Cubanen krijgen internet

Cuba-internet-wifi

Internet is ook in deze tijd nog steeds maar beperkt beschikbaar voor Cubanen. Vorig jaar werd er gestart met een test met verschillende Wifi-hotspots door het land. Naast deze beperkte Wifi mogelijkheden zijn Cubanen vooralsnog aangewezen op internetcafés. Gelukkig is het staatstelecombedrijf ETECSA nu van plan om een breedbandnetwerk aan te leggen in het oude gedeelte van Havana, Havana Vieja.

In eerst instantie gaat het om een test. Burgers, eigenaren van restaurants (paladers), casas particulares of bars krijgen voor het eerst de mogelijkheid om een abonnement af te sluiten voor breedbandinternet. Naast het aanleggen van het breedbandnetwerk wordt ook het project met wifi-hotspots verder uitgebreid in Havana. Er komen naar verwachting 30 nieuwe hotspots bij in de hoofdstad van Cuba. Voor andere steden in Cuba is er nog niets gepland. Ook worden voor beiden projecten nog geen startdata genoemd.

Internet nu beperkt mogelijk

Op dit moment hebben Cubanen zoals gezegd beperkte mogelijkheden om op internet te gaan. Ze kunnen gebruik maken van de test met Wifi-hotspots, ze kunnen naar internetcafés en sommige Cubanen hebben thuis de mogelijkheid om in te bellen op het net. Dat laatste maakt ‘internetten’ zoals wij dat kennen niet mogelijk, maar biedt wel de gelegenheid om bijvoorbeeld e-mails binnen te halen en te versturen. Deze mogelijkheid is zeker niet voor elke Cubaan weggelegd en zie je dan ook voornamelijk bij de eigenaren van de betere casas particulares, welke tot de rijkste groep van Cuba behoren. Internetten in en internetcafé is ook behoorlijk prijzig en kost al snel 2 CUC. Dit terwijl een Cubaan ergens tussen de 20 en 30 CUC per maand verdient.

Veranderingen door het internet

Het uitrollen van een degelijk en snel internetnetwerk in Cuba zal veel verbeteren en mogelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan het online boeken van hotels, casas particulares, excursies en huurauto’s. De staatshotels zijn nog goed te doen en hebben ook aansluiting op het internet en bij internationale reisbureaus. Maar casas en huurauto’s, dat is een ander verhaal. Casas particulares zijn moeilijk vooraf te reserveren en communicatie via e-mail verloopt niet zo snel en gemakkelijk. Huurauto’s kun je vaak wel online boeken, maar bij de meeste aanbieder weet je niet direct of er ook auto’s beschikbaar zijn. Vooralsnog zie je dat alleen bij Transtur. En dat is natuurlijk slecht voor de marktwerking, zover als die er is in Cuba.

 

“Paquete Semanal”

Door het gebrek aan internet mogelijkheden is er in Cuba een geheel nieuwe markt ontstaan. Een markt waarin een harddrive van hand tot hand gaat en wekelijks door het hele land gedistribueerd wordt. “Paquete Semanal”, het wekelijkse pakket, komt vanuit Zuid-Amerika (vermoedelijk Venezuela) en wordt wekelijks opgestuurd naar Cuba. Zodra het nieuwe pakket met onder andere filmpjes, nieuwsitems en een aantal afleveringen van populaire series binnenkomt start het kopiëren en verspreiden. Vele duizenden Cubanen hebben een ‘abonnement’ op “Paquete Semanal” en staan dan ook elke week te popelen om de nieuwste versie te ontvangen. Met de komst van breedbandinternet zal deze creatieve maar vermoedelijk illegale markt langzamerhand verdwijnen.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.