Auto rijden in Cuba

Auto rijden in Cuba is prima te doen, maar wel behoorlijk anders als je in eigen land gewend bent.

Buiten de grote steden is het minder druk dan in Nederland, maar je moet toch altijd goed op blijven letten. Over het algemeen is de ervaring dat de weggebruikers in Cuba zelfs meer rekening met elkaar houden dan bij ons. Dat heeft dan ook wel zo zijn reden. Waarom? Dat lees je hieronder.

 

Verkeersdeelnemers

Niet uitzonderlijk, paard en wagen is nog steeds een van de meest gebruikte vervoersmiddelen op Cuba.
Niet uitzonderlijk, paard en wagen is nog steeds een van de meest gebruikte vervoersmiddelen op Cuba.

Tijdens je autoreis door Cuba kom je van alles tegen op de weg, ongeacht wat voor een weg dat is. Van kleine landwegen tot op de grote snelwegen vind je naast auto’s onder andere paard en wagen, ezelkarren, loslopend vee, fietsers en voetgangers. Allemaal met uiteenlopende lading. Vrachtwagens met schoolkinderen en ezelkarren met koelkasten. Op snelwegen kunnen deze verschillende verkeersdeelnemers gevaarlijk zijn vanwege het verschil in snelheid en wendbaarheid. Op de binnenwegen geldt eigenlijk hetzelfde, waarbij de vele voertuigen ook nog vaak kunnen stoppen om lifters op te pikken. Let daarom altijd goed op tijdens het auto rijden in Cuba.

 

Tip: Net als in Nederland geldt: houd voldoende afstand. Daarnaast is het zeker aan te raden om vlak voordat je het hoogste punt van een heuvel bereikt, waarvan je de rest van de weg niet kan zien, flink vaart te minderen. Je weet nooit wat je bovenop of net na de heuvel te wachten staat.

Hobbel, kuilen en scheuren

Je zult al snel merken dat de kwaliteit van het wegdek op een heel aantal stukken te wensen overlaat. In de steden valt dit nog enigszins mee. Daarnaast ligt de snelheid daar ook veel lager, waardoor je minder risico loopt. Ook zijn de snelwegen doorgaans goed, maar je moet toch echt blijven opletten. Juist als je denkt dat je wel op een goed stuk (snel)weg zit, omdat je bijvoorbeeld al 10 minuten geen kuilen of hobbels hebt gezien, dan komt er eentje voorbij die je niet of nauwelijks meer kan ontwijken. Let ook goed op bij de stukken waar je de snelweg op of af gaat. Zo reden wij bij Pinar del Rio met onze huurauto de snelweg op, waarbij we niet zagen dat er ongeveer een meter snelweg miste, over de gehele breedte van de weg. Dat vond de auto niet zo leuk en wij op dat moment ook niet. Maar het houdt je scherp.

 

Tip: Zie je tijdens het autorijden een kuil te laat opdoemen om uit te wijken? Rem dan rustig (als dit kan) en laat de rem los vlak voordat je de kuil in gaat. Doordat je remt komt de druk voorop de auto, waardoor de vering wordt ingedrukt. Als je dan een kuil inrijdt, heb je minder vering. Laat de rem dus net daarvoor los, zodat de vering van je auto weer wat ruimte heeft.

 

Bewegwijzering

De bewegwijzering vonden wij de grootste uitdaging van het auto rijden in Cuba, maar uiteindelijk misschien ook wel de leukste. Allereerst is de bewegwijzering slechts in beperkte mate aanwezig, zeker buiten de grote steden en de snelwegen. Ga je met de auto door Cuba en wil je snelwegen zoveel mogelijk vermijden? Dan krijg je hier zeker mee te maken. Na een paar dagen auto rijden begin je het wel door te krijgen en met een goede routekaart kom je echt wel een heel eind.

