Trinidad

Trinidad is een bijzondere stad dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat en is voor ons een van de leukste steden van Cuba. Trinidad kenmerkt zich voornamelijk door de kleine klinkers in de straten van het centrum. Een beetje hobbelig om lang overheen te rijden, maar prachtig om te zien. Reis je zelf door Cuba met een huurauto, dan kan in Trinidad nogal een uitdaging zijn om je hotel of casa particulares te vinden. Niet omdat de stad gebouwd is als doolhof, zoals Camagüey, maar door de vele autovrije straten. Het is daarom aan te raden om bij aankomst te informeren waar je het best kan parkeren. Doorgaans is dit, zeker bij casas, niet mogelijk.

 

De hobbelige straten van Trinidad.
De hobbelige straten van Trinidad.

Een verblijf in Trinidad is op meerdere fronten aan te raden. Van het pittoreske centrum waar je heerlijk kunt rondslenteren door de, soms steile, met kinderkopjes bestraatte straatjes tot aan het strand van Playa Ancón.

 

 

Bezienswaardigheden in Trinidad

Trinidad zelf is eigenlijk de grootste bezienswaardigheid. Als je vanaf het Plaza Mayor (zie hieronder) wat verder naar boven loopt, dan kom je altijd een aantal barretjes, paladars en restaurants tegen. Zoek er eentje met een dakterras en kijk vanaf daar uit over Trinidad. Hier zul je voorlopig niet op uitgekeken zijn. Maar mocht je jezelf even vervellen, dan hebben we nog een paar bezienswaardigheden in Trinidad voor je die zeker de moeite waard zijn.

Casa de la Música: Voor ons het absolute toppunt van ons bezoek aan Trinidad. Dit is een pleintje met een bar, bijna boven aan een grote brede trap die langs de kerk Iglesia de la Santísima Trinidad loopt. Hier treden elke avond salsabands, waarop volop wordt gedanst. Zowel door locals als door toeristen.

Plaza Mayor: Het centrale plein in Trinidad. Geen echte bezienswaardigheid op zichzelf, maar rondom en vlakbij dit plein vind je wel de meeste bezienswaardigheden van het centum van Trinidad.

Parque Céspedes: Op ongeveer een kwartierje lopen van het Plaza Mayor vind je Parque Céspedes, de ontmoetingsplaats voor de locals. Hier kun je makkelijk een paar uur vertoeven in de schaduw van de metalen koepel die vol gegroeid is met planten en jezelf verbazen over alles wat je voorbij ziet komen. Hier is altijd, dag en nacht, wat te doen.

Playa Ancón: Een mooi en relatief rustig strand op het schiereiland Península de Ancón. Vanaf het centrum van Trinidad rij je in ongeveer 15 minuten naar het strand, waarvan je de langste tijd bezig bent om uit Trinidad zelf te komen. Daarna is het maar een paar kilometer richting de punt van het schiereiland. Ook zijn er mogelijkheden om een minibusje pakken. Op het strand vind je vaste parasols van hout en een kap van riet, waar je vrij gebruik van kan maken.

Valle de los Ingenios: Als je even genoeg hebt van het rondsjouwen in de stad, dan is het bezoek aan de Valle de los Ingenios een leuke afwisseling tijdens je verblijf in Trinidad. Valle de los Ingenios ligt net buiten Trinidad en heet vrij vertaald de ‘vallei van de suikermolens’. Cuba kent een rijke geschiedenis in de suikerindustrie, met ook zijn keerzijde, slavernij. De donkere toren op het terrein, de Torre Manacas-Iznagas, is hier een duidelijk bewijs van. Deze toren werd gebruikt door de opzichters om de slaven te controleren. De vallei en de toren zijn  beiden met de auto bereikbaar. Wil je de rvaring compleet maken? Reis dan per stoomtrein door de Valle de los Ingenios.

 

Trinidad bezoeken tijdens jouw rondreis?

Trinidad is wat ons betreft een van de vier steden die niet mag ontbreken tijdens je rondreis door Cuba, net als Havana, Viñales en Santiago de Cuba. Veel mensen vliegen op Varadero of Havana, dus een bezoek aan Santiago de Cuba slaan sommigen vanwege de afstand dan ook over. Trinidad is vanaf Havana of Varadero echter prima te bereiken. Ga je Cuba verkennen met een huurauto? Dan is Trinidad slechts een kleine 4 uur rijden vanaf Havana. Tenminste, als je de snelweg pakt. Ook is het goed mogelijk om naar Trinidad te reizen met het openbaar vervoer of georganiseerde tour. Trinidad is zoals gezegd niet heel erg groot dus alles is prima te belopen en met een goede Cuba reisgids vind je eenvoudig je weg naar de leukste plekken van Trinidad!

Autorijden in Trinidad

Trinidad met de auto bezoeken? Dat kan. Maar zoals gezegd is auto rijden in Trinidad wel een uitdaging, omdat de hele binnenstad bestaat uit eenrichtingsverkeer straatjes. En dat is niet altijd even duidelijk aangegeven dus let goed op voordat je een straat in rijdt. Ook zijn de straatjes, door de oude en grove klinkers, nogal hobbelig. Verder heb je natuurlijk rekening te houden met de verkeersregels die in Cuba gelden. In de meeste straten, zeker net buiten het centrum, kun je de auto best parkeren. Toch is het ook hier aan te raden om je casa of hotel te vragen waar je het beste kan parkeren. Je casa kan je vaak nog helpen aan een afgesloten parkeerplek. Wel zo fijn. Vraag van tevoren wel even of er extra kosten aan verbonden zijn. Bezoek je Trinidad slechts een dag (zonde!)? Parkeer je auto dan net buiten het centrum op een van de bewaakte parkeerplekken.

Vraag: Heb je zelf nog leuke, mooie of interessante bezienswaardigheden ontdekt in Trinidad en wil je deze delen? Je tips zijn van harte welkom!

 

Tenzing Travel - Cuba
 
Deel-ons

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.