De nadelen van het opkomende Cuba

Nadelen-opkomst-Cuba

Mede door de verbeterde relatie van Cuba en de Verenigde Staten neemt het toerisme in Cuba enorm toe. Niet zozeer alleen vanuit de Verenigde Staten, want zo makkelijk is het nog niet om vanaf daar naar Cuba te reizen, maar vooral ook vanuit de rest van de wereld. Waarom? Omdat men bang is dat Cuba snel zal veranderen als alle blokkades door de Verenigde Staten worden opgeheven. Het idee dat het straatbeeld in rap tempo zal veranderen door de toenemende aanwezigheid van internationale ketens, steeds meer toeristen en de export van de mooie Amerikaanse oldtimers vanuit Cuba naar de rest van de wereld. De vraag is of deze ‘angst’ terecht is en zo ja, hoeveel tijd we nog hebben om het authentieke Cuba te mogen ervaren. Hierover schreven we al eerder in de nieuwsberichten ‘Iedereen wil het authentieke Cuba nog zien‘ en ‘Verdwijnen de oldtimers uit het Cubaanse straatbeeld‘. En de opkomst van Cuba als toeristisch land heeft zo zijn voordelen. De faciliteiten die Cuba te bieden heeft zullen beter worden, net als de infrastructuur en door de komende internationale ketens kun je genieten van de westerse luxe die je gewend bent. Maar er zijn zeker ook nadelen.

 

Het straatbeeld van Cuba

Met de komst van de vele toeristen en de mogelijkheid voor internationale en Amerikaanse ketens om zich op Cuba te vestigen zal het straatbeeld uiteindelijk wel veranderen. Nergens in Cuba vind je nu een Starbucks of een McDonalds, maar dat zou de aankomende jaren wel eens kunnen veranderen. De Amerikaanse oldtimers die je, voornamelijk in het westen van Cuba vind, zullen niet zo heel snel verdwijnen verwacht ik. Dat is een grote bron van inkomsten, juist ook als het toerisme toeneemt.

 

Prijzen van huurauto’s

Door de toenemende vraag naar huurauto’s in Cuba neemt de prijs hiervan ook toe. Daarnaast hoor je zelfs al geluiden dat er in het hoogseizoen alleen nog maar een auto gehuurd kan worden als je ook minimaal een of meerdere nachten in een hotel erbij boekt. Het is een kwestie van vraag en aanbod en dus kunnen ze zulke eisen stellen.

Meer informatie en tips over het huren van een auto in Cuba.

De prijs van een reis naar Cuba

Je zou kunnen bedenken dat door de toenemende vraag er ook meer concurrentie komt op het aanbieden van reizen naar Cuba. En dat is ook zo. Steeds meer reisbureaus bieden vele soorten verschillende reizen naar Cuba aan. Compleet verzorgde rondreizen, individuele rondreizen, fietsreizen en speciale reizen voor gezinnen met kinderen. Echter, de capaciteit van de luchthavens zijn beperkt en als er niet eerst fors geïnvesteerd wordt in onder andere de luchthavens, dan zal de vraag naar reizen naar Cuba de capaciteit overstijgen. Hierdoor kunnen de prijzen in de toekomst nog gaan stijgen.

Bekijk het aanbod van reizen naar Cuba of onze tips over rondreizen in Cuba.

 

Dus al met al zijn er behoorlijk wat nadelen aan het opkomen van Cuba als toeristisch oord. Misschien wat minder voor de toerist, maar voor de reiziger zeker. Daar staat tegenover dat de Cubanen zelf hier wel van zullen profiteren. Zij hunkeren naar verandering, naar een tijd waarin de aansluiting met de rest van de wereld gevonden kan worden.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.