Bagage

Informeer (ruim) voordat je vertrekt bij je luchtvaartmaatschappij hoeveel gewicht je aan bagage mee mag nemen op je reis naar Cuba. Vraag hier ook naar de eisen rondom het formaat en maximale gewicht van je handbagage.

En wat ga je dan allemaal wel en niet meenemen op je reis naar Cuba? Om je te helpen hebben we hieronder een lijstje van zaken die niet in je bagage mogen ontbreken. Maar eerst een andere belangrijke vraag die je jezelf moet stellen…

Tas of koffer meenemen?

Misschien sta je er niet meteen bij stil, maar het is best een belangrijke vraag. Waar ga je jouw bagage allemaal indoen? Gaat het in een harde koffer, een (grote) weekendtas of een backpack? In een harde koffer blijft in ieder geval je kleding doorgaans wat mooier en kun je het makkelijkst bij al je bagage. Het nadeel van een koffer is dat het tijdens het reizen zelf minder handig is. In het openbaar vervoer is het minder makkelijk weg te zetten. Reis je met meerdere personen en met een huurauto? Dan zijn (meerdere) harde koffers moeilijker in de kofferbak te stoppen. Of je moet wel een hele grote auto huren. Tassen kun je makkelijker in de kofferbak kwijt. Wel zo prettig, als je veel rondreist met de auto en ook wel eens de auto uit wilt terwijl je spullen er nog in liggen. Het is dan niet prettig om een grote koffer op de achterbank te hebben…daar verdient een Cubaan nou eenmaal te weinig voor. Het lijkt dus een makkelijke keuze, maar het is goed om er over  na te denken. Hoe ga jij je bagage vervoeren? Als je er uit bent, dan kun je gaan nadenken over wat je allemaal mee wilt nemen. In omgekeerde volgorde kan natuurlijk ook.

Naast de keuze voor een tas of een koffer, is het aan te raden om een kleinere rugzak (daypack) mee te nemen. Zo heb je de mogelijkheid om bij uitstapjes wat spullen mee te nemen. Wij namen in de daypack ook altijd onze meest kostbare spullen en reisdocumenten mee. Denk aan bijvoorbeeld het vele contante geld, je paspoort, camera, vliegtickets, sleutels van de huurauto en je eigen huissleutels en je visum.


Winter Sale Image Banner 728 x 90

Geld en reisdocumenten meenemen

Op je reis naar Cuba mogen geld en je reisdocumenten natuurlijk niet ontbreken in je bagage. Waar moet je allemaal aan denken?

 • Paspoort: gewoon, omdat je anders Nederland niet eens uitkomt.
 • Voldoende euro’s voor je hele reis: Ga er niet vanuit dat je kunt pinnen in Cuba.
 • Creditcard: als back-up, maar ook vereist als je een auto huurt.
 • Internationale rijbewijs: voor als je Cuba per huurauto wilt verkennen
 • Nederlands rijbewijs
 • Vliegtickets of reserveringsbevestiging
 • Reserveringsbevestigingen van je hotel, huurauto of touroperator
 • Verklaring van je reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten, liefst in het Engels
 • Engelstalige verklaring van je zorgverzekering
 • Visum
 • Geneesmiddelenkaart of medisch paspoort
 • Belangrijke telefoonnummers: bijvoorbeeld voor het blokkeren van je creditcard, bankpas of simkaart en van de Nederlandse Ambassade in Cuba en telefoonnummers die men kan gebruiken in geval van nood.

 

Gezondheid en verzorging

Tijdens je rondreis door Cuba zul je merken dat verzorgingsproducten schaars zijn. Daarom is het goed om een aantal gezondheids- en verzorgingsproducten meer te nemen in je bagage.

 • Zonnebrandcrème
 • After-sun
 • Desinfecterende gel: neem hiervan voldoende mee, bij voorkeur in klein formaat zodat je deze ook altijd in je handbagage mee kan nemen.
 • ORS: om uitdroging te voorkomen, bijvoorbeeld bij diarree.
 • Imodium of iets dergelijks
 • EHBO setje met minimaal een aantal pleisters, verbandjes, leukoplast en jodium
 • Paracetamol of Aspirine
 • DEET: liefst 50%
 • Medicijnen
 • Bril en eventueel een extra bril
 • Lenzen, voldoende extra setjes lenzen en eventueel een bril als back-up
 • Lenzenvloeistof
 • Deodorant
 • Zeep en shampoo: dit is in Cuba kostbaar en schaars
 • Nagelknipper of schaartje

 

Welke kleding neem je mee?

