitzicht vanaf het dakterras van het Inglaterra Hotel in Havana. Het uitzicht op het Parque Central vind je hier.
Het uitzicht vanaf het dakterras van het Inglaterra Hotel in Havana. Het uitzicht op het Parque Central vind je hier.

 

 

Bezienswaardigheden in Vedado

Hieronder vind je een paar leuke bezienswaardigheden in de wijk Vedado.

Plaza de la Revolución: Een groot en kaal stenen plein met een enorme toren. Het plein is weliswaar met zijn enorme omvang een van grootste stadspleinen ter wereld. Het zal echter zeker niet het gezelligste plein zijn. Ondanks de grote en het gebrek aan sfeer, is het indrukwekkend om te zien. Her verhaal achter het plein en de monumenten, zoals de enorme toren voor José Martí en Che Guevara (Erneste Guevara) en de kantoren met afbeeldingen van Che en Fidel Castro, maken een bezoek aan het plein toch zeker waard.

Ijssalon Coppelia: Met ruimte voor 1.000 gasten een van de grootste ijssalons ter wereld. Niet alleen bekend vanwege zijn omvang, maar zeker ook vanwege zijn vorm. De ijssalon lijkt op een soort ruimteschip.

De Malecón: Verblijf je tijdens je rondreis door Cuba en je bezoek aan Havana in de wijken Havana Vieja of Centro? En wil je ook graag de wijk Vedado bezoeken? Doe dit dan lekker wandelend en kies voor de route over de Malecón. De Malecón is een enorme zeewering en daarmee ook meteen de boulevard van Havana en is maar liefst 4 kilometer lang. Je hebt tijdens je wandeling over de Malecón een mooi uitzicht over de stad en ziet hoe de golven kapot slaan op de zeewering. En de Malecón bruist doorgaans ook van het leven. Groepen mensen die samenkomen, mannen die lekker staan te hengelen, mensen die muziek maken of streetfood verkopen vanaf de kade en oude oldtimers die voorbij komen tuffen.

Necrópolis de Cólon (Cementerio de Cristóbal Colón): Een enorme begraafplaats met meer dan 500 mausoleums, kappelletjes en familiegraven en bijna een miljoen graven, omgeven door een oneindige gele muur.
Necrópolis de Cólon (Cementerio de Cristóbal Colón): Een enorme begraafplaats met meer dan 500 mausoleums, kappelletjes en familiegraven en bijna een miljoen graven, omgeven door een oneindige gele muur.

Dagje weg vanuit Havana

Verblijf je langere tijd in Havana en wil je even iets anders zien? Dan zijn er genoeg mogelijkheden voor uitstapjes, excursies en dagjes weg. Om je een beetje te helpen hebben we alvast een aantal mogelijkheden voor je op een rij gezet. Bekijk de dagjes weg vanuit Havana.

Meer over Havana

 

Deel-ons