Reisverslag Playa Larga

Een kleine tegenslag tijdens onze rondreis

Bij het vertrekken vanuit Viñales bleek dat we een lekke band hadden. Daar stonden we dan met ons goede gedrag. Lekker vroeg opgestaan, ontbeten, auto ingeladen en dan kun je niet weg vanwege een lekke band. Gelukkig was er een ponchera in de buurt. Dat is een soort van garage, maar dan (denken we) voornamelijk voor lekke of lege banden. Het schijnt nogal eens voor te komen. We reden voorzichtig naar de ponchera en reden naar achteren het erf op. Een vriendelijke man heeft hier onze band opgepomt en gecontroleerd. Er was geen lek te vinden. En na de man een kleine fooi te hebben gegeven (de service was gratis) zijn we gelukkig met beperkte oponthoud begonnen aan onze route richting de Playa Larga, aan de Varkensbaai.

De ponchera in Viñales waar we naartoe werden gestuurd. Onze eerste, maar zeker niet onze laatste ponchera.
De ponchera in Viñales waar we naartoe werden gestuurd. Onze eerste, maar zeker niet onze laatste ponchera.

 

Onze route naar Playa Larga

Vanuit Viñales vertrokken we richting Pinar del Rio. Het was niet de bedoeling om ook daadwerkelijk in Pinar del Rio uit te komen, maar we zijn ergens niet helemaal goed gereden. Het was nog vroeg… Eenmaal in Pinar del Rio belandt, gingen we direct opzoek naar de snelweg richting het noorden. Pinar was zo te zien niet bepaald een stad waar je lang wilt blijven. Uiteindelijk vonden we de snelweg. Verblind door enthousiasme knalden we de snelweg op. Letterlijk, want er ontbrak een meter snelweg van links tot rechts waardoor we een behoorlijke knal maakten. Gelukkig was de auto al niet in al te beste staat. De eerste keer tijdens onze rondreis dat we hier blij om waren.

 

 

We vervolgden de snelweg tot aan San Cristobal. En daar waar velen de snelweg blijven volgen tot aan Havana, doken wij de binnenweggetjes op. Dit keer gelukkig niet letterlijk. De weg van San Cristobal, via Artemisa, La Palma, Güines en Jagüey Grande was een zeer bijzondere route. Niet te vergelijken met de route die we van Havana naar Viñales reden. En eigenlijk ook niet zo mooi. Maar weer zo anders. Het platte land, de kleine dorpjes die van top tot teen, van auto, tot huis, tot de mensen, helemaal onder zaten met het zand en stof. Alles leek dezelfde kleur. En je kon goed merken dat toeristen hier zelden kwamen. Het voelde dan soms ook niet helemaal goed om met je huurauto (hoe afgekaaid ook) en zonnebril op door die dorpjes te rijden. We hebben tijdens onze tocht van Viñales naar Playa Larga dan ook vrijwel geen foto’s gemaakt. Het voelde gewoon niet helemaal goed, al was het wel een hele ervaring. En tijdens deze trip leerden we ook ‘Cubaans borden lezen’! Een nieuwe manier van het interpreteren van de borden die je richting de verschillende plaatsen moet wijzen. Rechtdoor betekent vaak namelijk helemaal niet rechtdoor. Het betekent ‘volg de weg die de meeste mensen opgaan’. Zo reden we bijvoorbeeld op een kruising af in Alquizar en moesten we richting Güira de Melena. Rechtdoor zeiden de borden. Eenmaal de kruising overgestoken keken we eens achterom. En daar stond dan een bord met ‘Güira de Melena, rechtsaf’. Na een paar keer op deze manier verkeerd te zijn gereden kregen we het in de gaten. Volg voornamelijk de sporen in en op de weg om te zien wat de doorgaande weg is. Dat is dan rechtdoor. Dit heeft ons nog vaak geholpen op onze rondreis door Cuba en zelfs ook door andere landen.

Doordat we in het begin een stuk zijn omgereden deden we langer over de reis (6 uur) dan gepland. En omdat we ook niet zo vroeg weg zijn gegaan uit Viñales dan gehoopt, kwamen we pas in de namiddag aan in Playa Larga.

Verblijf in Playa Larga

In Playa Larga, aan de Varkensbaai, is er ruime keuze uit casas particulares. Het lijkt er zelfs op dat er net zoveel casa’s zijn als ‘gewone’ huizen. Het is dan ook een redelijk klein dorpje. Wij hadden Alina, onze gastvrouw in Viñales, gevraagd naar tips voor een casa in Playa Larga. Van haar kregen we een kaartje en we hadden van tevoren contact gehad met de eigenaren van de casa particular in Playa Larga. Het was alleen even zoeken om ze te vinden. Eenmaal in de casa aangekomen werden we verwelkomt door iedereen die daar aanwezig was. De halve familie. De casa was fantastisch gelegen, direct aan de baai. Vanuit de achtertuin liepen we, via een kort strandje, zo het water van de Varkensbaai in. Heerlijk!

 

 

We hebben op het strandje een drankje gedaan en bijgekomen van de lange reis. Geen vervelende plek om bij te komen. Fantastisch uitzicht over de baai, het water van de baai dat maar langzaam diep werd en een prima temperatuur had en dan nog de zonsondergang. Wow! Die zonsondergang zorgden voor de mooiste kleuren op het water en een mooi lucht.

Een paar meter het water in vanaf onze casa particulare in Playa Larga, aan de Varkensbaai.
Een paar meter het water in vanaf onze casa particulare in Playa Larga, aan de Varkensbaai.

Later in de avond hebben we bij onze casa kreeft gegeten. Daarna zijn we nog even het dorpje ingelopen, maar er was werkelijk niks te beleven. We hebben ergens nog een drankje gedaan, maar dat was echt niks bijzonders. Niet zo erg, want we waren niet van plan lang te blijven. De volgende dag zouden we vertrekken richting Cienfuegos. Gelukkig een wat kortere route, waardoor we ook nog even lekker konden genieten van ons plekje aan de baai en nog even een paar uurtjes zon mee konden pakken.

 < Lees het vorige reisverslag
 

Deel-ons

4 comments on “Reisverslag Playa Larga

 1. Dit is hele leuke en hele goede informatie die ik iedere dag leef.
  Gewoon een hele leuke interessante site.
  Dank jullie wel voor jullie ervaring, wij gaan er eind dit jaar naar toe, en regelen verder alles zelf de vlucht, de auto de slaapplaatsen enzovoorts, lekker een hoop zien en beleven en wat strand en veel zon en natuurlijk mensen ontmoeten.

  1. Hoi Rene,

   Wat een leuke reactie, bedankt! Fijn om te horen dat je er veel aan hebt en het met plezier leest.
   Als je vragen hebt, stel ze hier dan gerust! We helpen jullie graag verder met de voorbereiding van jullie rondreis door Cuba eind dit jaar.

 2. Wat een goede informatie staat er op jullie site.
  Wij vertrekken volgende week naar Cuba, heb je de naam van de casa in Playa Larga voor ons? Wij willen ook graag naar deze plaats. Wij zijn met 2 volwassenen en 2 kids van 16 en 13 jaar.

  1. Beste Corinne,

   Lekker vooruitzicht! De naam van de casa waar wij verbleven in Playa Larga is Casa de Eliseo y Marieta. Hun e-mailadres is marietaymarian ‘apenstaart’ gmail.com. Vraag expliciet om een kamer aan strandkant, anders kan het zijn dat je in het huis tegenover hen komt te zitten. Ook prima hoor, maar als je aan strandkant zit, loop je zo het water in!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.