Cubaanse rum

Rum is dé nationale drank van Cuba. In Nederland wordt rum vaak gemixt. De bekendste mix is de Cuba Libre, hier ook wel bekend als een baco. Een mix van cola en rum, in dit geval Bacardi. Bij een goede Cuba Libre zit naast de rum en de cola ook nog een partje limoen.

In Cuba drinken ze de rum juist ook vaak puur. En de vele soorten rum op Cuba lenen zich daar uitstekend voor.

De rum is in de 16e eeuw ontdekt door de Spaanse kolonisten. De suikerindustrie op Cuba vierde hoogtijdagen. Uit het suikerriet werden de sappen geperst en hier werd een soort wijn van gemaakt. Rum was in eerst instantie geen luxe drank. Het werd gedronken door slaven en piraten. In de loop van de tijd is de rum verfijnd tot de rum zoals we die vandaag de dag kennen.

 

Grootste rum merken van Cuba

Havana Club is verreweg het grootste merk van Cuba, maar dit is niet altijd zo geweest. In 1862 opende Don Facundo Bacardí Massó zijn eerste destilleerderij op Cuba. Hij heeft enorm bijgedragen aan de ontwikkeling van de rum, waardoor het imago van een ‘boeven-drank’ om werd gezet naar een meer luxe drank. Bacardi werd al snel de grootste producent van rum van goede kwaliteit. De familie Bacardi heeft in de geschiedenis veel betekend voor Cuba en de Cubaanse bevolking. Desondanks is de familie min of meer verbannen van Cuba. De Cubaanse regering wilde in 1960 de gehele onderneming nationaliseren. Hierdoor besloot de familie om zelf en het gehele bedrijf te verhuizen naar de Bahama’s. Meer hierover in de verschillende musea over rum en voornamelijk in het Museo Emilio Bacardí Moreau in Santiago de Cuba. Sindsdien werd Havana Club steeds groter en groeide uit tot het populairste rum merk van Cuba. Havana Club is in tegenstelling tot Bacardí wel genationaliseerd na de grote Cubaanse Revolutie van 1959.

Tijdens onze rondreis hebben wij verschillende soorten rum geproefd. Van goedkoop tot duur en van donkere tot lichte rum. De donkerdere rum beviel ons het beste, maar het verschil tussen goedkoop en duur hoeft niet heel groot te zijn.

 

Beste prijs-kwaliteit rum uit Cuba

Kijkend naar de prijs-kwaliteitverhouding tussen de verschillende soorten rum op Cuba, hebben we toch wel echt een winnaar gevonden. Het gaat om Santiago de Cuba rum.

Santiago de Cuba rum

De Santiago de Cuba rum is een lekkere zachte rum, met een vleugje kaneel, chocola en fruit. In Cuba betaal je voor deze rum zo’n 5-6 CUC. In het westen van Cuba is deze rum minder goed verkrijgbaar, maar in het oosten en zeker in Santiago de Cuba is deze volop verkrijgbaar. Je kunt deze rum gewoon puur drinken, maar is ook lekker in een mix. In Nederland koop je deze heerlijke Cubaanse rum vanaf € 15.

 

 

Welke Cubaanse rum is nog meer aan te raden?

We hebben nog zeker twee verschillende soorten rum uit Cuba die we kunnen aanraden. In beide gevallen gaat het om een rum van Havana Club. De eerste is de Havana Club 7 Años.

Dit is misschien wel de meest geprezen rum van Havana Club. Hij is zacht van smaak, met tonen van hout en vanille. In Cuba betaalden wij ongeveer 15 CUC voor een fles en in Nederland (online) is deze al vanaf € 22 te krijgen.

Cubaanse rumOnze laatste aanrader is niet alleen een heerlijke rum, maar zit ook nog eens in een mooie fles die weer in een houten koker zit. Niet alleen lekker dus, maar staat ook mooi in huis. Tja, het oog wil ook wat. Het gaat om de Havana Club Selección de Maestra. Het is een ongeveer 8 jaar oude rum en heeft een lekker geur met vleugjes eikenhout en kokos. Hij heeft een zacht en licht kruidige smaak met natuurlijk ook weer de herkenbare vanille. In Cuba betaalde we voor deze rum bijna net zoveel als je in Nederland zou betalen, zo’n 40 CUC. In Nederland is deze mooie rum van Havana Club al te krijgen vanaf € 45.

 

Deel-ons

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.