Openbaar vervoer in Cuba

Voor rond reizen met het openbaar vervoer in Cuba heb je een aantal (on)mogelijkheden.

 

Lokaal openbaar vervoer

Het lokale openbaar vervoer is voor toeristen eigenlijk niet aan te raden. Buiten de grote steden bestaat het openbaar vervoer uit trucks of bijvoorbeeld paard en wagen. Ze rijden wanneer ze rijden en dat is dus niet op een tijdschema. Cubanen maken voornamelijk gebruik van het openbaar vervoer om van en naar hun werk te rijden. Zij staan vaak lang te wachten totdat er een truck op komt dagen en dan nog is het hopen dat er plek is. Dat betekent eigenlijk meteen dat er geen plek is voor toeristen. Als je toch echt mee wilt, doe dat dan als er meer dan voldoende plek is en maak desnoods plek voor Cubanen bij de volgende stop als dat nodig is. In principe is het lokale openbaar vervoer gratis. Althans, voor de Cubanen zelf. Soms zie je wel prijzen staan voor een rit of een deel van een rit. Reis je met paard en wagen, dan verwacht de ‘chauffeur’ zeker een vergoeding. In principe is het niet aan te raden om tijdens je rondreis afhankelijk te zijn van het lokale openbaar vervoer.

Openbaar vervoer in Cuba
Lokaal openbaar vervoer. Deze foto is genomen in Camagüey.

 

Bussen

Naast de lokale ‘bussen’ verzorgt Viazul busvervoer tussen verschillende plaatsen in Cuba. De Viazul bussen zijn een stuk betrouwbaarder en zeker comfortabeler dan de lokale bussen.

Om in Cuba rond te reizen met Viazul bussen is het van belang om van tevoren, minimaal een dag voor vertrek, je plek in de bus te reserveren. Bekijk ook goed vanaf waar en wanneer de bus vertrekt en zorg dat je op tijd bent.

In vergelijking met andere landen in Cariben of in Latijns-Amerika zijn de Viazul bussen niet goedkoop. Hieronder een aantal richtprijzen en de tijden dat je over de reis doet.

Kosten openbaar vervoer in Cuba

RouteDuurKosten
Havana - Vliegveld Varadero 2:45u$ 10
Havana - Trinidad6:15u$ 25
Havana - Viñales3:40u$ 12
Havana - Cienfuegos4:45u$ 20
Havana - Santa Clara4:30u$ 18
Holguín - Santiago de Cuba3:25u$ 11
Holguín - Camagüey3:10u$ 11
Camagüey - Trinidad4:40u$ 15
Trinidad - Cienfuegos1:40u$ 6
Viñales - Pinar del Río0:50u$ 6
Viñales - Cienfuegos7:10u$ 32
Santiago de Cuba5:00u$ 15

 

Tips om je busrit leuk te houden

 • Neem een dekentje of vest mee. De bussen, voorzien van een goedwerkende airco, zijn kunnen nogal fris zijn.
 • Neem eten en drinken mee. Onderweg en op het busstation zelf ben je niet in de gelegenheid eten of drinken te kopen.
 • Ga van tevoren naar de WC.
 • Neem toiletpapier of iets dergelijks mee. Bij lange ritten houdt de bus wel plaspauzes, maar toiletpapier is schaars.
 • Neem kleingeld mee om mee te kunnen betalen bij de plaspauzes. Ze hebben doorgaans geen wisselgeld.
 • Zorg dat je weet waar en wanneer de bus gaat. Ze wachten niet.

Op rondreis met het openbaar vervoer?

Ben je van plan een rondreis door Cuba te maken en wil je hiervoor gebruik maken van het openbaar vervoer? Zorg dan altijd dat je op tijd weet waar en hoe laat de bussen vertrekken, koop indien mogelijk van tevoren een kaartje en kijk nog een keer bij de tips hierboven. Een goede reisgids van Cuba kan je ook helpen om je routes uit te stippelen en zorgt tijdens de busritten voor wat extra leesvoer. Ga je echt op de bonnefooi gaan en regel je bijvoorbeeld zelf je vliegtickets en verblijven? Vergeet dan niet om op tijd je visum of toeristenkaart aan te vragen!

