Het Amerikaanse embargo tegen Cuba, dat al sinds oktober 1960 van kracht is, wordt eindelijk versoepeld. Dat heeft Barack Obama besloten. Het doel is om de relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba te herstellen. Het reizen van en naar Cuba wordt makkelijker. Voorheen was het voor Amerikanen zeer beperkt mogelijk om naar Cuba te reizen. Dit kon alleen onder strikte voorwaarden. Zo kon er vanwege educatieve redenen wel gereisd worden naar Cuba.
Ook wordt het financiële embargo versoepeld en zijn er plannen gemaakt om de handel tussen Cuba en de Verenigde Staten te stimuleren. Barack Obama is zelf niet de persoon die het embargo tegen Cuba kan opheffen. De opheffing van het embargo kan alleen via het Congres. Het is dus nog afwachten wat er in het Congres besloten wordt, maar de intenties zijn duidelijk.
Al jarenlang wordt er gepraat over het versoepelen of opheven van het Amerikaanse embargo tegen Cuba. Afgelopen jaar werd er, net als elk jaar, weer een stemming hierover georganiseerd in de VN. Ook nu weer stemden alleen de Verenigde Staten tegen. Barack Obama stelt nu eindelijk dat het embargo niet meer van deze tijd is. Ook worden de effecten van het embargo bekritiseerd.
Vanuit Cuba wordt er positief gereageerd op de uitspraken en intenties vanuit de Verenigde Staten. Raúl Castro, de huidige Cubaanse leider en broer van oud leider Fidel Castro, zegt blij te zijn met de intentie de relatie tussen beiden landen aan te halen. Wel wijst hij er op dat er altijd verschillen tussen Cuba en de Verenigde Staten zullen blijven bestaan. Ook dankt Raúl Castro de hulp van en Vaticaan en specifiek Paus Fransiscus, vanwege zijn hulp en inzet bij het nader tot elkaar komen van de Verenigde Staten en Cuba. Het Vaticaan geeft aan blij te zijn een rol te kunnen spelen aan het versterken van de band tussen beiden landen.
Het Amerikaanse embargo tegen Cuba door de tijd.
Fidel Castro won de guerilla strijd van Fulgencio Batista in 1959. Een jaar later startte Cuba met de nationalisering van Amerikaanse bedrijven. De Verenigde Staten reageerden hierop door een handelsverbod op te leggen. In februari 1962 wordt dit handelsverbod omgezet in een compleet embargo tegen Cuba. Reizen, handel en financiële transactie met Cuba worden aan banden gelegd. In oktober datzelfde jaar start de bekende Cubacrisis. In 1992 wordt het embargo tegen Cuba vastgelegd in de Cuban Democracy Act. In 1996 wordt het embargo door het Amerikaanse Congres verder aangescherpt als gevolg van het neerhalen van een onbewapend Amerikaans vliegtuig door Cuba. Hierbij kwamen vier mensen om het leven. Het aangescherpte embargo werd vastgelegd in de Helms-Burton Act, welke het mogelijk maakte om bedrijven juridisch te vervolgen als zij handel dreven met Cubaanse bedrijven of de Cubaanse overheid. In de Helms-Burton Act werd tevens vastgelegd dat het embargo tegen Cuba niet meer door een Amerikaanse president opgeheven kan worden. Dit kan alleen nog met toestemming vanuit het Amerikaanse Congres. In 2000 versoepeld Bill Clinton het embargo tegen Cuba. Hierdoor is het weer mogelijk om goederen om humanitaire redenen te kunnen exporteren naar Cuba. In 2009, als intussen Raúl Castro het overgenomen heeft van zijn broer, versoepeld Barack Obama het embargo tegen Cuba. Hierdoor wordt het voor Cubaanse Amerikanen makkelijker om naar Cuba te reizen en geld over te maken naar familie op Cuba.