Fooien en vergoedingen

In eigenlijk alle landen is het gebruikelijk om in bepaalde situaties fooi te geven. Zo ook in Cuba. Daarnaast heb je in Cuba te maken met 2 verschillende valuta. Eén voor toeristen en een voor de Cubanen zelf. Het is voor Cubanen niet gemakkelijk om aan de toeristenvaluta (CUC) te komen. Ze zullen dus van alles proberen om je te helpen en zo een vergoeding op te strijken, ondanks dat dit officieel helemaal niet mag. Cubanen mogen volgens de wet geen fooien, vergoedingen of geschenken aannemen van buitenlanders. In een land waar de mensen nou niet bepaald rijk zijn is het natuurlijk een illusie om te denken dat ze dit dan ook niet zullen doen.

Ondanks dat je tijdens je reis door Cuba veelvuldig te maken krijgt met Cubanen die iets aan je willen verdienen, op welke manier dan ook, is het bij ons nooit dreigend of dwingend overgekomen. ‘Nee’ zeggen kan ook gewoon, vergeet dat niet.

 

 

Aan wie geef ik fooi?

Veel mensen denken dat Cubanen erg arm zijn. Dit is niet altijd waar. Zeker niet de mensen waar je als toerist of reiziger het meest mee te maken krijgt. Slaap je in een casa particulare? De eigenaren behoren zeker tot de rijken. Slaap je in een hotel? Het kamermeisje of de ober verdienen vaak veel meer dan de gemiddelde Cubaan. De eigenaar van de oude Amerikaan in fantastische staat waarmee je een rondje over de Malecón maakt in Havana heeft het doorgaans ook niet heel erg slecht. Dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat ze niet beloond mogen worden als je vind dat ze het goed hebben gedaan. In geval van het kamermeisje is het namelijk wel gebruikelijk. De eigenaar van de casa of van de rondrit in een oude Amerikaan verwacht dit doorgaans niet. Taxichauffeurs ook niet, die hebben dit voor je alvast bij de prijs in gedaan.

Hoeveel fooi moet ik dan geven?

Het is altijd fijn om te weten wat een gebruikelijke fooi of vergoeding. Daarom hebben we hieronder een lijst met situaties en passende fooien of vergoedingen.

Kamermeisje1 CUC per dag, per kamer
Bagagedragers1 CUC per keer
Obers/Serveersters5% - 15% van de rekening, afhankelijk van de service en rekening
Personeel All inclusive resort1 CUC per 2 dagen, bijvoorbeeld aan de bar of aan het strand
Buschauffeurs1 CUC per rit
Gidsen2 – 5 CUC per dag of trip
Ponchera1-2 CUC
Parkeermeneer1 CUC
Muzikanten1-2 CUC, afhankelijk van de situatie en de grootte van de band

 

Deel-ons

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.