 

Vraag hier vrijblijvend uw persoonlijke reisplan aan naar Cuba!

 

Deel-ons

19 comments on “Openbaar vervoer in Cuba

 1. Ik ben in 2013 naar Cuba Varadero geweest en geen seconde spijt gehad ondanks ik alleen reisde.
  De trip naar Havanna met een reisgids was erg chaotisch, de reisgids scheen nogal berucht te zijn in het nachtleven en om de haverklap aan gehouden door bekenden.
  We werden opgesplitst in groepen van 3/4 personen en hadden net tijd genoeg voor een souvenirs te kopen.
  Maar Havanna is een van de mooiste stad waar ik ben geweest, het bruist daar van het leven, je ziet de mensen genieten van de dagelijkste dingen, de ouderwetse waterleiding wordt gerepareerd met paard en kar.
  Je hebt zeker 2 dagen en nachten tijd nodig om Havanna te leren kennen, en dan nog ken je de geheimen niet van Havanna.
  Ik ben dus van plan om met een bus te gaan(mits die van Varadero airport en Varadero centrum een route naar Havanna heeft) want de duur met de bus is2/5 uur.
  Al bij Al.
  Havanna is een prachtige levende bruisende stad vol historie en zeer lieve mensen.

  1. Hoi Jacqueliena,

   Bedankt voor je leuke bericht! Havana is inderdaad een hele leuke stad! En nee, na 2 dagen, 2 weken, 2 maanden of zelfs 2 jaar ken je de geheimen van Havana nog niet allemaal.
   Daarom zijn het natuurlijk ook ‘geheimen’ heh?! 😉
   Leuk om te horen dat je weer naar Cuba gaat, na je eerdere ervaringen. Wellicht kun je ook nog overwegen om een taxi met chauffeur te regelen of een auto te huren om zo Havana en misschien nog wel meer van Cuba te ontdekken. Als wij je kunnen helpen bij de voorbereidingen, laat het dan gerust weten!

 2. Ik ben van plan een gezin in Camaguey te bezoeken en wil vliegen op Holguin. Weten jullie of er vanaf Vliegveld Holguin busmigelikkheden zijn om naar Camaguey te komen.

  1. Hi Saskia!

   Als het goed is zijn die mogelijkheden er zeker. Wilde het even voor je controleren, maar de site van Viazul is momenteel niet bereikbaar. Als het goed is zijn er verschillende mogelijkheden en rijden er bijvoorbeeld bussen van Holguin naar Havana (jullie stappen dan natuurlijk eerder uit 🙂 ) of bijvoorbeeld van Santiago de Cuba naar Havana. Je kunt van tevoren een plek in de bus reserveren via http://www.viazul.com (nu dus even niet bereikbaar). Je betaalt met je creditcard en ik zou daarvan ook de bevestiging meenemen, aangezien je doorgaans geen bevestigingsmail o.i.d. krijgt (eigen ervaring). Lukt het niet om online een plekje te reserveren? Probeer het dan gewoon op het busstation. Het liefst een dag van tevoren, maar op de dag zelf kan ook. Als er plek is natuurlijk! Lukt het niet met de bus? Dan kun je overwegen om een taxi te nemen of het gezin in Camagüey te vragen of zij iets voor jullie kunnen regelen. Dat kan en willen ze eigenlijk altijd! Spreek wel van tevoren even een prijs af. Met een taxi (officieel of niet) kun je prima onderhandelen. Bedank van tevoren wat de rit je waard is en kijk of je het daarvoor kunt doen. Succes!

