Reisdocumenten

Paspoort

Als je naar Cuba gaat heb je in ieder geval je paspoort nodig. Je paspoort moet ook nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat je vertrek uit Cuba gepland staat. Het is belangrijk om je paspoort tijdig te controleren op geldigheid. Het aanvragen of eigenlijk verlengen van je paspoort duurt minimaal 5 werkdagen, maar er zijn ook gemeenten die er tot wel 2 weken over doen. Kom je er op het laatste moment achter dat je paspoort niet lang genoeg geldig is? Dan kun je nog met een spoedprocedure aanvragen bij je gemeente. Doe je dit voor 16:00 uur, dan kun je meestal de volgende dag je paspoort ophalen. Lees hierover meer op de website van de Rijksoverheid.

Visum voor Cuba

Verder heb je een toeristenkaart, een soort van visum, nodig om Cuba binnen te komen. Boek je jouw reis via een reisbureau? Dan zullen zij dit doorgaans voor je regelen. Het is wel handig om dit na te vragen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Boek je zelf een vlucht, bijvoorbeeld via internet, en wordt daar geen toeristenkaart bij geleverd? Dan kun je een toeristenkaart voor Cuba ophalen bij het consulaat in Rotterdam of in Brussel. Je hoeft deze dan niet van tevoren te bestellen, je kunt ter plekke wachten tot het document klaar is. Een toeristenkaart voor Cuba kost € 22,-. Ook kun je een Cuba visum online bestellen.

 

Koop nu via Cubavisa.net

 

De toeristenkaart bestaat uit twee delen, waarvan het eerste deel wordt ingenomen bij de douane, zodra je Cuba binnenkomt. Het tweede deel moet je op het eind van je reis inleveren. Zorg ervoor dat je deze goed opbergt en dus niet verliest!

 

 

Eerste verblijf in Cuba

Ook moet je bij aankomst in Cuba het adres opgeven waar je verblijft. Maak je een rondreis door Cuba en weet je nog niet waar je zult verblijven? Het is aan te raden om de eerste nacht of nachten in een hotel door te brengen, zodat je ook een adres hebt. Een hotel is dan nog beter dan een casa particular, omdat ze dan minder streng (niet) controleren. Heb je niks geboekt voor de eerste nachten en kun je dus geen adres opgeven? Dan kunnen ze wel eens moeilijk gaan doen. Je kan bijvoorbeeld verplicht worden om een aantal nachten in een staatshotel, die zij uitkiezen, te boeken. Zonde van je geld en van je dagen, al hoef je er natuurlijk niet echt te blijven.

Vliegtickets Cuba

Om Cuba binnen te komen moet je ook een retour of doorreis ticket hebben. Je zult merken dat het via reisbureaus helemaal niet mogelijk is om een enkeltje Cuba te boeken, maar houd er ook rekening mee dat je jouw retourticket ook bij de hand hebt als je langs de douane gaat.

Luchthavenbelasting

Heb je voor 1 maart 2015 je tickets geboekt? Dan moet je nog 25 CUC luchthavenbelasting betalen per persoon als je Cuba verlaat. Zorg dat je dat geld bij je hebt als je incheckt vanuit Cuba. Je hebt in Cuba op de vliegvelden niet heel veel winkeltjes, dus zorg dat je niet teveel geld mee terug naar het vliegveld neemt. Het is moeilijk om het daar nog uit te geven en eenmaal thuis kun je het niet meer omwisselen. Heb je na 1 maart 2015 je tickets geboekt en vertrek je op 1 mei of later? Dan is de luchthavenbelasting al verrekend in de prijs van je vliegtickets.
Deel-ons

2 comments on “Reisdocumenten

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.