Cienfuegos

Cienfuegos is een relatief jonge stad en wordt met zijn ligging aan de geweldige baai (Bahía de Juaga) terecht de ‘parel van het zuiden’ genoemd. Als enige stad van Cuba kent het een Frans-koloniale geschiedenis, wat duidelijk terug te zien is in de afwijkende architectuur.

Cienfuegos wordt nog niet zo heel veel bezocht door toeristen, maar is een uitstekende stad om een of enkele dagen te verblijven, bijvoorbeeld als tussenstop tussen Trinidad en de Varkensbaai. De stad is vrij overzichtelijk en het vinden van de weg is hier dan misschien ook wel het makkelijkst van alle steden in Cuba.

Het centrum van de stad is vrij klein, met als middelpunt het plein Parque José Marti. Vanuit het centrum loop je via de Malecon, de boulevard langs een nogal vies stukje baai, richting Punta Gorda. In dit deel van Cienfuegos zul je waarschijnlijk je plek om te overnachten vinden. Het is een deel die niet echt Cubaans aandoet, maar waar de zich de meeste hotels en restaurants bevinden.

 

 

Bezienswaardigheden in Cienfuegos

Cienfuegos zelf heeft niet veel bijzondere bezienswaardigheden, maar vormt wel een uitstekende uitvalsbasis om bezienswaardigheden in de omgeving te bezoeken.

Palacio de Valle: Een fantastisch en in Cuba bijna ongekend mooi gebouw in het zuidelijke deel van Punta Gorda. In dit gebouw vind je een (nogal duur) restaurant, maar vooral de bar op het dakterras is een echte aanrader. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de baai en de doorgang van de baai naar de zee. Bezoek dit dakterras dan ook eens tegen de tijd dat de zon gaat zakken en langzaam verdwijnt achter de heuvel die de baai van de zee scheidt.

Botanische tuinen: In ongeveer 20 tot 25 minuten rij je vanuit Cienfuegos naar een van de grootste en meest diverse botanische tuinen van Cuba, de Jardín Botánico de Cienfuegos.

Laguna de Guanaroca: Een mangrove lagune die in verbinding staat met de baai waar Cienfuegos aan ligt. Hier schijn je onder andere flamingo’s te kunnen spotten, maar deze hebben wij helaas niet kunnen zien. Het was ons niet duidelijk of we nu wel of niet door mochten lopen bij de toegang, aangezien het een reservaat is, en er was niemand aanwezig om ons dit uit te leggen. We zijn toen door gereden naar El Nicho, vanaf daar toch nog ruim drie kwartier.

El Nicho: Tussen Cienfuegos en Trinidad, op ongeveer een uur rijden vanuit Cienfuegos, ligt aan de rand van Parque Natural Topes de Collantes de El Nicho waterval. De rivier de Habanabilla stort op deze plek neer in een aantal meertjes waar je heerlijk in kunt zwemmen. Je kunt je auto parkeren aan het begin van het park en loopt dan langs verschillende watervalletjes richting de hoofdattractie. De waterval is niet bijzonder hoog, maar het is een zeer welkome en verfrissende afwisseling die je niet veel tegenkomt in Cuba. Je kunt de waterval ook prima bezoeken als je van Cienfuegos naar Trinidad of andersom reist. Die reis duurt ruim 2 uur en de watervallen liggen precies op het midden van de route, als je niet de route langs de kiest.

Castillo de Jagua: Een kasteel of fort dat je alleen kan bezoeken door de pont te pakken vanuit het centrum van Cienfuegos. Het fort vonden wij niet heel erg bijzonder, maar door de bootreis met de pont en het uitzicht is het wel een uitstapje dat de moeite waard is.

 

Tip: Denk je er over na om in Cienfuegos te overnachten? Boek dan een of meerdere nachten in Hostal Bahia. Vanaf het grote balkon heb je een prachtig uitzicht over de baai. Daarnaast hebben ze mooie, ruime en schone kamers. Zeker doordeweeks is het een oase van rust en kun je heerlijk eten in het restaurant naast het hostal, wat van dezelfde eigenaar is. In het weekend kan het ’s nachts wel erg onrustig zijn, door de nachtclub in de buurt.

Op de hoek van calle 35 en Avenue 20, aan het water, vind je Hostal Bahia. Vraag naar een van de 2 kamers aan de voorkant, zodat je bij zonsondergang kan genieten van dit uitzicht.
Op de hoek van Calle 35 en Avenue 20, aan het water, vind je Hostal Bahia. Vraag naar een van de 2 kamers aan de voorkant, zodat je bij zonsondergang kan genieten van dit uitzicht.

 

Cienfuegos bezoeken tijdens jouw rondreis?

Cienfuegos staat niet in top van attracties van het land, maar is zeker het bezoeken waard. Het is voornamelijk een goede uitvalsbasis voor een aantal uitstapjes zoals hierboven beschreven. Zeker als je vanuit Viñales richting Trinidad gaat is het een prima plek voor een tussenstop van een of twee dagen. En, het ligt prima op de route en scheelt op je route van Viñales naar Trinidad toch als snel ruim 1,5 uur. Tenminste, als je de route over de snelwegen pakt. Cienfuegos is een vrij eenvoudige stad waar je makkelijk je weg vindt. Toch is het handig om een reisgids bij je te hebben, zodat je weet waar alle leuke plekken van Cienfuegos en omgeving te vinden zijn. Natuurlijk zullen de eigenaren van je casa particular je hier ook mee helpen als je dat wilt.

Auto rijden in Cienfuegos

Auto rijden in Cienfuegos is een verademing ten opzichte van een aantal andere steden. Het is er relatief rustig, weinig brede wegen (dus weinig verkeer dat je van links en rechts komt inhalen) en super makkelijk te navigeren. Ook heb je door de manier waarop Cienfuegos is opgebouwd (blokken) weinig bijzondere verkeersituaties en zover wij gezien hebben geen bijzondere verkeersregels. Je hebt een aantal hoofdwegen door Cienfuegos. Deze hoofdwegen hebben namen. De rest van de straten hebben nummers, waarbij de straten van oost naar west ‘Avenida’ heten en de straten van noord naar zuid heten ‘Calle’. Daarbij hebben de Avenida’s allemaal even nummers en de Calle’s allemaal oneven nummers. Kom je met de auto naar Cienfuegos en blijf je overnachten? Bij een verblijf in een casa (tip) kun je de auto doorgaans gewoon aan de straat parkeren of op de oprit van de casa. Als je twijfelt, vraag het de eigenaar van de casa dan even. De meeste hotels hebben eigen, bewaakte, parkeerplekken. Al met al hoef je geen ervaren coureur te zijn om met een goed gevoel auto te rijden in Cienfuegos!

Vraag: Heb je zelf nog leuke, mooie of interessante bezienswaardigheden ontdekt in Cienfuegos of omgeving en wil je deze delen? Je tips zijn van harte welkom!

Tenzing Travel - Cuba

Deel-ons

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.