 3. Hi Koen
  We landen om 15u15 in Varedero en zouden dan graag rechtstreeks doorreizen naar Trinidad. Volgens de website van Viazul rijden er enkel bussen in de voormiddag. Dus dat lijkt geen optie. Hoe betrouwbaar zijn de uren op de website? Of zijn er volgens jou andere opties? Alvast bedankt voor je antwoord! Griet

 4. Beste,
  Wij gaan 23 maart 2017 voor 2 weken naar CUBA. Nu heb ik alle overnachtingen al geboekt ( allemaal casa particular), maar het vervoer lukt niet echt. Onze route is Havana-Cienfuegos-Trinidad-SantaClara-Havana.
  Bij Viazul is bijna geen plaats meer en ook een auto huren lukt niet. Is het aan te raden om bv met de taxi te gaan, is het makkelijk om dit ter plekke te regelen, en is er enige indicatie wat de kosten zijn.
  Hartelijke groeten,
  Marianne Bonder

  ps wat een geweldige site is dit, en zoveel praktische info:)

  1. Beste,

   Wat leuk om te lezen. Mijn vriend en ik willen 18 juli naar Cuba gaan om dezelfde route af te leggen alleen Vinales er nog tussen door, hoe was uw reis? Heeft u nog tips en ding om juist neit te doen! Hoop dat u een mooie reis heeft gehad.

   Groetjes,

 5. Hi, wij gaan volgende week voor 2 weken nar Cuba en willen een rondreis maken tot aan Santiago waar we terug zullen vliegen naar Havana.
  Op de bus van Viazul van Havana naar Cienfuegos is nu al geen plaats meer op de dagen wanneer wij willen reizen. Zijn er, naast Viazul, ook andere bussen die lange reizen maken? Auto huren is geen optie want we gaan niet terug en een huurauto achterlaten op een andere bestemming heb ik begrepen dat het erg duur is. heb je tips?

  1. Hi! wat leuk, ik ben ook precies aan het kijken voor een twee weekse vakantie in Cuba om van Havana naar Santiago te reizen.
   Heb je tips? En/of welke route hebben jullie gedaan?

   Alvast bedankt!

   1. Hoi Monique!

    Lekker hoor, twee weken rondreizen op Cuba! Heb je zelf al plekken voor ogen waar je echt heel erg graag naar toe wilt gaan?
    En ben je van plan om met een huurauto te gaan? Of met openbaar vervoer? En wil je van Santiago ook weer terug naar Havana?
    Havana en Santiago de Cuba liggen best ver uit elkaar, dus een goede planning is dan wel handig…

 6. Wij reizen vrijdag af naar Cuba en komen in de avond aan.wat kost een taxi van vliegveld naar het oude centrum van Havana?
  Ik begreep dat openbaar vervoer een slechte optie is voor deze rit?
  Groet Sil

 7. Hoi,
  In hoeverre zitten de bussen van viazul vol in juli/augustus? Kan je een dag van te voren een ticket boeken of moet je al in mei/juni tickets boeken?
  Alvast bedankt.

   1. Hoi Melissa,

    De ervaring is, dat het in die periode wat rustiger is en dat je dus meestal niet ver van tevoren je bustickets hoeft te boeken.
    Wil je echt zeker zijn van je busticket, dan kun je daar natuurlijk wel voor kiezen. Naast de bussen is het doorgaans ook goed mogelijk om met een collectivo te gaan. Dat zijn taxi’s die meerdere mensen tegelijk ergens naartoe brengen en dus ook wel vaak eerst wachten tot de taxi redelijk gevuld is.

 8. Hallo. Weet u toevallig ook of er openbaar vervoer mogelijkheden zijn vanuit guardalavaca ? Naar Havana is helaas niet mogelijk omdat we er niet zo lang zijn maar andere plaatsen in oost Cuba wel. Ik kom op de website van viazul niet echt verder helaas.

  1. Oeei…dat weet ik helaas niet, sorry. Ben daar alleen geweest met een huurauto. Heb even op viazul gekeken, maar zie ze daar inderdaad niet tussen staan. Mocht je er niet uitkomen en er wel graag heen willen, vraag dan in je casa wat de mogelijkheden zijn. Grote kans dat ze wel iemand kennen die je daarheen wilt brengen of wellicht meerdere mensen die die kant op willen…

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.