Valuta

Cuba kent twee muntsoorten, of valuta’s. De Cuban Peso (CUP) is voor de Cubanen zelf en de Cuban Peso Convertible (CUC) is voor de toeristen.

De Cuban Peso is de valuta voor de Cubanen zelf. Het is moeilijk te achterhalen wat Cubanen hier nu wel en niet mee kunnen betalen, maar tijdens jouw reis zal duidelijk worden dat ze hier alleen het echt broodnodige mee kunnen betalen. Denk aan de kosten voor gas, water en licht en het betalen van basisvoedsel, zoals rijst, maïs en melk.

Veel andere goederen die wij zeker niet als luxegoederen zouden beschouwen, moeten ook de Cubanen in de toeristenvaluta (CUC) betalen. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een magnetron, maar ook minder luxe goederen zoals bepaalde vlees en vissoorten. Wij hebben ons zelfs meerdere malen laten vertellen dat de Cubanen kip moeten afrekenen in CUC’s. Of dat echt zo is, of dat het onderdeel is van “The Cuban Game” is ons nog een raadsel.

De waarde van de CUC ligt ongeveer gelijk met die van de US Dollar. Eén CUC is ongeveer 24 CUP’s waard.

 

 

Met de CUC kun je overal in Cuba betalen. Je betaalt er je overnachtingen in je casa’s mee, het eten en drinken onderweg of in de stad en ook het afrekenen van brandstof gebeurt in CUC’s. Hierbij zijn wij het zelf niet of nauwelijks tegengekomen dat er gesjoemeld wordt met de wisselkoersen. De munteenheid en de prijzen staan ook vaak duidelijk vermeld.

Het is mogelijk om een beetje toeristengeld om te wisselen naar Cuban Peso’s. Dit is mogelijk op het vliegveld in Havana en bij enkele CADECA kantoren. Soms kun je, bijvoorbeeld bij marktkraampjes of kraampjes aan de weg, betalen met de Cuban Peso’s. Ondanks dat veel Cubanen blijer zullen zijn met de toeristenmunt, zijn er ook genoeg die blij worden als je met de Cuban Peso betaald. Hiermee kunnen zij namelijk hun vaste lasten betalen. Dus altijd goed om een beetje Cuban Peso’s bij je te hebben, maar let op dat je niet te veel wisselt. Het aantal plekken waar je er mee kan betalen is echt beperkt.

 

De toekomst van de toeristen valuta CUC

Eind 2013 gaf de voorzitter van de commissie voor Economische Politiek, Marino Murillo, al aan dat de Cuban Peso Convertible (CUC) zou verdwijnen. Een van de redenen hiervoor is de ongelijkheid die is ontstaan door de twee verschillende valuta’s. Zoals gezegd zijn veel goederen voor Cubanen onbereikbaar als men geen toeristengeld heeft. Cubanen die makkelijker aan de toeristen valuta kunnen komen, zoals mensen die in de toeristensector werken, hebben het daardoor een stuk beter dan Cubanen die in andere sectoren werken. Dit is een onwenselijke situatie, vindt ook Marino Murillo. Wanneer de toeristenvaluta uiteindelijk verdwijnt is echter nog onduidelijk.
 

Deel-ons

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.