Reisverzekering

Om Cuba binnen te komen ben je verplicht om een zorgverzekering en een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten af te sluiten. De reisverzekering moet afgesloten zijn bij een verzekeraar die door Cuba erkend wordt. Heb je geen reisverzekering met dekking voor geneeskundige (medische) kosten? Dan moet je op de luchthaven ter plekke een Cubaanse reisverzekering af te sluiten.

Onderstaande aanbieders van reisverzekeringen worden in Cuba erkend:

 (bron: Nederlandse Ambassade in Cuba)

 

 

Een aantal van bovengenoemde aanbieders van reisverzekeringen verkopen hun reisverzekering ook via andere verzekeraars. Het is dus niet altijd nodig om over te stappen, maar wel belangrijk om te controleren of je reisverzekering erkend wordt door Cuba. Neem hiervoor contact op met de verzekeraar waar je jouw reisverzekering hebt lopen. Controleer dan ook meteen of je dekking hebt voor geneeskundige kosten.

Eurocross is bijvoorbeeld onderdeel van Achmea, waar onder andere ook FBTO, Inshared, Interpolis en Centraal Beheer Achmea onder vallen.

Waarom een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten?

Het is een veelgestelde vraag. Niet alleen voor mensen die naar Cuba reizen, maar voor iedereen die zich oriënteert op een reisverzekering. Je hebt toch ook al een zorgverzekering? Dat klopt. Helaas dekt de zorgverzekering doorgaans alleen de medische kosten tot een hoogte zoals deze in Nederland gebruikelijk zijn. Is de zorg in het land waar je naartoe gaat doorgaans duurder dan in Nederland? Dan is het handig om een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten te hebben. Deze dekt namelijk de werkelijk kosten die je maakt als je medische hulp nodig hebt tijdens je reis of vakantie.

De zorg in Cuba is toch gratis?

Dat klopt. Voor Cubanen. De gratis zorg in Cuba is wereldwijd bekend, maar voor toeristen is de zorg verre van gratis. De gratis zorg voor Cubanen wordt voor een deel betaald door toeristen die gebruik maken van de gezondheidszorg in Cuba. Het gaat dan natuurlijk niet alleen om de paar reizigers en vakantiegangers die onvoorziene zorg nodig hebben in Cuba, maar ook de gezondheidstoeristen die jaarlijks in grote getale naar Cuba komen. Niet vanwege de lage kosten, zoals in Turkije en Thailand, maar voornamelijk vanwege bepaalde specialisme.

Dus, ga je naar Cuba, zorg dan voor een reisverzekering met dekking voor medische kosten van een verzekeraar die door Cuba erkend wordt. En vergeet niet om een Engelstalige verklaring van zowel je reisverzekering als je zorgverzekering mee te nemen.

Welke reisverzekering hebben wij?

Wij kozen zelf voor de reisverzekering van OHRA. Hier heb je de mogelijkheid om een kortlopende reisverzekering of een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Voor ons werd het een doorlopende reisverzekering. Dit was voor ons een stuk voordeliger. Het is wel prettig om je eigen reisverzekering samen te kunnen stellen. Heb je niet zoveel bagage bij je? Dan kun je met deze reisverzekering ook kiezen voor een lagere dekking voor bagage. Zo heb je het gevoel dat je een reisverzekering kan afsluiten die bij jou én bij je reis past. Voor onze laatste reis naar Cuba kozen wij voor een reisverzekering met werelddekking, 45 dagen achtereen verzekerd (je bent het hele jaar verzekerd, maar je langste reis mag in dit geval maar 45 dagen duren), de basisdekking voor bagage (we nemen niet veel spullen mee) en de dekking voor geneeskundige kosten. De premie van onze reisverzekering komt met deze keuzes uit op zo’n € 5,50. Prima te doen wat ons betreft. Per e-mail vroegen wij een Engelstalige bevestiging van onze reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten. Zo konden wij, indien nodig (achteraf niet op gecontroleerd), bij binnenkomst op Cuba bewijzen dat we de juiste reisverzekering hadden.
Deel-ons

4 comments on “Reisverzekering

  1. Hoi Carina,

   Ik weet niet 100% zeker of de reisverzekering van de Europeesche ook geaccepteerd wordt door de Cubaanse overheid. Ik heb geprobeerd dit te achterhalen, maar kan het niet met zekerheid zeggen. Heb je al een reisverzekering bij hen? Dan zou ik even contact met ze opnemen om dit na te vragen. Zou je het ons dan ook willen laten weten? Dan kunnen we dit ook opnemen op de site 🙂

 1. Je zegt hier dat het verplicht is om een reisverzekering met medische kosten dekking te hebben? En dat je hem anders op het Cubaanse vliegveld moet kopen? Is het niet je eigen keuze+risico als je het met alleen je zorgverzekering wil doen en de verdere kosten zelf wilt betalen?

  1. Beste D,

   Dat zou je wel zeggen, maar dat gaat in Cuba helaas niet op. Net als dat je in Nederland bijvoorbeeld verplicht bent om een zorgverzekering of een WA-autoverzekering te hebben (als je een auto hebt dan natuurlijk). De zorg in Cuba is behoorlijk goed, maar niet goedkoop voor toeristen. De overheid wilt zeker weten dat je, als je zorg nodig hebt, die ook kan betalen. Vandaar dat ze vereisen dat je een reisverzekering hebt met een aanvullende dekking. Wij zijn hier overigens zelf nog niet op gecontroleerd.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.