Reisverslag Havana

Aankomst in Cuba

De eerste dagen van onze reis. We komen met het vliegtuig aan in Varadero. De aankomst gaat veel soepeler dan we vooraf gedacht hadden. Het Engelstalige bewijs van onze reisverzekering met geneeskundige kosten, afgesloten bij een door de Cubaanse staat erkende verzekeraar, ligt voor het grijpen, net als onze Engelstalige verklaring van onze zorgverzekering en de boekingsbevestiging van ons eerste verblijfplaats in Cuba. Dit zou absoluut noodzakelijk zijn om Cuba überhaupt binnen te komen. Ook zou er gecontroleerd worden op de aanwezigheid van apparaten met GPS. Het enige wat wij hoeven te laten zien is ons paspoort en ons visum en slechts 20 minuten na landing staan we voorbij de douane al geld te wisselen op het vliegveld. Een half uur na landing staan we al bij de bus die ons van Varadero naar Havana zal brengen. Heerlijk!

Onderweg naar Havana

Het is licht bewolkt en een aangename temperatuur. Onderweg naar Havana maken we een tussenstop bij een bar langs de weg. Officiële reden: plaspauze. Echte reden: Cocktails drinken en shoppen in het naastgelegen winkeltje. Hier dronken we onze eerste cocktail in Cuba. Een gevulde cocosnoot met voornamelijk heel veel rum. De eerste kennismaking met de Cubaanse cocktails. Ongeacht welke cocktail je kiest, het basis ingrediënt is altijd een royale laag Cubaanse rum. Voor rum liefhebbers helemaal prima, maar voor degene die niet van rum houden is het in Cuba best lastig om een lekkere cocktail te vinden.

Na een zo’n drie kwartier muziek en cocktails vertrekt de bus weer richting Havana. De sfeer zit er goed in. We worden netjes afgezet voor ons hotel, midden in Havana. Het Inglaterra Hotel. Een fantastisch mooi en oud gebouw, aan het Parque Central en bijna naast het Capitolio Nacional. Hier zullen we de eerste 2,5 dag verblijven. Binnen enkele minuten waren we ingecheckt en konden we naar onze kamer. Een prima kamer met alle benodigde (basis) faciliteiten. Spullen droppen en Havana verkennen!

Ons verblijf in Havana

Havana was onze eerste kennismaking met Cuba en de Cubaanse cultuur. Hoe graag je het misschien niet wilt zijn, je voelt je toch echt een toerist. We hebben de eerste twee dagen dan ook echt wel een cultuurshock gehad. Maar dat mocht de pret niet drukken. Tijdens onze korte verblijf in Havana wilden we zoveel mogelijk zien, maar ook rustig kunnen genieten van het straatleven. En dat leven is heel nadrukkelijk aanwezig. De ‘Cuban Game’ is begonnen!

Al wandelend door de straten van Havana, zeker in het oude gedeelte, word je om de zoveel meter aangeschoten door Cubanen met geweldige aanbiedingen. De meeste waren voornamelijk heel erg vriendelijk bedoeld. “Ga je mee naar de salsa avond? Ik breng je wel.” Deze salsa bestaat natuurlijk niet, maar zo naïef als we waren hebben we alleen bedankt omdat we er geen zin in hadden. We hadden toen nog niks door. Het is ook bijzonder hoeveel Cubanen een heel goed restaurant kennen. De eerste avond liepen we met een jongen, die we ‘per ongeluk’ tegen het lijf liepen, mee die er een kende. Het restaurant van zijn ouders. Ons eerste diner in een palader. Een palader is eigenlijk meer een woonkamer restaurant dat gerund wordt door een familie. De kaart is meestal best uitgebreid, maar wat ze daadwerkelijk hebben is vrij beperkt. Wordt je binnengebracht door iemand, dan is de kans groot dat je iets meer betaalt voor je eten. Degene die je binnenbrengt (ook wel, ietwat negatief, jinetero genoemd) wil namelijk een vergoeding voor het binnenbrengen van klanten. Toch hebben we heerlijk gegeten en kunnen praten met de eigenaren van de palader. En de rekening viel reuze mee!

 

Na het eten zijn we weer naar ons hotel gegaan en hebben we het fantastische dakterras van het Inglaterra Hotel opgezocht. Hier hebben we genoten van het uitzicht over Parque Central en een lekker glas Cubaanse rum.

De volgende dag hebben we ontbeten in het hotel. Een voor Cubaanse maatstaven prima ontbijt met veel verschillende broodjes, beleg, eieren, fruit en een goeie kop koffie. Het was nog vroeg. Aan tafel maakten we de plannen voor deze dag. We wilden Havana voornamelijk te voet verkennen. Na het ontbijt vertrokken we dan ook al lopend richting Plaza de Armas. Via de drukste (winkel)straat van Habana Vieja, de Calle Obispo, kwamen we aan bij de Plaza de Armas. Daar hebben we aan het water op een heel klein terrasje gezeten. Met uitzicht op Fortaleza de San Carlos de la Cabaña, een oud militair complex uit de 18e eeuw, en aan de andere kant het Parque Céspedes. Even niks doen en alles wat er gebeurt rustig aanschouwen.

