Veiligheid in Cuba

Cuba is een relatief veilig land, zeker in vergelijking met andere Zuid- en Midden Amerikaanse landen. Maar net als in andere landen moet je in Cuba toch ook op je spullen letten. Toeristen zijn in vergelijking met de meeste Cubanen relatief rijk en daarom is de verleiding al snel groot als je jouw spullen uit het oog verliest. Ook zijn er wel zakkenrollers en dieven in Cuba, zeker in de grotere steden en toeristische gebieden. Ondanks dat je dus wel op moet letten, zul je niet snel een onveilig gevoel hebben in Cuba. Daarnaast staat de veiligheid van toeristen hoog in het vaandel bij de Cubaanse politie.

 

Bron afbeelding: La Jeringa
Bron afbeelding: La Jeringa

Om je gevoel van veiligheid te vergroten kun je natuurlijk altijd een paar maatregelen nemen, zoals:

 • Als je plekken, straten, steegjes of gebouwen niet vertrouwt, ga er dan ook niet in. Dit zou je in Amsterdam ook niet doen, dus waarom in Cuba wel?
 • Houd je eigen spullen in de gaten. Natuurlijk altijd, maar wees extra waakzaam op bijvoorbeeld het strand, tijdens straatfeesten, op het terras of in drukke winkelstraten.
 • Als je een daypack gebruikt tijdens je reis door Cuba, voorzie deze dan van slotjes. Soms best irritant, maar het wordt hierdoor moeilijk om ongemerkt spullen uit je tas te stelen.
 • Voor veel reizigers misschien een overbodige tip, maar loop niet te koop met je dure spullen, zoals sieraden en horloges, maar ook apparatuur zoals je mobiele telefoon en je camera.
 • Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, dan is het vaak ook zo. Houd hier rekening mee. Zeker als het gaat om privé chauffeurs, handel in sigaren of rum buiten de officiële winkels en gidsen.

 

 

Ben je van plan een rondreis door Cuba te maken met een huurauto? Ook dan zijn er een aantal zaken die je veiligheid en die van je auto te vergroten, namelijk:

 • Hoe vervelend je het ook gaat vinden, als je met een huurauto door Cuba reist, maar het wordt echt afgeraden om lifters mee te nemen. Liften is voor veel Cubanen de gebruikelijke manier om van A naar B te komen en je zult er dan ook veel tegenkomen.
 • Vraag aan de eigenaren van je casa waar je de auto het beste kan parkeren. Zij weten waar jouw auto het meest veilig kan staan gedurende je verblijf.
 • Doe altijd de deuren van de auto op slot als je de auto verlaat, ook al ben je maar heel even weg.
 • Zorg dat de spullen in je auto uit het zicht liggen. Hier kun je al rekening mee houden bij het boeken van je huurauto en de keuze voor een koffer of een tas.
 • Bel bij pech of een lekke band altijd eerst het verhuurbedrijf.

Al met al zul je tijdens je reis door Cuba merken dat je over het algemeen veiliger bent dan in veel andere, ook Europese, landen. De sociale controle en de oplettende politie dragen veel bij aan de veiligheid van Cuba. En met bovenstaande tips zorg je zelf ook nog eens voor een veilig gevoel!
 

Deel-ons

7 comments on “Veiligheid in Cuba

 1. Ik lees nogal tegenstrijdige informatie op het internet over het meenemen van lifters.
  Het wordt vaak afgeraden, maar ook zijn er mensen die menen dat het a-sociaal is om geen lifters mee te nemen omdat liften een normaal gebruik is in Cuba en je er bovendien interessante ontmoetingen door krijgt.

  Wat zijn jullie ervaringen?

  1. Beste Henk,

   Bedankt voor je vraag! En inderdaad, de verhalen verschillen nogal. Dat komt omdat het te maken heeft met de persoonlijke ervaringen van mensen en de perceptie van veiligheid. Persoonlijk denk ik dat het meenemen van lifters in Cuba net zo veilig/onveilig is als in Nederland. Wij hebben wel eens mensen een stuk mee laten rijden, maar hadden deze mensen eerder op de dag al wel “leren kennen”. Belangrijkste is dat je, net als in elk ander land, af gaat op je gevoel. Voel je er niet goed bij? Doe het dan niet. En als je het uiteindelijk wel doet, het kan zeker tot interessante ontmoetingen lijden! Over het algemeen zijn Cubanen namelijk gastvrij en dankbaar.

   Mensen die in de ochtend net buiten een stad staan te liften, zijn doorgaans opzoek naar vervoer naar hun werk. Als het goed voelt kun je deze mensen daarom gerust meenemen. Maar nogmaals, er is geen regel of gouden advies over wanneer je wel of niet iemand een lift kan geven. Denk logisch na over waarom iemand daar staat en of je er een goed gevoel bij hebt.

   Als je nog meer vragen hebt, laat het hier dan ook gerust weten!

 2. ik ben zwaar opgelicht door een man die werkt voor de security in tuxpan varadero weet iemand hoe ik via internet in contact kom met de politie ?

  1. Hoi Marianne,

   Wat ontzettend vervelend! Volgens mij kun je online geen contact opnemen met de politie in Cuba. Tenminste, niet dat ik weet.
   Het noodnummer van de politie (vergelijkbaar met ons 112-nummer) is 106. Daarnaast kun je ook zelf naar het politiebureau gaan. Volg hiervoor de borden PNR (Policía Nacional Revolucionaria).
   Wellicht kunnen ze, indien je dat nodig acht, bij het consulaat ook helpen. Even voor je opgezocht: Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

   Ik hoop dat je het zelf goed maakt en alsnog kan genieten van je vakantie in Cuba.

 3. Helaas zijn wij met onze huurauto opgelicht tijdens het tanken. Hoe ze het gedaan hebben….maar het lukte ze om bijna 7 liter meer benzine in de tank te krijgen dan de tankinhoud was. Helaas werkte de pomp natuurlijk ook niet jofel en viel er niet goed te lezen wat er daadwerkelijk getankt was. Dus een tip ; zorg dat je de exacte tankinhoud weet van je auto , zo kan je in ieder geval daar niet mee opgelicht worden.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.