Meenemen voor Cubanen

Meenemen voor Cubanen

Ben je van plan een rondreis te maken op Cuba? Dan is het leuk om, naast je eigen bagage, iets mee te nemen voor de Cubanen waar je blijft slapen of voor de mensen die je tijdens je reis tegenkomt. Veel spullen die voor ons heel gemakkelijk te krijgen en vaak ook goedkoop zijn, zijn in Cuba schaars.

 

Voor wie kun je iets meenemen?

Blijf je bij mensen thuis, in een casa particular, slapen? Dan is kun je meegenomen spullen aan de eigenaren of hun kinderen geven. Of in je hotel aan het personeel. Dat is natuurlijk het makkelijkste. Echter, de mensen die in de toeristische sector in Cuba werken, hebben het waarschijnlijk het minst slecht op Cuba en hebben ook nog eens toegang tot de toeristen valuta. De valuta waarmee ze ook de spullen kunnen kopen die jij speciaal hebt meegenomen in je bagage. Het is beter om je cadeautjes te geven aan mensen die niet met toeristen werken. Zij hebben nauwelijks toegang tot de ‘luxe producten’ die jij mee hebt genomen. Het is niet altijd eenvoudig om in te schatten welke mensen je ‘cadeautjes’ het meest kunnen gebruiken én waarderen. Kijk eens rond op een lokale markt, bezoek een school of stop eens in de kleine dorpjes die verder maar weinig toeristen aandoen. Je vindt er genoeg op een van de vele routes door Cuba. Bedenk je goed dat de mensen die je om spullen vragen, het vaak al beter hebben dan degene die dat niet doen. En dat degene die dat niet doen, het ook niet altijd waarderen als je iets aanbiedt. 95% van de Cubanen die je graag een handje ‘helpen’ zullen daar wat voor terug verwachten. Maar er zijn er ook die dat zeker niet doen en je helpen vanuit de beste bedoelingen. Zij zullen zich toch een beetje beledigd voelen als je hen geld of een ander cadeautje aanbiedt. Dring dan ook zeker niet aan. Als je echt iets terug wilt doen, vraag dan of je ze ergens mee kunt helpen.

 

 

Wat kun je meenemen voor Cubanen?

De vraag is dan natuurlijk wat handig is om mee te nemen. De definitie van ‘luxe producten’ is in Cuba nogal breed. Denk bijvoorbeeld aan verzorgingsproducten, speelgoed, kleding en medicijnen. Voor onze trips naar Cuba zijn wij onder andere langs de Action gegaan om wat cadeautjes in te kopen. Voor een paar euro heb je leuke cadeautjes die je een onbetaalbare dank zullen opleveren in Cuba. Hieronder een lijstje van cadeautjes die wij meenamen, of die andere reizigers die we onderweg tegenkwamen mee hadden genomen.

 • Kleurpotloden en boekjes om in te tekenen
 • Speelgoed, zoals kleine knuffeltjes, autootjes, frisbee en ballen
 • Elastiekjes en klemmetjes voor in je haar
 • Bodylotion en kindertandenborstels
 • Paracetamol en pleisters
 • Snoep en kauwgom (doet het altijd goed!)
 • T-shirts die we zelf niet meer dragen, maar die er nog heel goed uitzagen (we gaan geen vieze oude kleding geven)
 • Kleding in het algemeen
 • Spullen om kleding te repareren, zoals naaimachine naalden (€ 2,75 bij de Hema).
 • Oogpotloodjes (alle make-up is welkom)

 

Deel-ons

4 comments on “Meenemen voor Cubanen

 1. Wij zijn net terug van een rondreis door Cuba en hebben veel gedragen kleding mee genomen.
  Onderweg op straat vragen mensen je om kleding omdat de kleding in Cuba van slechte kwaliteit is.
  Persoonlijk hebben wij de kleding alleen aan mensen gegeven met name oudere mensen die er erg arm uitzagen, die waren heel dankbaar voor de kleding die ze kregen, wat we ook zagen was dat jongere cubanen gelijk naar die mensen gingen en geld boden voor de gekregen kleding.
  Er wordt door kinderen nog niet gebedeld, dus waak je er voor dat je ze zomaar speelgoed en knuffels geeft, dat werkt gebedel in de hand.

  1. Goedemiddag,

   Ik las uw reactie en vroeg me wat af.
   Mijn man en ik gaan dit najaar naar Cuba en willen ook wat kleding meenemen. We maken een rondreis dus over het algemeen zit de kleding in de koffer lijkt mij. Had u de kleding steeds in een losse tas mee voor het geval dat u iemand tegen kwam?

   Bedankt

 2. Bedankt voor je goede toevoeging. Cubanen hebben veel minder keuze in wat ze kunnen kopen. Bij kleding is dit niet anders. Ze hebben geen tientallen soorten jeans en allerlei verschillende kleding waarmee ze zich kunnen uitten. Kleding is vaak dan ook welkom! Natuurlijk moet het er wel gewoon nog goed uitzien. Je geeft niemand kapotte, versleten of vieze kleding. Naast kleding zijn spullen om kleding te repareren ook zeer gewild en in sommige gevallen erg moeilijk te krijgen in Cuba.

  Verder zul je zien dat de mensen die je echt vragen om spullen het breder hebben dan veel mensen die dat niet doen. Goed om te horen dus dat je zelf hebt gekozen wie je wat geeft. Zo voorkom je dat bedelen beloond wordt en daardoor het aantal mensen dat gaat bedelen toeneemt!

 3. Ik ben wekzaam in de gezondheidszorg, heel vaak hebben wij hechtmateriaal en spuiten , verband , wat net over de datum is.
  Zou ik dit kunnen meenemen naar cuba en daar kunnen afgeven in het ziekenhuis??
  Met vriendelijke groet,
  Monnie

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.