Het is niet verplicht om je te laten inenten als je naar Cuba gaat. De enige uitzondering daarop is als je vanuit een land waar hepatitis A voorkomt naar Cuba reist. Je moet dan aan de grens aan kunnen tonen dat je hiervoor ingeënt bent.
Daarnaast zijn er een aantal inentingen of vaccinaties die toch wel aan te raden zijn. Het gaat om vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), inenting tegen hepatitis A, tegen buiktyfus en vaccinatie tegen Rabiës. Aan deze laatste moet je, als je dit wilt, als eerste denken. Deze vaccinatie moet je namelijk 8 tot 9 weken voor vertrek halen. De andere vaccinaties kun je 2 weken voor vertrek halen.
Tip: Als je een inenting of vaccinatie tegen hepatitis A haalt, vergeet deze dan niet te herhalen. Door de herhaling werkt de bescherming tot wel 25 jaar. Herhaal je de inenting niet, dan geldt deze maar 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het merk. Je moet je tweede inenting, wederom afhankelijk van het merk, binnen 6 tot 12 maanden na de eerste inenting halen.
Ziektes in Cuba
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er geen inentingen verplicht als je naar Cuba gaat. Wel zijn er een aantal inentingen of vaccinaties aan te raden.
Buiktyfus in Cuba
Buiktyfus is een ernstige ziekte. Je kunt via voedsel geïnfecteerd worden met buiktyfus, wat zal leiden tot flinke koorts. Verblijf je 3 maanden of langer in Cuba, dan wordt het toch wel aangeraden om een inenting voor buiktyfus te halen. Buiktyfus kan zonder behandeling zelfs leiden tot de dood. En hoewel een vaccinatie geen volledige zekerheid biedt, zal het zorgen dat de ziekte minder heftig verloopt dan zonder inenting.
Hepatitis A
Zoals gezegd moet je hiervoor verplicht ingeënt zijn als je Cuba binnenkomt, als je reist vanuit een land waar hepatitis A voorkomt. En dat is logisch, want hepatitis A is een heel besmettelijke ziekte. Net als buiktyfus wordt je door hepatitis A geïnfecteerd door voedsel. Met name door schaal- en schelpdieren en rauwe groente.
DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
Een DTP vaccinaties wordt voor bijna alle landen aanbevolen, dus ook voor Cuba. De inenting geeft bescherming tot maar liefst 10 jaar en beschermt je tegen de drie ziektes, difterie, tetanus en polio. Difterie kennen we in ontwikkelde landen nauwelijks nog, maar komt in armere landen nog wel voor. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en verspreid door het hoesten. Tetanus is ook een bacterie en waarschijnlijk voor de meesten wat bekender. Het wordt overgebracht door voornamelijk vuil en je wordt geïnjecteerd via wondjes. Zonder behandeling is Tetanus een dodelijke ziekte. De inenting die we krijgen als we, ook in Nederland, een ‘vieze’ wond hebben opgelopen, beschermt ons voor 10 jaar. Polio is een virus en wordt overgebracht door ontlasting en door hoesten. Hoewel Polio van de drie het ergste klinkt, hoeft dit zeker niet het geval te zijn. Soms merk je zelfs niks van een polio infectie of heb je alleen wat lichte griepverschijnselen.
Rabiës
Rabiës, soms beter bekend als hondsdolheid, is een ziekte die dodelijk kan zijn en overgebracht wordt door dieren. In het specifiek door honden (vandaar de naam), vleermuizen, vossen en apen. De ziekte wordt overgebracht door een beet van een van deze dieren. Ook door te krabben of te likken kun je besmet raken met Rabiës. Eigenlijk is een inenting tegen Rabiës altijd handig, ook in westerse landen. Maar blijf je 3 maanden of langer in Cuba? Dan wordt een Rabiës vaccinatie absoluut aangeraden.
Lees meer over gezondheid, hygiëne op Cuba, het meenemen of kopen van medicijnen en schoon drinkwater.