Baracoa

Uitzicht vanaf het hotel El Castillo. Een mooi hotel dat uitkijkt op de stad, de baai en de tafelberg en zelf gevestigd is in een oud fort.
Uitzicht vanaf het hotel El Castillo. Een mooi hotel dat uitkijkt op de stad, de baai en de tafelberg en zelf gevestigd is in een oud fort.

Baracoa is de meest oostelijke en oudste stad van Cuba en echt een andere stad dan je gewend bent in Cuba. In Baracoa vind je geen mooie en bijzondere koloniale gebouwen of, zoals je in de rest van Cuba ziet, straten vol met mooie gekleurde huisjes. Nee, in Baracoa lijkt het allemaal nog net iets primitiever. Met veel houten huisjes, en naar Cubaanse maatstaven bijzonder veel groen in de stad. Het aangrenzende Nationaal Park Alejandro de Humboldt lijkt wel langzaam over te gaan in de stad, om vervolgens de kalme Caribische zee in te vloeien.

Omdat Baracoa best ver van anderen steden afligt en je vanaf Baracoa alleen maar terug naar het westen kan en dus geen doorreisbestemming is, zie je dat het toerisme hier een stuk minder is dan in de meeste andere steden in Cuba. Het is er daarom ook lekker rustig en relaxed. Een prima stad om even een paar dagen bij te komen of een uitstekend startpunt voor veel bezienswaardigheden en uitstapjes.

 

 

Bezienswaardigheden Baracoa

In en vanuit Baracoa zijn er een aantal leuke en interessante bezienswaardigheden te ontdekken. Hieronder een aantal van de bezienswaardigheden die je kunt bekijken tijdens je bezoek aan Baracoa.

Plaza Independencia: Hét centrale plein en levendige hart van Baracoa. Aan het plein vind je ook de Nuestra Señora de la Asunción kerk. Deze kerk, of eigenlijk kerkje, is meer dan 500 jaar geleden laten bouwen door Colombus en is nog vrijwel helemaal in originele staat. En in de kerk zelf vind je het Cruz de la Parra. Het houten kruis dat door Columbus geplaatst werd toen hij voor het eerst in Cuba aankwam.

El Yunque: Een van de bezienswaardigheden die je tijdens je gehele verblijf in Baracoa zult zien. De Tafelberg. De bijzondere rotsformatie die zo’n beetje grenst aan Baracoa. Vooral voor de wandelaars een echte aanrader. Loop met een gids een van de mooie routes en geniet van het fantastische uitzicht vanaf de top van El Yunque. Combineer je wandeltocht bijvoorbeeld met een kayaktochtje over de Rio Toa vanuit Rancho Toa.

Nationaal Park Alejandro de Humboldt: Het is een van de jongste Nationale parken van Cuba en staat sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het park heeft de meeste plantensoorten van heel Cuba en naast bergen en bossen behoren onder andere ook de koraalriffen tot het park. Vanuit het toeristenbureau naast de kerk op Plaza Independcia worden tours door Nationaal Park Alejandro de Humboldt georganiseerd met gidsen. Wellicht overbodig om te zeggen, maar zorg in ieder geval dat je goede wandelschoenen bij je hebt!

Casa de la Trova: Net als veel andere steden in Cuba heeft ook Baracoa zijn eigen Casa de la Trova. Een uitstekende plek om de dag af te sluiten onder het genot van een lekker drankje en live muziek. De live muziek schijnt soms wel wat wisselvallig te zijn, maar de gastheren doen er alles aan om je een mooie avond te brengen.

Maguana Beach: Een bezoek aan Maguana Beach mag en zal niet ontbreken aan je verblijf in Baracoa. Het strand ligt op zo’n 20 km afstand van Baracoa en is het beste en mooiste strand uit de omgeving. Aan het witte zandstrand van Manguana Beach vind je een aantal kleine restaurants waar ze onder andere heerlijke kreeft verkopen (indien aanwezig). Het strand is overigens ook prima geschikt als je met kinderen door Cuba reist. Het is er mooi, het is er rustig, maar toch ook heel gezellig. Kortom, een bezoek aan Maguana Beach is een absolute aanrader! Vind meer stranden in Cuba.

Casa del Chocolate: Een bijzondere Casa, zeker voor Cuba. Het is eigenlijk een kleine chocoladefabriek met een winkeltje waar je overdag en ’s avonds op het mooie terras kunt genieten van chocolade ijs, chocolade drankjes en andere chocolade lekkernijen.

Museo Municipal del Fuerte Matachín: Dit museum vind je in het oudste fort van Cuba, fort Matachín. Het museum biedt je een kijkje in de geschiedenis van Baracoa. Daarnaast leer je er ook veel over de geschiedenis van de Taïnos indianen, de voormalige bewoners van deze omgeving. Je zult je er zeker geen dag kunnen vermaken, maar als je ergens een uurtje over hebt is het leuk om dit museum eens te bezoeken. Het Engels van de gidsen is niet zo goed, maar ze compenseren dat met vriendelijkheid en enthousiasme.

 

Met de auto naar Baracoa

Ben je op rondreis met een huurauto? En van plan om Baracoa te bezoeken? Dat is prima te doen hoor! Al is het stuk over de Farolapas soms wel een beetje een uitdaging, maar je krijgt er een hoop voor terug. Als je rustig rijdt en gewoon goed op let is het een route om van te genieten. Echt auto rijden en ondertussen verwend worden met fantastische uitzichten. Zorg dat je, voordat je naar Cuba gaat, al een goede wegenkaart aanschaft. Deze zijn in Cuba moeilijk te krijgen. Daarnaast is het altijd handig om een goede Cuba reisgids bij de hand te hebben. Niet alleen voor de detail plattegronden van de verschillende steden, die je mist op de meeste wegenkaarten, maar ook voor de nodige achtergrond informatie en tips. Al kun je die hier natuurlijk ook allemaal vinden, maar internet en Cuba gaan nog niet zo heel goed samen!

 

Deel-ons