Accomodaties

In Cuba heb je een aantal verschillende mogelijkheden op het gebied van accommodaties. Deze zijn grofweg in te delen in twee categorieën, de accommodaties van de staat en de particuliere accommodaties. De hotels en resorts zijn doorgaans allemaal (deels) van de staat. Dat ze van de staat zijn, betekent zeker niet dat ze altijd beter zijn dan de particuliere accomodaties, de zogenoemde casas particulares. Tijdens onze rondreizen door Cuba hebben we zowel in hotels, hostals, resorts en casa particulares overnacht. En wij vonden het verblijf in een casa particulares met afstand het leukst.

 

Casa ParticularTeken casa particular in Cuba

In casas particulares verblijf je bij mensen thuis. Zij hebben vaak een tot drie kamers die zij verhuren aan toeristen. Ook bieden ze ontbijt en avondeten aan als je dit wilt. Het leuke aan een verblijf in een casa particulare is dat je meer tussen de Cubanen zit en dus meer meekrijgt van de Cubaanse cultuur, het land en de mensen. Daarnaast is het eten wat je bij je casa particular krijgt vaak beter dan in de staatshotels. Altijd heerlijk vers bereid en bij veel casas kun je van tevoren aangeven wat je wilt eten.

Het heerlijke avondeten in onze casa particular in Viñales. De eerste keer congrís (het bord met dat zwarte papje), heerlijk!
Het heerlijke avondeten in onze casa particular in Viñales. De eerste keer congrís (het bord met dat zwarte papje), heerlijk!

Het reserveren van een casa particular vanuit Nederland is bijna niet te doen. Casas particulares hebben zelf vrijwel nooit internet. Cubanen kunnen zelf in soort van internetcafe’s het web op, waar het internetverkeer gecontroleerd wordt door de overheid. Dus mocht je proberen via mail vanuit Nederland een kamer in een casa particular te reserveren, houd er dan rekening mee dat het een of meerdere dagen kan duren voordat je reactie hebt. Ook moet je er rekening mee houden dat je reservering nooit echt definitief is. Als er toevallig andere reizigers langskomen en jij bent er nog niet, dan kan het zijn dat ze jouw plekje vergeven, zodat ze echt zeker zijn van inkomsten.

Wel kun je tijdens je reis door Cuba een kamer in een casa particular reserveren. Zo kun je bij de casa waar je verblijft vragen of ze een casa particular weten in de stad waar je naartoe gaat of aangeven naar welke casa je wilt gaan en vragen of ze even willen bellen. Dit doen ze graag voor je! Ook krijg je bij vrijwel alle casas particulares een visitekaartje mee. En kom je bij je volgende casa mensen tegen die bijvoorbeeld van de kant komen die jij op gaat, dan kun je kaartjes uitwisselen.

 

Hotels en Hostals

De hotels in Cuba zijn niet slecht. De kamers zijn doorgaans schoon en voorzien van de basis benodigdheden. Het hotelpersoneel is vriendelijk en behulpzaam en het ontbijt is doorgaans simpel maar goed. Het avondeten vonden wij in de hotels zelf een stuk minder, maar je hebt altijd de mogelijkheid ergens anders te eten. Al met al zijn hotels niet slecht in Cuba. De hotels in Cuba zijn voornamelijk aantrekkelijk als ze je iets extra’s kunnen bieden ten opzichte van casa particulares. Een fantastisch uitzicht, zoals Hostal Bahía in Cienfuegos of een bijzondere geschiedenis en goede locatie, zoals het Inglaterra Hotel in Havana.

 

Resorts

Onze ervaring met de resorts in Cuba zijn niet heel erg goed. En dit lag eigenlijk niet eens aan de resorts zelf. Nadat we enkele weken in casas particulares hadden verbleven, leek het ons een goed idee om nog een paar dagen in verschillende resorts te verblijven aan de noordkant van Cuba. De voorzieningen zijn doorgaans goed en het strand bij de resorts zijn altijd de beste stukken strand. Echter, je mist direct de kleine dingen die je in Cuba zo bent gaan waarderen. De muziek, de echte mensen, het rommelige, het gevoel dat je een van de weinige toeristen bent in Cuba, dat soort dingen. In resorts is dat heel anders. Daar komen veel (voornamelijk Canadese) toeristen die zich een week flink tegoed doen aan het all-inclusive concept, Cubaanse artiesten proberen tijdens de “entertainment-avonden” Amerikaanse liedjes te zingen en het personeel is doorgaans een stuk minder vriendelijk dan in casas particulares of zelfs de hotels. Ga je puur en alleen om lekker een paar dagen aan een goed strand en lekker uit te rusten? Dan is een resort een prima optie.

Heerlijk op een terrasje aan het strand van ons resort op Cayo Coco. Het beste resort waar we in Cuba hebben gezeten.
Heerlijk op een terrasje aan het strand van ons resort op Cayo Coco. Het beste resort waar we in Cuba hebben gezeten.
Vraag: Heb jij nog goede tips van hotels, hostels, resorts of casas particulares in Cuba en wil je deze delen? Je tips zijn welkom!

 

Deel-ons

One thought on “Accomodaties

  1. Geweldige casa particular in Havana: Casa Osmel, Lagunas 160. Kamers met badkamer en airco op loopafstand van centrum, wel in arme wijk. Gastheer Osmel is zeer behulpzaam en gastvrij en kookt op verzoek – hij is van beroep kok. Heerlijk gegeten en hij regelde taxi’s en van alles voor ons. Te bereiken via osmelcalvi86@gmail.com of telefonisch +53 7866910.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.