Reisverslag Viñales

De reis van Havana naar Viñales

Nadat we onze huurauto opgehaald hadden op het vliegveld van Havana, begon onze reis naar Viñales. Een fantastische reis van ruim 4 uur.

Het was eigenlijk heerlijk om onze huurauto op het vliegveld, buiten Havana, op te halen. Zo hoef je niet direct te starten in de chaos van toch een grote stad. We reden weg op een relatief rustige snelweg en vertrokken richting Guanajay. Al vrij snel begon de omgeving te veranderen. Van het voorstedelijke gebied van Havana, naar een mooie natuurlijke omgeving.

Op deze eerste route van onze reis zijn we behoorlijk verwend als het gaat om de geweldige uitzichten, de relatief goede wegen en het goede verloop van de reis. (bekijk de route van Havana naar Viñales) We reden op ons eigen, rustige, tempo en zijn vaak uitgestapt om te genieten van de mooie uitzichten. Het bijzondere landschap van dit deel van Cuba is gewoonweg adembenemend en het lijkt er soms op alsof je door een soort van prehistorisch landschap rijdt. De bijzondere mogotes, kalkstenen bergen die uit de grond lijken te komen alsof ze ooit als enorme blokken op het land zijn gegooid, het begroeide en groene landschap en de leuke kronkelweggetjes maken deze route door Cuba tot een van de mooiste die we hebben gereden.

Kronkelweggetje op de route van Havana naar Vinales

Vanaf Guanajay zijn we helemaal binnendoor naar Viñales gereden, daar waar de meest kiezen voor de snellere route over de snelweg. Maar we hadden geen haast. Het reizen door het land was voor ons namelijk net zo mooi en belangrijk als de plekken waar we verbleven. En het dorpje Viñales was een van deze mooie plekken.

Aankomst in Viñales

Het kleine dorpje Viñales stelt eigenlijk helemaal niet zoveel voor. Het is een hoofdstraat die zo goed en zo kwaat als dat gaat inspeelt op het toenemende toeristen. Met wat kleine winkeltjes, een paar casa’s en twee terrasjes. We kwamen rond een uur of half 2 aan in Viñales en gingen opzoek naar onze casa particular. Deze lag net van de hoofdstraat af.

Onze casa particular in Viñales

In Casa Liana y Lily werden we zeer vriendelijk ontvangen door de gastvrouw Alina. Onze auto konden we op de oprit kwijt en onze kamer was al gereed. Een mooie ruime kamer met een prima badkamer. Al hebben we nog vaak moeten lachen om de bijzondere constructie van de douche. Het lijkt er op alsof het water wordt verwarmd door middel van elektriciteit. De eerste keer douchen was dan ook wel even spannend!

Onze eerste kennismaking met de Cubaanse douche in onze casa particular in Viñales
Onze eerste kennismaking met de Cubaanse douche in onze casa particular in Viñales

Na even nader kennis te maken met Alina zijn we Viñales in gelopen. Hier hebben we op een klein terrasje, met plaats voor drie kleine tafeltjes, een verlate lunch gegeten. Even lekker bijkomen van de mooie reis en bekijken wat er allemaal op de straten van Viñales gebeurt. Toen we Viñales net binnenkwamen stonden er in de hoofdstraat nog een aantal tourbussen en was het behoorlijk druk op straat. Nog geen anderhalf uur later zijn de bussen weg en is het weer een stuk rustiger op straat. Na de lunch hebben we rondgeslenterd in Viñales, waar eerlijk gezegd niet zo heel veel te beleven is. Tenminste, in het dorpje zelf. Het is wel een prima uitvalsbasis voor leuke uitstapjes!

 

 

Later op de dag hebben we genoten van onze eerste avondeten in een casa particular. En als dit een voorbode is voor wat nog gaat komen, dan kunnen we niet wachten. Ondanks dat het er in eerst instantie misschien een beetje vreemd uit zag, was het eten heerlijk!

Na het eten hebben we nog een tijdje, al nippend aan een glaasje rum, de dag besproken en plannen gemaakt voor de volgende dag. Ook Alina, onze gastvrouw, heeft ons hierbij geholpen. Een hele gezellige avond. De enige fout die ik gemaakt heb die avond is om tegen Alina te zeggen dat ik ook wel een klein beetje Spaans kon. Vanaf dat moment heb ik namelijk alleen nog maar Spaans mogen praten. Pfff… Best vermoeiend, maar toch ook wel goed.