Welke kleding je nodig hebt tijdens je rondreis door Cuba, is afhankelijk van de tijd van het jaar dat je Cuba wilt bezoeken. De beste reistijd is wat ons betreft tussen eind november en eind april. Je hebt dan in ieder geval de minste kans op regen, of nog erger, orkanen. In deze periode is het ook iets koeler dan in de Nederlandse zomertijd. Het is dan ook aan te raden om hier rekening mee te houden bij het meenemen van kleding. Neem in ieder geval een vest of een trui en eventueel een lange broek mee voor als het ‘s-avonds afkoelt. Daarnaast is het sowieso aan te raden om wat “lichaamsbedekkende” kleding mee te nemen om je te weren tegen de muggen. Wil je veel gaan wandelen of bijvoorbeeld een tocht door een grot maken? Wellicht overbodig om te zeggen, maar zorg dan voor de juiste schoenen. Verder zul je zelf prima in kunnen schatten wat je aan kleding wel of niet mee wilt of moet nemen naar Cuba.

 

Elektronica meenemen naar Cuba

Zoals op elke reis of vakantie neem je natuurlijk de nodige elektronica mee in je bagage, zoals:

 

Ook handig om mee te nemen…

Naast de gebruikelijke bagage, zoals kleding, en de bagage tips hierboven kunnen we nog een aantal tips geven.

 

Deel-ons

5 comments on “Bagage

 1. Hoezeer is het nodig om een reisverzekering met geneeskundige dekking te hebben?
  Je hebt het Engelstalige polisblad mee waarop staat wat je dekking voor het buitenland is toch? wij hebben wel een reisverzekering via OHRA maar zonder geneeskundige dekking omdat wij dachten die hebben we via de zorgverzekering.

  1. Beste Elisabeth,

   Het is echt nog steeds nodig om een reisverzekering met dekking voor geneeskundige/medische kosten te hebben. En ook nog een bij een verzekeraar die door de Cubaanse overheid erkend wordt. OHRA wordt in ieder geval erkend. Je zorgverzekering dekt gewoonweg niet alle medische kosten in het buitenland. Zij vergoeden doorgaans tot de tarieven zoals die in NL gelden. En die zijn in Cuba (voor toeristen) schijnbaar een stuk hoger. Gelukkig hebben wij het nog niet nodig gehad, dus heb geen persoonlijke ervaringen… Ook op de site van de Nederlandse Ambassade staat de informatie over je reisverzekering en zorgverzekering. Net nog even gecheckt…dus nog steeds actueel!

   Als je nog vragen hebt, stel ze hier dan gerust of neem contact met ons op.

 2. Hoi,
  Als aanvulling op je lijst:
  Als je met een baby of klein kind reist, neem dan ook genoeg luiers, babydoekjes en (indien nodig) babyvoeding mee voor de trip!
  Wij hebben dit uit voorzorg gedaan en waren daar heel blij mee. Er zijn namelijk zo goed als geen winkels waar je dit kan kopen en als je ze wel vind is alles ontzettend duur. Kost misschien wat extra gewicht en ruimte in je koffer maar scheelt jezelf de stress en tijd van het zoeken naar een winkel die de spullen verkoopt.. ik heb tijdens onze reis slechts 1 winkel gezien die iets van luiers verkocht..
  Goede reis!

  1. Oh en ik zou het bijna vergeten:
   Als je in Havana naar een cabaret of theatershow wilt gaan is het aan te raden nette kleding mee te nemen zoals een jurkje voor de dames of een overhemd voor de heren. Op sommige plaatsen wordt je anders niet toegelaten.

   1. Hoi Sharon,

    Bedankt voor je goede tips! Als je nog meer goede tips hebt voor reizen met (jonge) kinderen of andere tips, dan zijn deze meer dan welkom.
    Zo kunnen we ook anderen weer verder helpen met het plannen van een rondreis door Cuba 🙂

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.