Airbnb naar Cuba

Airbnb in Cuba
Sinds vorige week is het mogelijk om via Airbnb een kamer of appartement te huren in Cuba. Airbnb heeft aangegeven al ruim duizend slaapplekken aan te bieden op Cuba, waarvan de meeste in Havana. De slaapplekken variëren van $ 30,- per nacht voor een kamer tot wel $ 13.000,- per maand voor een luxe villa.

Airbnb is hiermee een van de eerste Amerikaanse bedrijven die nu actief is in Cuba. Dit is een gevolg van de intenties van beide landen om de relatie te verbeteren. In december gaf President Barack Obama aan het embargo van de Verenigde Staten tegen Cuba op te heffen. Dit is tot op heden niet gebeurd. Dit kan Barack namelijk niet zelf. Het opheffen van het embargo zal door de Amerikaanse Senaat gedaan moeten worden. Wanneer dit gepland staat is nog niet bekend. Wel heeft Barack Obama een aantal restricties binnen het embargo kunnen verlichten. Hierdoor is het voor Amerikaanse bedrijven in sommige gevallen al wel mogelijk om zaken te doen in en met Cuba. Airbnb is een van de eerste bedrijven die hier van profiteert.

 

 

Vanuit Nederland een kamer in Cuba huren via Airbnb

Ben je van plan om een rondreis door Cuba te maken? Dan moet je het nog even op de `ouderwetse´ manier doen. Het is namelijk vooralsnog niet mogelijk om vanuit Nederland een kamer te huren via Airbnb. Dit is nu nog voorbehouden aan de Amerikanen zelf. Het zal dan ook nog geen storm lopen bij Airbnb in Cuba. Het is voor Amerikanen namelijk nog niet heel eenvoudig om naar Cuba te reizen. Gewoon een vakantiereisje naar Cuba zit er nog niet in. Als Amerikanen naar Cuba willen, dan kan dit alleen als het bijvoorbeeld vanwege een educatief doel is of vanwege familiebezoek.

Wel kun je op de Nederlandse Airbnb website al de kamers, woningen en appartementen in Cuba bekijken. Boeken via Airbnb is dus helaas nog niet mogelijk.

Airbnb en casa particulares

Cuba is bezaaid met tal van casa particulares. Dat zijn slaapplekken die door Cubanen aan voornamelijk toeristen worden aangeboden. Het gaat dan vaak om kamers binnen een woning, waar de familie zelf ook woont, of een appartementje. Eigenlijk al een soort Airbnb, maar dan zonder Airbnb. Het is nog niet overkoepelend (voor toeristen) georganiseerd, moeilijk online te bereiken en erg versplinterd. Als je naar Cuba gaat is het super eenvoudig om tijdens je rondreis elke nacht in een casa te slapen, maar deze vooraf boeken is vrijwel niet mogelijk. Dat kan dan ook de duidelijke meerwaarde worden van Airbnb. Al heeft de huidige manier van werken ook zo zijn charme. Bovendien verdienen in een aantal gevallen de Cubanen zelf aan bijvoorbeeld het doorverwijzen naar een andere ‘bevriende’ casa. Deze inkomsten zullen door de komst van Airbnb wel eens kunnen dalen, wat niet goed is voor de Cubaanse economie. Daarnaast zullen de mooiste casa’s als eerste (vol) geboekt worden, waardoor zij nog mooier en groter kunnen worden en de visueel minder aantrekkelijke casa’s steeds minder aantrekkelijk. En dat is jammer, want een op de foto’s wat minder mooie casa kan je de tijd van je leven bezorgen door bijvoorbeeld de gastvriendelijkheid, de kookkunsten of kennis van de eigenaren.

 

Bekijk hieronder de intro film van Airbnb in Cuba.

3 comments on “Airbnb naar Cuba

 1. bizar
  je kan wel op airbnb kijken en een bericht versturen
  maar je krijgt niks van gegevens om de casa te boeken.
  Welk nut heeft dit dan???
  zeer frustrerend

 2. hoe komt het dan dat verenigd koninkrijk en tal van andere landen wel kunnen reserveren?
  gezien de reacties dat zij daar verblijven?

  1. Bedankt voor je opmerking!
   Dit bericht over AirBNB in Cuba is 2 jaar oud, waardoor de info ook al verouderd is. Zojuist gekeken op AirBNB en zie dat je tegenwoordig ook gewoon vanuit Nederland een slaapplek in Cuba kan reserveren via AirBNB.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.