Cuba stuurt artsen naar Sierra Leone om ebola

Het Cubaanse ministerie van volksgezondheid stuurt meer dan 160 gezondheidswerkers naar Sierra Leone om te helpen de ebola-uitbraak tot staan te brengen. De Wereldgezondheidsorganisatie liet weten enorm dankbaar te zijn voor de hulp.

”Als we de strijd met ebola aan gaan, dan hebben we daar alle middelen voor nodig”, zei WHO-chef Margaret Chan. “Dit maakt een groot verschil in Sierra Leone.”

Hoewel er miljoenen euro’s aan hulp zijn toegezegd, onder andere voor de bouw van behandelcentra, zijn ‘mensen nog altijd het belangrijkst’. Er is grote nood aan ervaren artsen en verpleegkundigen in de landen waar ebola rondwaart. “In heel Liberia is er niet een bed vrij voor een ebolapatiënt”, aldus Chan. Volgens haar zijn er rond de 1500 gezondheidswerkers nodig in West-Afrika.

De Cubaanse hulpverleners vertrekken begin oktober naar Sierra Leone en zullen daar ongeveer een halfjaar blijven. Robert Morales Ojeda, de Cubaanse minister van volksgezondheid, heeft andere landen opgeroepen om ook hulp te sturen.

Sinds de Cubaanse revolutie in 1959 heeft het land duizenden artsen naar plaatsen over de hele wereld gestuurd. Het hulpprogramma wordt veel geprezen, maar er is ook kritiek: de compensatie die Cuba ontvangt voor de hulpverlening verdwijnt grotendeels in de zakken van de staat en komt niet bij de artsen terecht.

Bron: Nederlands Dagblad

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.