Wat te doen in Viñales

De belangrijkste bezienswaardigheid van het dorpje Viñales is eigenlijk de ligging in de Viñales Vallei en de reis er naar en doorheen. Wil je meerdere dagen in Viñales verblijven? Dan hoef je jezelf echt niet te vervelen. Om je te helpen hebben we een heel aantal leuke en interessante bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet.

 

 

Bezienswaardigheden in Viñales

Cueva de Viñales: Een van de vele grotten die je vanuit Viñales kan bezoeken. Deze vonden wij persoonlijk niet heel denderend.

Gran Caverna de Santo Tomás: Als je dan toch een grot wilt bezoeken en je hebt de tijd er voor, ga dan naar de Gran Caverna de Santo Tomás. Dit is met 46 kilometer aan gangen het grootste grottenstelsel van Cuba en ligt op ongeveer 25 minuten rijden vanaf Viñales. En het is misschien wel de mooiste grot van Cuba. Vergezeld door een gids wandel je eerst naar de grot. Hier moet je ook een behoorlijk stijl stuk voor afleggen, dus doe goede schoenen aan. In de grot wandel je en vaar je ook nog een stukje. De totale tour duurt net iets langer dan een half uur, maar is echt de moeite waard.

Drankje bij hotel Los Jazmines: Op slechts enkele minuten rijden van Viñales vind je hotel Los Jazmines. Vanaf dit hotel heb je een prachtig uitzicht over een deel van de Viñales vallei. Echt de moeite waard om even te stoppen.

Naar het strand: Een absolute aanrader is ook een bezoek aan de stranden van Cayo Jutias. In ongeveer een uur rij je naar een van de mooiste stranden van Cuba. De route van Viñales naar Cayo Jutias is al een bezienswaardigheid op zichzelf en met het mooie strandje als beloning is dit een zeer leuk uitstapje vanuit Viñales.

Mural de la Prehistoria: Een niet zo heel bijzondere, maar wel hele grote, muurschildering op zo’n 5 minuten rijden ten noorden van Viñales. Je kunt doorrijden naar Parque Prehistorico. Aangezien je hier entree moet betalen, er eigenlijk niet veel aan is en je de muurschildering van een afstand veel beter kunt bekijken, zou ik hier niet nog eens voor kiezen. Bekijk de muurschildering gewoon van een afstandje als je er toch een keer langskomt. De muurschildering is ook niet zo oud als de naam doet vermoeden. De tekening werd in 1961 in opdracht van Fidel Castro geschilderd op een van de vele mogotes die je in de Viñales Vallei vindt. Het zou een voorstelling moeten zijn van de evolutie op Cuba, al horen de dinosaurussen er dan niet bij. Die vond Fidel Castro gewoon mooi.

Met de auto naar Mural de la Prehistoria. Je kunt de weg nog verder af rijden (naar links), totdat je bij Parque Prehistorico aankomt. Rechts hiervan vind je een ranch waar je kunt gaan paardrijden.
Met de auto naar Mural de la Prehistoria. Je kunt de weg nog verder af rijden (naar links), totdat je bij Parque Prehistorico aankomt. Rechts hiervan vind je een ranch waar je kunt gaan paardrijden.

Paardrijden in Viñales: Niet iedereen houdt er van, maar het is een leuke manier om de Viñales Vallei te verkennen. In de buurt van Viñales zijn er tal van mogelijkheden om te paardrijden en dagtours of trips van een paar uur te maken. Zo vind je een ranch vlak voordat je de Mural de la Prehistoria bereikt. Je rijdt door het bijzondere landschap van de Viñales Vallei. Tijdens de tocht zul je waarschijnlijk een aantal stops maken, zoals bij een van de vele tabaksplantages, een of meerdere grotten en natuurlijk om tussendoor wat te eten en drinken. Heb je genoeg tijd? Dan is paardrijden in Viñales een leuke besteding van de dag!

Fietsen in Viñales: Niet echt een bezienswaardigheid, maar wel een leuke activiteit. Fietsen door de Viñales Vallei. En ondanks de vele mogotes die je ziet, valt het fietsen in en rondom Viñales erg mee. Als je in een casa particular in Viñales verblijft (wel aan te raden!), dan is de kans groot dat zij wel een of meerdere fietsen voor je beschikbaar hebben. Meestal tegen vergoeding en verwacht geen top fietsen. Ook is het mogelijk om fietsen te huren in Viñales. Je kunt dit doen bij een fietsverhuur naast Casa de Don Tomas. Je betaalt hier ongeveer 1 CUC per uur en 6 CUC voor 8 uur.

Meer over Viñales

 

Deel-ons