Camagüey

Camagüey is met bijna 300.000 mensen de op twee na grootste stad van Cuba en is een van de oudste steden. Het ligt zo ongeveer in het midden van het eiland.

De stad werd in 1514 gesticht en heette voorheen Santa Maria Puerto del Principe. In 1903 werd de naam veranderd in Camagüey. Destijds had de stad veelvuldig te maken met plunderingen door piraten. Dit is dan ook de reden dat de stad tot twee keer toe is verhuisd, totdat deze op de huidige plek verder werd uit gebouwd. Ondanks de verhuizingen bleef Camagüey last houden van plunderingen. Daarom werd deze ingericht als doolhof, om zo de piraten te misleiden.

Zelf je hotel of casa particulares vinden in Camagüey is daarom ook met kaart een behoorlijke uitdaging. Als je zelf met een huurauto door Cuba reist, zul je bij aankomst in Camagüey echter snel worden aangesproken door een van de velen die op hun fiets toeristen staan op te wachten. Zij brengen je, natuurlijk tegen een kleine vergoeding, graag naar je hotel of casa.

Veel toeristen gebruiken Camagüey als tussenstop in hun reis van bijvoorbeeld Trinidad naar Santiago de Cuba of andersom. De meesten blijven dan ook slechts een nacht. Dit is eigenlijk ook wel genoeg om het beperkt aantal bezienswaardigheden te bekijken of om lekker uit te rusten van je reis.

 

 

Bezienswaardigheden in Camagüey

 

Het historische centrum van Camagüey staat, net als vele plekken in Cuba, op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Toch valt het aantal bezienswaardigheden in de stad, naast een aantal kerken, in vergelijking tot andere steden enigszins tegen. Als je slechts een of twee dagen in Camagüey verblijft hoef je jezelf niet te vervelen.

Plaza de la Revolución: Zoals in vele steden heb je ook in Camagüey een plein ter ere van een van de vele onafhankelijkheidsstrijders. In dit geval ter ere van Ignacio Agramonte, een advocaat die zich ten tijde van de eerste onafhankelijkheidsoorlog inzette voor de onafhankelijkheid van Cuba en uitgroeide tot generaal van het bevrijdingsleger.

Plaza de los Trabajadores: Een klein plein dat voornamelijk gebruikt wordt als parkeerplaats en doorgaande weg door de stad. Het plein op zichzelf is niet echt een bezienswaardigheid, al wordt het omringd door een aantal mooi gerestaureerde historische gebouwen. Het is voornamelijk een goed oriëntatie- en startpunt voor je ontdekkingstocht door Camagüey. Aan het plein vind je de mooiste kerk van Camagüey, de Iglesia Nuestra Señora de la Merced. Schuin tegenover deze kerk vind je het geboortehuis van de onafhankelijkheidsstrijder die zeker in Camagüey veel vereerd wordt, Ignacio Agramonte.

Plaza de San Juan de Dios: Dit wordt door velen beschreven als het mooiste plein van Camagüey. Het plein wordt omgeven door mooie kleurige huisjes en is het is er erg rustig. Naast een kerk en een museum (Museo de San Juan de Dios) is er echter weinig te beleven.

Parque Ignacio Agramonte: Dit vonden wij dan weer het leukste pleintje of zoals ze in Cuba een plein met een paar bomen een ‘park’ noemen. Een prima startpunt van een tochtje met een fietstaxi of rustig genieten van een drankje in de sfeervolle bar El Cambio.

Een mooi en sfeervol café in een van de hoeken van Parque Agramonte.
Een mooi en sfeervol café in een van de hoeken van Parque Agramonte.

 

Camagüey bezoeken tijdens jouw rondreis?

Camagüey wordt vaak bezocht door mensen die op rondreis zijn. Het is namelijk een prima tussenstop op je route van Trinidad naar Santiago de Cuba of van Trinidad naar Santa Lucia. Daarnaast is Camagüey zelf gewoon echt best wel een leuk en interessant stadje en heeft het een aantal interessante bezienswaardigheden. Een goede Cuba reisgids mag dan ook niet ontbreken in je bagage om je weg enigszins te vinden in Camagüey.

Auto rijden in Camagüey

Camagüey is een van de moeilijkste steden om met de auto te verkennen. Zoals gezegd is voornamelijk het vinden van de weg een grote uitdaging. Het is echt een doolhof. Toch zullen sommigen auto rijden in Camagüey als prettiger ervaren als in andere grote steden zoals Havana en Santiago de Cuba. Het voordeel is namelijk dat het wat minder hectisch is. Het centrum bestaat in zijn geheel uit eenbaanswegen. Hierdoor heb je minder ‘last’ van verkeer dat je links en rechts in komt halen. Een stuk overzichtelijker dus. En dat heb je ook wel nodig, want je hebt alle aandacht nodig voor het vinden van je bestemming. Blijf je in Camagüey overnachten in een casa? Vraag de eigenaar je dan net buiten het centrum op te halen, zodat je niet eindeloos aan het ronddolen bent in de binnenstad. Vraag dan meteen waar je de auto veilig kan parkeren. Soms kan dat bij de casa zelf, ze kennen iemand waar je de hem veilig kan parkeren of weten de dichtstbijzijnde beveiligde parkeerplaats te vinden. Verder is het, ongeacht welke stad je met de auto bezoekt, handig om op de hoogte te zijn van de Cubaanse verkeersregels.

Vraag: Heb je zelf nog leuke, mooie of interessante bezienswaardigheden ontdekt in Camagüey en wil je deze delen? Je tips zijn van harte welkom!

 
Tenzing Travel - Cuba
 

Deel-ons

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.