Relaxen aan de kust

De volgende morgen zijn we vroeg opgestaan. Na een heerlijk ontbijt zijn we vertrokken richting de kust. Dat zal niet het eerste zijn waar mensen aan denken als ze plannen maken voor een bezoek aan Viñales, maar het was meer dan de moeite waard. En we waren er ook wel aan toe. We waren nu al even in Cuba, maar hadden nog geen rustig dagje gehad, laat staan aan een mooi strand. En dat was het! Cayo Jutias, wat ons betreft toch wel het mooiste strandje van Cuba. Vlak voordat we het daadwerkelijk strand bereikten waar we naar onderweg waren, reden we over een dijk met aan de ene kant de zee en aan de andere kant mangroves. En in de achteruitkijk spiegel verdwenen de mogotes in de verte.

Onderweg naar Cayo Jutias

Aan het einde van de dijk, in een bocht, parkeerden we uit nieuwsgierigheid de auto om te kijken wat er achter het struikgewas lag. En dat was het. Het meest idilische plaatje dat we geschoten hebben. Een verlaten strandje, met enkele meters in het water een verdwaalde boom met op de achtergrond een oude, stalen, vuurtorentje. Geweldig!

Het afgelegen strandje met de metalen vuurtoren uit 1902 dat te vinden is op het schiereiland Cayo Jutías.
Het afgelegen strandje met de metalen vuurtoren uit 1902 dat te vinden is op het schiereiland Cayo Jutías.

Uiteindelijk zijn we doorgereden naar het ‘echte’ strand. Hier hebben we de dag doorgebracht met niks doen, zonnen, zwemmen, muziek luisteren dat afkomstig was van het bijgelegen barretje en heb ik zelfs nog een uurtje een kajak gehuurd om een stuk van de kustlijn te verkennen. Om een uur of vijf reden we heerlijk ontspannen terug om vervolgens in onze casa particular de ontspannen dag voort te zetten.

 

De Viñales Vallei verkennen

De volgende dag zijn we eerst naar de Mogote Dos Hermanas gereden. Hier vind je een mogote met daarop de Mural de la Prehistoria, een enorme rotsschildering die in opdracht van Fidel Castro ooit is geschilderd. Eigenlijk niet veel bijzonders, maar wel leuk om te zien en je bent er ook niet veel tijd aan kwijt. Daarna zijn we doorgereden om een grot te bezoeken, een klein half uurtje rijden vanaf Viñales. Daar aangekomen kregen we eerst wat uitleg en instructies, waarna we richting de grot vertrokken. Wat ze er niet bij verteld hadden, was dat we een paar honderd meter de berg op moesten klimmen om de ingang van de grot te bereiken. En dit ging niet via trappen ofzo. Nee, via een soort van paadje, met her en der wat losse keien, door het struikgewas, ploeterden we naar boven. En vanaf daar begon de tocht door de grot pas! Nou ja, hebben we in ieder geval weer de nodige beweging gehad. Het meest bijzondere aan de grot was verreweg het fantastische uitzicht dat je vanuit een van de openingen had.

Uitzicht vanuit een grot bij Vinales

Na een klein uurtje in de grot hebben we ons weer gewaagd aan de afdaling. Als we dit hadden geweten hadden we zeker betere schoenen aan gedaan. Klein inschattingsfoutje, maar daar leer je van. We hebben ons avontuur in de grot nog eens nabesproken terwijl we bij Los Jasmines, een hotel in de buurt van Viñales, een drankje deden. Vanaf dit terras heb je een geweldig uitzicht over een deel van de Viñales Vallei.

’s Avonds hebben we onze route van Viñales naar Playa Larga uitgestippeld voor de volgende dag. En ook nu weer wilden we de snelwegen zoveel mogelijk vermijden en genieten van de reis er naartoe. Een lange reis, waar we zeker 6 uur over zouden doen. Maar eerst kregen we in de vroege ochtend nog te maken met een kleine tegenslag….

Lees het volgende reisverslag >

< Lees het vorige reisverslag

 

Meer over Viñales

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.