Ga je op reis naar Cuba? Dan is het goed om te weten waar je rekening mee moet houden op het gebied van gezondheid, inentingen, hygiëne, aanwezigheid van medicatie, het zelf meenemen van medicijnen en wat je beter wel en niet kan eten en drinken.
Gezondheidsrisico’s op Cuba
Ernstige en bekende ziektes zoals cholera en malaria zijn in Cuba in enkele jaren verslagen. En dit willen ze graag zo houden. Het grootste risico op gebied van gezondheid in Cuba wordt gevormd door de ziektes Dengue en Rabiës.
Rabiës, beter bekend als hondsdolheid, kan worden overgebracht door aanraking of een beet van een besmet zoogdier, zoals een bijvoorbeeld een vleermuis of een vos. Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, is een besmettelijk virus en wordt overgebracht door bepaalde muggen die eerder een ander besmette persoon hebben gestoken. Er is geen vaccin voor dit virus en daarom doet Cuba er alles aan om de verspreiding van deze muggen tegen te gaan. Dit is op een aantal plekken in Cuba te merken. Als je met een huurauto door Cuba reist, is de kans groot dat je de maatregelen tegen de verspreiding van onder andere Dengue zelf zal ondervinden. Zo kan het zijn dat je op een doorgaande weg buiten een van de grote steden je auto uit moet. Er komt dan iemand met een soort bladblazer en die blaast je auto vol met rook. Dit is voor mensen niet giftig (zegt men in ieder geval) en je kunt je reis weer snel vervolgen. Ook kan het zijn dat je de auto uit moet om je handen te wassen en de onderkant van je schoenen te desinfecteren.
Tip: Als ze je auto vol met rook blazen, zet dan na een minuut de ramen en deuren open, zodat de rook weer snel weg is. Dit mag gewoon! Ons werd dit verteld toen wij al een half uur stonden te wachten met een raam op een kier en de rook nog lang niet weggetrokken was.
Verder is de bekende reizigersziekte, diarree, iets waar je last van kan krijgen. Meestal wordt dit veroorzaakt door het drinken van kraanwater, het andere eten of een combinatie van factoren zoals de omschakeling van temperatuur tussen Nederland en Cuba en het andere eten en drinken. Voor het grootste gedeelte heb je zelf in de hand of je hier last van krijgt. Was regelmatig je handen, maar zeker voor het eten en na een bezoek aan het kleine kamertje, drink water uit flessen en eet verantwoord. Eet bijvoorbeeld geen ongewassen fruit, ongekookte groente of half gebakken vlees of vis.
Tip: Neem zelf goede en voldoende zonnebrand mee en gebruik deze ook. Ook op dagen dat de zon “niet zo hard schijnt”. Verbranden of een zonnesteek oplopen is nooit leuk en hotels en casa’s zijn niet gebouwd om dagen binnen te zitten.
Lees meer over de aan te raden inentingen, de hygiëne op Cuba, het meenemen of kopen van medicijnen en veilig drinkwater.
ik kom 4 keer per jaar in Cuba nooit ergens last van nu ben ik vorige week terug gekomen en is gecontateerd dat ik Genque heb erg vermoeid huid uitslag en geen eetlust en hoge koorts volgens de arts is er geen medicijn voor en moet het met rust overgaan december ga ik weer smeren werkt niet wie heeft er een goed advice ??
Beste Marianne,
Bedankt voor je bericht, hoe vervelend ook! Gelukkig zijn wij nog niet geraakt door de muggen die deze ziekte overbrengen. Denque komt, als een van de weinige ziektes overigens, wel redelijk veel voor in Cuba. Zelf gebruiken we altijd Deet 50%. Belangrijk is dat je ook overdag smeert, zeker als je in de buurt bent van stilstaand water en buiten de drukte van de grotere steden. Ook met het slapen onder een klamboe (je hebt prima varianten die je makkelijk mee op reis neemt) verklein je het risico.
Ik hoop dat je snel opknapt en weer kan genieten van je volgende reis!
Als je nog vragen hebt, laat het dan gerust weten.