 

Tip: Voornamelijk in de wat meer afgelegen en minder door toeristen bezochte gebieden laat de bewegwijzering nogal te wensen over. Belangrijkste les die wij geleerd hebben is dat rechtdoor betekent “ga die kant op waar de meeste mensen naartoe gaan”. Staat er voor een kruising een bord met bijvoorbeeld rechtdoor, steek dan inderdaad eens over en kijk over je schouder of er aan de andere kant van de kruising niet een bord staat met een andere richting. Om te verkomen dat je dit bij elke kruising moet doen, kun je naar de sporen op de weg kijken. Hieraan kan je vaak afleiden waar de meeste mensen naartoe gaan en dat is dan de doorgaande weg. Dit alles geldt natuurlijk niet voor de grotere steden, waar alles best prima aangegeven staat. Succes!

Toet toet!

Als je net aankomt in Cuba en je hoort al dat getoeter, dan begin je al snel te twijfelen of je zelf met de auto door Cuba wilt reizen. Toeteren doen ze in Cuba echter niet omdat je iets verkeerd doet of niet opschiet, zoals in Nederland. In Cuba toeteren ze voornamelijk om te laten weten dat ze je inhalen, zodat je daar niet van schrikt. Of natuurlijk om een bekende even gedag te zeggen. Even wennen, maar eigenlijk prima geregeld!

 

De plaatselijke bus in Viñales.
De plaatselijke bus in Viñales.

Al met al hebben alle Cubanen wel vrienden, buren of familie die met een ezel naar het werk gaan, of waarvan de kinderen boven op een heuvel worden opgehaald door een truck. Auto rijden is in Cuba immers nog steeds een luxe die lang niet voor iedereen is weggelegd. Paard of ezel en een karretje zijn nog steeds de meest gebruikte voertuigen in Cuba. En iedereen kent dus de gevaren daarvan, maar weet ook dat het niet anders is. Dat is wel de belangrijkste reden dat de Cubanen meer rekening houden met elkaar in het verkeer.

Al met al is auto rijden in Cuba een leuke ervaring, als je let op wat hier boven staat. Met de auto kom je op plekken waar het openbaar vervoer je niet zal brengen en al helemaal niet volgens de planning die je in gedachte had. Dus, huur een auto, stippel je route uit en verken Cuba op je eigen tempo!

 

Deel-ons

6 comments on “Auto rijden in Cuba

 1. Wij gaan in augustus naar cuba en gaan een rondreis metgehuurde auto maar is darvoor nou wel of geen internationaal rijbewijs voor nodig?

  1. Hoi Koobs,

   Zover ik weet is het zo dat een internationaal rijbewijs ‘officieel’ nog steeds nodig is. Echter, wij zijn er nog nooit naar gevraagd.
   Wij hebben het internationaal rijbewijs dus wel meegenomen, maar een ‘gewoon’ rijbewijs was tot nu toe voldoende voor de verhuurders.

 2. Hoi! Even een vraagje, wij zijn van plan om het overgrote deel wel met de bus te gaan doen, maar zouden graag een paar dagen een auto huren, bijvoorbeeld tussen trinidad en santiago de cuba (of waar dan ook, maakt niet zo veel uit). We zijn er de maand juli, denk je dat het mogelijk is om daar nog ter plekke een auto te huren voor een aantal dagen?

  1. Hola!
   Ik ga er vanuit dat er in de periode wel auto’s beschikbaar zijn, maar doe natuurlijk geen beloftes! Ik heb een aantal adressen van autoverhuur bedrijven in Trinidad. Wil je het echt zeker weten, regel je huurauto dan van tevoren. Alvast heel veel plezier tijdens jullie rondreis door Cuba!

   1. Hi Koen, dank je voor je bericht! We hebben en willen niet echt een strakke planning aanhouden dus we gaan het daar zien. Ik zal bij terugkomst laten weten hoe makkelijk/ moeilijk dit ons is vergaan;) Hebben er lig heel veel zin in!

 3. Hallo
  Wij zouden graag een rondreis maken in Cuba, maar twijfelen sterk ofdat we dit met of zonder chauffeur/gids zouden doen.
  De voornaamste reden dat we dit wel zouden doen, is dat we niet zelf hoeven te rijden, dat is onze grootste bezorgdheid in een land waar we nog nooit geweest zijn.
  Anderzijds is dan de schrik dat we overal naartoe gebracht zullen worden waar de gids dit wilt… Tips of ervaringen zijn welkom!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.