Eerste vluchten van VS naar Cuba

JetBlue naar Cuba

Op 3 juli 2015 zal JetBlue Airways, een grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, zijn eerste vlucht maken naar Cuba. En vanaf dat moment vliegt JetBlue een keer per week van New York naar Havana. JetBlue is hiermee de eerste grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die vluchten aanbiedt vanuit de VS naar Cuba, nadat het embargo van de Verenigde Staten tegen Cuba versoepeld werd.

Lange tijd was het voor Amerikanen (officieel) niet mogelijk om Cuba te bezoeken. Zeker niet direct vanuit de VS. Eerder werd deze regeling al versoepeld en konden Amerikanen alleen mogelijk om naar Cuba te reizen als dit een educatief of religieus doel dienden of als het om familie bezoek ging. Officieel mogen Amerikanen Cuba nog steeds niet bezoeken puur omwille van toeristische doeleinde, maar het is niet meer nodig om een vergunning aan te vragen en te wachten op toestemming van de Amerikaanse overheid. Er dient alleen een verklaring afgegeven te worden dat de reis naar Cuba binnen een van de twaalf toegestane categorieën valt.

Een retourtje Cuba vanuit New York zal $ 849,- gaan kosten, inclusief de kosten voor dekking van eventuele medische kosten en belastingen. JetBlue wil in Juni ook starten met vluchten vanuit Tampa. Naast de eerste directe vluchten van de Verenigde Staten naar Cuba heeft Obama ook toestemming gegeven voor een directe bootverbinding tussen de VS en Cuba. De veerdienst zal, als Cuba hier ook mee instemt, tussen Florida en Havana gaan varen.

Jetblue is niet het eerste grote Amerikaanse bedrijf dat gaat profiteren van de intenties om de banden tussen beiden landen aan te halen en daarmee de versoepeling van het embargo tegen Cuba. Eerder werd onder andere Airbnb al geïntroduceerd in Cuba.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.