Eten & Drinken

In Cuba hoef je geen heel hoogstaande en creatieve gerechten te verwachten. Dat betekent overigens niet dat je er niet lekker kunt eten! Er zijn echter wel heel wat verschillen met wat je gewend bent. Zo gebruiken ze in Cuba bij het bereiden van het eten weinig kruiden en specerijen. De Cubanen houden over het algemeen niet van pittig eten, dus dat zul je niet of nauwelijks tegenkomen in Cuba. Wil je pittig eten? Dan maak je de grootste kans in een groter en luxer resort. Ook andere smaakmakers, behalve knoflook, zul je niet tegen komen in je eten in Cuba en het assortiment aan ingrediënten is redelijk beperkt. Daar staat tegenover dat de kwaliteit en smaak van de ingrediënten in het eten wel weer een stuk beter is dan je wellicht gewend bent. Voornamelijk de groenten zijn heerlijk vers (vaak zelf verbouwd) biologisch en vol van smaak.

De Cubaanse gerechten zijn doorgaans vrij eenvoudig. Stukje kip met rijst of bonen, aangevuld met wat groenten. Verblijf je tijdens je rondreis door Cuba bij mensen thuis, in casas particulares? Dan is de kans groot dat je zo nu en dan eens kreeft wordt aangeboden. Wij hebben ons zelden de kans ontnomen om kreeft te eten, want hoe het ook bereid werd, het was altijd verrukkelijk!

 

Ontbijten in Cuba

Net als elke maaltijd hangt het ontbijt erg af van waar je dit eet. Eet je in een resort of groter hotel? Dan kun je doorgaans gebruik maken van het ontbijtbuffet. Eet je bij mensen thuis, in een casa particulare, dan kun je een licht ontbijt verwachten. Denk bijvoorbeeld aan koffie, toast of brood met een jam of met een beetje geluk een gebakken of gekookt ei. Daarnaast wordt er ook altijd wel wat fruit aangeboden. We hebben ook geslapen bij casas waar ze ontbijt serveerden die wij in geen week op hadden kunnen eten, maar dat zijn toch wel uitzonderingen.

 

Lunchen in Cuba

Lunchen zoals we dat in Nederland kennen, zo kennen ze dat niet in Cuba. Het is ook geen vaste tijd, gewoonte of met een aangepast menu. Lunchen wordt daar meer gezien als snacken tussen ontbijt en avondeten. Als je ergens gaat eten, zullen ze er ook geen lunchkaart hebben. Wel kun je gewoon de gerechten bestellen die op de kaart staan, mits ze deze ook daadwerkelijk verkopen.

 

Dineren in Cuba

Cubanen eten ’s avonds warm, net als wij. Zoals gezegd zijn het geen hele complexe gerechten, maar je kunt er prima kip, varken en soms schaap of lam eten. Ondanks dat Cuba een eiland is en je dus veel producten uit de zee zou verwachten, valt dat eigenlijk heel erg tegen. Behalve de eerder genoemde kreeft, die is heerlijk!

De heerlijke kreeft die wij  als avondeten geserveerd kregen in onze casa in Santiago de Cuba.
De heerlijke kreeft die wij als avondeten geserveerd kregen in onze casa in Santiago de Cuba.

 

Deel-ons

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.