Fortaleza de San Carlos de la Cabaña

We vervolgden onze weg langs het Parque Céspedes richting de Malecón. De Malecón is de boulevard langs de kust in het noorden van Havana. Ondanks ons voornemen om Havana voornamelijk te voet te verkennen hebben we hier toch de toeristische bus gepakt. Een soort van oude Engelse bus met open dak die ons langs de vele hotspots van Havana bracht. Via de Malecón reden we naar de wijk Vedado. Hier bezochten we het grootse Plaza de la Revolución. Een groot en leeg plein met een enorme toren.

Een gebouw aan het plein van de Plaza de la Revolución.
Een gebouw aan het plein van de Plaza de la Revolución.

Vanaf hier vervolgende we onze weg met de bus langs het Necrópolis de Cólon. Een enorme begraafplaats met meer dan 500 mausoleums, kappelletjes en familiegraven en bijna een miljoen graven. Ook deden we de wijk Miramar aan. Een heel verzorgde en mooie, maar niet echt gezellige wijk. Na weer uit de bus gestapt te zijn hebben we een bezoekje gebracht aan de Chinese wijk, Barrio Chino, achter El Capitolio.

Barrio Chino Havana

De namiddag hebben we doorgebracht in de meest bekende cocktailbar van Havana. Misschien zelfs wel de bekendste van Cuba, El Floridita. Hier hebben we de bekende en geprezen daiquiri’s geproefd, terwijl er aan het begin van de bar een klein bandje live stond te spelen. Heerlijk, maar wel erg toeristisch. Hordes mensen liepen in en uit opzoek naar een plekje. Juist op het moment dat het wat rustiger werd in El Floridita, werd het eigenlijk ook een stuk gezelliger. Minder toeristen, minder hektiek en heerlijk genieten van een drankje en de live muziek.

 

Deze avond sloten we af met eten in het hotel (niet bijzonder) en een drankje op het dakterras waar we de vorige dag ook hebben gezeten. Ons laatste nachtje in Havana.

De volgende dag hebben we ontbeten in het hotel en daarna nog een uurtje op het terras voor het hotel, aan het Central Parque, koffie gedronken. Tijdens dat uurtje op het terras zie je nog de meest bijzondere verschijningen voorbij komen en leer je nog wat nieuwe regels van de ‘Cuban Game’. Een oude man, verkleed als Che Guevara, stiefelt voorbij het terras. Zodra je hem aankijkt start hij een heel verhaal. Uiteindelijk wil hij je een zeldzame munt met daarop de afbeelding van Che Guevara geven. Geven? Natuurlijk! Zodra je hem aanpakt vraagt hij er wel geld voor. En verschillende mensen trappen er in. Deze ‘zeldzame munt’ is gewoon een munt van de lokale peso. En die wilt hij natuurlijk maar al te graag ruilen tegen een paar toeristen peso’s. En deze ‘toevallige voorbijganger’ loopt toevallig elke dag langs de verschillende hotels. Zo zie je maar weer, je komt maar zelden ‘toevallig’ Cubanen tegen die een praatje met je willen maken (zonder iets te verdienen).

Huurauto ophalen

Na een uur laden we onze tassen in een taxi en vertrekken we naar het vliegveld van Havana. Hier halen we onze huurauto op, die we vooraf hebben geboekt. Aangekomen op het vliegveld en bij het verhuurbedrijf zien we al een Peugeot 206 staan. Zo een als we geboekt hebben. Deze auto verkeerd in niet al te beste staat. Is dat onze huurauto? Yep.

Onze huurauto in Cuba. Er mankeerde nogal wat aan, maar hij heeft het avontuur uiteindelijk wel volgehouden. Weliswaar met de nodige moeite op zijn tijd.
Onze huurauto in Cuba. Er mankeerde nogal wat aan, maar hij heeft het avontuur uiteindelijk wel volgehouden. Weliswaar met de nodige moeite op zijn tijd.

In eerst instantie waren we hier natuurlijk niet zo blij mee. Maar even terugdenkend aan het verkeer in Havana, de hectiek, de kwaliteit van de wegen, de verkeersregels en de verschillende voertuigen waar je mee te maken krijgt, maakte dat we toch wel blij waren met een auto met veel deuken en krassen. Natuurlijk hebben we wel elk deukje en krasje op laten schrijven, zodat we hier achteraf geen problemen mee kregen.

De tassen verdwenen in de achterbak. De handbagage met een onder andere een goede wegenkaart, voldoende water en wat te eten gingen mee voorin de auto. We vertrokken richting Viñales.

 

 Lees ook het volgende reisverslag >

 

Meer over Havana

 

Deel-ons

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.