Wat te doen in Santiago de Cuba

Net als in veel Cubaanse steden, is ook in Santiago de Cuba de grootste bezienswaardigheid de stad zelf. De mensen in de stad, de levendige straatjes en de muziek. En daarnaast heb je nog tal van andere bezienswaardigheden. Denk aan musea, pleinen en parken en historische gebouwen. Hieronder vind je een aantal van de bezienswaardigheden die wij in Santiago de Cuba tegen zijn gekomen of daadwerkelijk bewust bezocht hebben.

 

 

Bezienswaardigheden in Santiago de Cuba

Parque Céspedes: Net zoals velen parken in Cuba wordt ook dit centraal gelegen park gevormd door een plein met bankjes en enkele bomen en planten. Een prima startpunt om de rest van Santiago de Cuba, lopend of met een taxi te verkennen. Ook op of aan het plein zelf kun je jezelf prima een aantal uur vermaken. Bijvoorbeeld onder het genot van een drankje op het overdekte terras van Casa Granda. Hier hebben ze ook een mooi dakterras, wat zeker in de avonduren de moeite waard is. Het eten dat ze op het dakterras serveren is niets bijzonders, maar het uitzicht maakt alles goed. De vele lichtjes ver de stad in, of de imposante kranen van de haven die je vanaf daar ziet opdoemen achter de laatste daken.

Cuartel Moncada: Deze kazerne vind je in net noordoosten iets buiten het centrum. Ook vanuit Parque Céspedes is deze kazerne prima lopend te bereiken. Als je in Santiago de Cuba bent geweest, is dit wel een van de bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. De geel witte kazerne is op 26 juli 1953 door Fidel Castro en zijn volgelingen aangevallen, net als het Paleis van Justitie. De kogelgaten van deze aanval zijn nog steeds te zien in de kazerne, welke nu dienst doet als school en museum. Een stuk achter de kazerne vind je een gebouw waar, volgens de locals die we daar spraken, de Spanjaarden veelvuldig executies voltrokken.

 

Cuartel Moncada: Deze kazerne vind je in net noordoosten iets buiten het centrum. Ook vanuit Parque Céspedes is deze kazerne prima lopend te bereiken. Als je in Santiago de Cuba bent geweest, is dit wel een van de gebouwen die je gezien moet hebben. De geel witte kazerne is op 26 juli 1953 door Fidel Castro en zijn volgelingen aangevallen, net als het Paleis van Justitie. De kogelgaten van deze aanval zijn nog steeds te zien in de kazerne, welke nu dienst doet als school en museum. Een stuk achter de kazerne vind je een gebouw waar, volgens de locals die we daar spraken, de Spanjaarden veelvuldig executies voltrokken.
De Moncada kazerne in Santiago de Cuba.

Museo Emilio Bacardí Moreau: Het volste (en daarmee mooiste?) museum van Santiago de Cuba en een aanrader om te bezoeken. Anders dan je misschien zou verwachten, is dit museum niet gewijd aan de rum van de familie Bacardi. Het museum toont een deel van de weelderige bezittingen van de familie, voornamelijk kunst.

Museo del Ron: Een klein museum met een winkeltje. Leuk om in een half uurtje doorheen te lopen, maar niet erg bijzonder. Er zijn een aantal verschillende oude machines te zien die gebruikt werden in verschillende stappen van het bereidingsproces van rum. Gevoelsmatig draait het museum voornamelijk om het winkeltje, waar je allerlei verschillende soorten rum kan kopen.

Museo del Ron

 

Castillo del Morro: Een enorm fort aan de ingang van de baai waar Santiago de Cuba aan ligt. Wat ons betreft het meest indrukwekkende fort van Cuba, al zullen we ze vast niet allemaal gezien hebben. Vanaf Parque Céspedes rij je, zelf of met een taxi, in ongeveer 25 minuten naar Castillo del Moro. Bij aankomst kun je aan het begin van een straatje, in de bocht van een doorgaande weg, je auto parkeren of uitstappen. Vanuit daar loop je door een straatje met allerlei winkeltjes, marktkraampjes en op het eind een restaurant naar de ingang van het fort. Zowel op de bovenste verdieping, vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de baai, Santiago de Cuba en de kustlijn, als de drie verdiepingen lager ervaar je de enorme omvang van het fort. De vele trappen, deuren, ingangen, verhogingen, ruimtes en de enorme buitenmuren zullen je zeker twee uur vermaken. Daarna kun je genieten van een drankje in het restaurant buiten het fort, vanwaar je heerlijk over de zee kan staren.

Castillo del Morro

 

La Gran Piedra: Zoals de naam al doet vermoeden is La Gran Piedra (grote rots) een enorme rots.  Het gaat om een vulkanische rots van ruim 50 lang, 25 meter hoog en 30 meter breed. De rots zelf is niet zozeer de bezienswaardigheid. Het gaat om het uitzicht dat je hebt als je bovenop de rots staat. Na een tocht over 459 treden bereik je de top van de rots en kun je genieten van het mooie uitzicht op ruim 1.200 meter boven zeeniveau. Je kijkt uit op zowel de kust als de bergen die een keten rondom Santiago de Cuba lijken te vormen. Afhankelijk van waar je verblijft in Santiago de Cuba rij je in een 30-45 minuten naar La Gran Piedra.

Casa de la Trova: Vlakbij Parque Céspedes vind je Casa de la Trova. Een van de vele muziekhuizen in Santiago de Cuba. Eigenlijk is het een grote zaal op de eerste verdieping van een pand. Hier treden elke avond bands en dansers op. Het is een van de bekendste en drukste muziekhuizen van Santiago de Cuba, maar hierdoor ook wel vrij toeristisch. Je ziet wel een enkele local, maar het publiek bestaat toch voornamelijk uit reizigers en toeristen, anders dan bijvoorbeeld de Casa de la Musica in Trinidad. Neemt niet weg dat het er erg gezellig is en het een leuke activiteit is voor je verblijf in Santiago de Cuba.

Granma Island: Na orkaan Sandy is Granma Island niet meer wat het geweest is. Veel gebouwen in het kleine dorpje zijn enorm beschadigd en slechts een paar daarvan zijn ook weer goed hersteld. Toch is het bezoeken van Granma Island een aanrader. En wel om een aantal redenen. Ten eerste zijn de mensen op het eiland bijzonder vriendelijk en gastvrij, zonder opdringerig te zijn in het aanbieden van spullen en diensten. Ten tweede is de tocht naar het eiland en het wandelen op Granma Island mooi en leuk. Je hebt zowel vanaf de boot als vanaf het eiland mooie uitzichten. En tenslotte vanwege het heerlijke (seafood!) eten in het enige restaurant op het eiland.

Bekijk ook onze tips voor een dagje weg vanuit Santiago de Cuba.
 
Deel-ons