Sinds de aankondiging van Barack Obama dat het handelsembargo zal worden versoepeld is er een stormloop ontstaan op reizen naar Cuba. Iedereen wil nog op rondreis door Cuba. En dat is niet zo gek. De verwachting is dat het straatbeeld in de nabije toekomst snel zal veranderen. Het aantal mooie oldtimers die op het Caribische eiland rondrijden zullen minder worden, de authentieke winkeltjes en eethuisjes zullen voor een deel plaatsmaken voor de grote internationale ketens met in een uitgebreid assortiment en propaganda borden zullen plaatsmaken voor reclameborden.

Veel mensen boeken daarom nu nog een reis naar Cuba, voordat het te laat is. Iedereen wil het authentieke Cuba nog zien voordat het verandert. Cuba schuift daardoor flink naar boven op de wensenlijst van velen. En dit wordt ook gezien bij de verschillende reisorganisaties in Nederland. De afgelopen maand was er een verdubbeling van het aantal boekingen naar Cuba.
Hoe snel moet je naar Cuba?
Een reis naar Cuba was natuurlijk altijd al aan te raden, maar hoe snel moet je nog zijn voordat Cuba écht verandert? Als je dit jaar nog naar Cuba gaat, dan hoef je niet te verwachten dat er veel veranderingen zijn ten opzichte van vorig jaar. De verwachting is dat het echt nog wel enkele jaren zal duren voordat de oldtimers worden ingeruild voor nieuwe auto’s en dat internationale ketens Cuba overnemen. Zo zijn de oldtimers bijvoorbeeld een belangrijke bron van inkomsten voor Cubanen, die daarmee tripjes aanbieden aan toeristen. Ook zien zij heel goed in dat de mooie oldtimers op Cuba toeristen aantrekt vanuit alle delen van de wereld. Als deze verdwijnen, zal Cuba wellicht iets minder aantrekkelijk zijn. Dat snappen de Cubanen zelf heel goed. En dat is een goed teken.
Cubanen snakken naar verandering
Toeristen willen graag dat Cuba blijft zoals het is, terwijl Cubanen snakken naar verandering. Die verandering zit hem echter niet zozeer in het verdwijnen van het authentieke straatbeeld, maar voornamelijk op politiek en economisch vlak. Het versoepelen of zelfs verdwijnen van het handelsembargo zal zeker bijdragen aan de veranderingen op economisch vlak. Dit embargo heeft de Cubanen de afgelopen 55 jaar behoorlijk wat gekost.
Er is voornamelijk onder de jongeren ook veel behoefte aan vrij internet, wifi, smartphones (met bereik!), maar ook minder voor de handliggende zoals keuze uit kleding. De verwachting is dat juist dit soort zaken veel sneller gemeengoed zullen worden in Cuba.
Handelsembargo Cuba
Het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba werd in 1960 van kracht. In december gaf Barack Obama aan het embargo te willen versoepelen of zelf afschaffen en dat hij de intentie heeft om de politieke banden met Cuba aan te halen. Echter, het afschaffen of versoepelen van het embargo ligt niet in handen van de president van de VS. Hier moet de Amerikaanse Senaat over beslissen. Wanneer dit gaat gebeuren is nog onduidelijk.